A magyar filmművészeti folyóiratok nyílt levele A magyar filmművészeti folyóiratok nyílt levele

Kevesebb mint 1 százalékból!

A magyar filmművészeti folyóiratok nyílt levele

A magyar filmművészeti folyóiratok és honlapok az összeomlás határára jutottak. Az ok: az elmúlt három évben a filmkultúrának ez a területe lényegesen kevesebb állami támogatást kapott, mint korábban.

A magyar filmkultúra egységes rendszer, melynek elemei egymást erősítik és támogatják, ennek az élő szervezetnek egyetlen tagját sem lehet következmények nélkül kioperálni. A kultúrpolitika – helyesen – a filmgyártásra teszi a legnagyobb hangsúlyt, a kisebb, de nélkülözhetetlen ágazatokat viszont mintha teljesen elfelejtett volna.

Illúzió a virágzó magyar filmművészetben reménykedni, miközben összeomlik a magyar art mozi hálózat és tönkre mennek a hazai művészfilmek forgalmazói. De filmművészeti folyóiratok és filmes könyvkiadás nélkül sem létezhet filmkultúra. A művészet és a művészetről való gondolkodás kezdettől együvé tartozik és egymást erősíti, a magyar filmművészet sem prosperálhat filmkritika, filmtörténet, filmesztétika nélkül.

A filmművészeti szaksajtó fontos, de viszonylag kicsi területe a filmkultúrának. Ennek megfelelően támogatása nem igényel hatalmas összegeket, sorsa a filmekre szánt összeg kevesebb, mint 1%-ából rendezhető.

Kérjük az ágazat sorsáért felelős kultúrpolitikusokat, a filmművészeti folyóiratok és honlapok főszerkesztőivel együttműködve, teremtsék meg a szaksajtó megjelenését biztosító támogatási rendszert.

 

Füzi Izabella – Apertúra.hu
Margitházi Beja – Filmtett.ro
Schubert Gusztáv – Filmvilág
Varga Balázs– Metropolis
Szalóky Bálint – Mozinet.hu
Pálos Máté – Prizma

 

 2014. január 31. Budapest

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat