Ang Lee: Wo hu cang long / Tigris és sárkány, 2000 Ang Lee: Wo hu cang long / Tigris és sárkány, 2000

A Jáde Róka és az arany szobrocska

Ang Lee: Wo hu cang long / Tigris és sárkány, 2000

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tigris és sárkány
Ang Lee
2000
Tigris és sárkány

Tigris és sárkány

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A 2001-es Oscar-szezonban a nagy hollywoodi stúdiók év végi hajrába küldött filmjei sorra elhasaltak, miközben mindenki a nyár nagy sikerfilmjéről (Gladiátor) és Soderbergh duplabravúrjáról (Traffic és Erin Brockovich) suttogott. Az esélyesek névsora újoncoktól, ismeretlenektől és a külföldiektől hemzsegett. De a legtöbbet a kínai–hongkongi–tajvani–amerikai koprodukcióban készült Tigris és Sárkányról beszéltek.

A tajvani születésű, de 1983 óta Amerikában élő Ang Lee filmje a Hawaii Filmfesztiválon nyitott, majd meghívást kapott a független filmek szempontjából stratégiailag fontos Torontói Filmfesztiválra, ami az egyik legnagyobb esély a Hollywoodtól távol készült filmeknek, hogy forgalmazóra találjanak. A Tigris és Sárkány hódított, megverve a nagy ellenfélnek kikiáltott Trafficet, elhozta a fesztivál fődíját, és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Zhang Ziyi vihette haza. Az már csak hab a tortán, hogy a film közben megnyerte a Bergeni Filmfesztivált, és Tajvan legnagyobb filmes díjátadóján is tarolt. A kritikusok szuperlatívuszokban beszéltek a filmről, felállva tapsolták a harcművészeti jeleneteket, amit aztán a mozinézők folytattak. Mire kihirdették volna az Oscar-jelöltek névsorát, a Tigris és Sárkány már bezsebelte a nagyobb kritikusi szervezetek díjait, három Golden Globe-ra jelölték, és megszerezte a minden idők legnagyobb bevételét hozó idegen nyelvű film címét az Egyesült Államokban.

Kép a Tigris és sárkány című filmből

A filmet végül tíz Oscar-díjra jelölték, ami ismételten rekordnak számít egy nem angol nyelven forgatott film esetében. Az Akadémia aztán salamoni igazságot tett és szépen elosztotta a díjakat: A Gladiátor ötöt, a Traffic négyet, míg a Tigris és Sárkány szintén négy díjat tehetett zsebre, hogy folytassa diadalútját Ausztrálián át Ázsiáig, jó pár európai díjjal gazdagítva dicsőségtábláját.

Kép a Tigris és sárkány című filmből

A film Wang Du Lu 5 részből álló regényciklusának negyedik, azonos című darabja alapján készült, amelyben a nagy wudan harcos, Li Mu Bai letenni készül híres kardját, a Zöld Végzetet. A neves kardot titkolt szerelmének, Yu Shu Liennek adja, hogy a nő vigye el a harcos egykori mesterének. Az asszony meg is teszi, ám a kardot ellopják. A helyszínre érkező Li Mu Bainak rá kell döbbennie, hogy a tettes egy kilétét titkoló wudan harcos volt, így a nyugodt életet el kell felejtenie egy időre, helyette újra tanítóként és harcosként kell fellépnie és szembe kell néznie a bosszúszomjas Jáde Rókával.

Kép a Tigris és sárkány című filmből

Ang Lee nem kis dologra vállalkozott, mikor belefogott egy nyugaton jobbára ismeretlen műfaj, egy wuxia megfilmesítésébe. A műfaj eredetileg irodalmi műfaj volt, több száz éves múlttal, olyan kalandtörténetet mesél el, melynek központi alakja egy ősi elvek alapján élő harcművész. A műfaj később átterjedt a filmművészetbe, a képregényekbe, majd a videójátékok világába. Ázsiában hihetetlen népszerűségnek örvend, de a nyugati világba csak elvétve jut el egy-egy darab. Épp ezért a Tigris és Sárkány szűz területre érkezett, és mint minden „úttörő", neki kellett kiköveznie az utat, vagyis megfelelni annak a közönségnek, amely még sosem látott ehhez hasonlót, ugyanakkor bele kellett illeszkednie egy létező hagyományba – hogy hazájában is elégedettek legyenek vele.

Kép a Tigris és sárkány című filmből

Különösen nehéz a dolog, ha több műfaj keveredik – mint ebben az esetben –, és mindegyik hozza magával a saját buktatóit. A készítőknek vegyíteniük kellett egy (illetve két) szerelmi történetet, a drámát, a harcművészeti filmet, a krimivonalat és a fejlődéstörténetet. Ang Lee nevéhez méltón oldotta meg a feladatot: a szereplőket helyezte középpontba, rajtuk keresztül illeszti be a zsánerelemeket. Így a film rejtélyes szála, a mester-tanítvány viszony és Mu Bai és Shu Lien szerelmi története szépen átível a történeten, miközben fokozatosan kibontakozik a szereplők egyéni tragédiája, hogy végül a film azzá váljon, amivé válni kell: egy ősi legendává, mely bemutatja a régi harcosok erkölcseit, értékrendszerét egy balladai szépségű szerelmi történetbe ágyazva. A harcművészeti jelenetek is ehhez a hangvételhez igazodnak, mondhatni inkább művészet, mint harc, amit látunk. Mind-mind meseszerű, a fizika törvényeit meghazudtoló, gyönyörűen megkoreografált éteri balett, mely tökéletesen illeszkedik ebbe a fennkölt hangulatú filmbe.

Kép a Tigris és sárkány című filmből

Egyetlen negatívumként a beiktatott flashback jelenet említhető, mely Jen Yu és Sötét Felhő történetét mutatja be. Ez a betét kicsit hosszabbra nyúlt, mint amennyire a későbbi funkciója indokolná, s noha önmagában ez is értékes, kissé kilóg a filmből. A végeredményen viszont mit sem változtat, hiszen a film elérte célját, minden téren hatalmas sikert aratott. És ami a legfontosabb: utat nyitott más, hasonló jellegű filmeknek a nyugati piacon (Hős, Repülő tőrők klánja stb), melyek valószínűleg sosem jutottak volna el idáig, ha nincs a Tigris és Sárkány kirobbanó sikere.


[A filmről 8 éve megjelent „hagyományos” kritikánk itt olvasható.]

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tigris és sárkány

Tigris és sárkány

Színes akciófilm, kalandfilm, filmdráma, fantasy, történelmi, thriller, 120 perc, 2000

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat