Mark Andrews, Brenda Chapman: Brave / Merida, a bátor Mark Andrews, Brenda Chapman: Brave / Merida, a bátor

Pixartalanítás

Mark Andrews, Brenda Chapman: Brave / Merida, a bátor

ÉRTÉKELD A FILMET!
Merida, a bátor
Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell
2012

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Még az is tudja, aki talán a trailerét sem látta, hogy a Merida, a bátor a legkevésbé pixaros Pixar-film. Valóban, a skót felföldön játszódó hercegnős tündérmese nem a WALL-E, a Toy Story, de még csak nem is a Némó nyomában társfilmje, sokkal inkább A szépség és a szörnyetegé vagy az Aranyhaj és a nagy gubancé – alapvetően a Disney-hercegnők sztorijának felújítására tesz kísérletet.

Nemrégiben a kritikusok még a stúdió felnőtté válásának fejezetét írták hozzá a Pixar-mítoszhoz, hiszen vagy az alkotás nívójában (WALL-E) vagy szimbolizmusában (Toy Story 3) vélték felfedezni a Pixar érettségének bizonyítékát. Ehhez képest az utóbbi időben példátlan dolog történik a világ vezető animációs stúdiójával: kritikusok kritizálják, a Verdák 2 után a Meridán is elverték a port. Sajnos, joggal – ez persze nem jelenti azt, hogy a film tökéletesen elhibázott lenne, hiszen ami Pixar-filmnek középszerű, az Disney-mozinak még egészen korrekt. De nem csak a színvonal és a hangütés, hanem maga a sztori és az alapfelállás is előbb juttatja eszünkbe A szépség és a szörnyeteget, mint bármelyik különc és humoros Pixar-munkát – ami azt illeti, az 1991-es Disney-film forgatókönyvét jegyző Brenda Chapman valójában újraírta és „újraforgatta” a sztorit, csak kicsit sakkozott a szereplők viszonyrendszerével, és modernizálta a tanulságot.

Kép a Brave / Merida, a bátor című filmből

Főhősnőnk a vöröshajú, rakoncátlan Merida, akit lány létére inkább az íjászat és a lovaglás, mint a kötés vagy a szép ruhák hoznak lázba. A fiúk közül csak öccsei érdeklik, de ők is csak azért, mert a három lurkó folyton keresztbe tesz mindenkinek – így amikor eljön az ideje, hogy Meridát ősi szokás szerint kiházasítsák, inkább szabotálja a kezéért rendezett tornát, és elszökik az erdőbe. Már jó fél órája, kissé álmosan csordogál a sztori, mikor a film egyetlen valamire érdemes fordulata szinte a semmiből beköszönt: Merida egy rosszul elsült varázslattal medvévé változtatja anyját, mert az a kis vörös fruska szerint korlátozta a szabadságát. A Merida, a bátor alkotói itt bátortalanodtak el, ugyanis ezek után elfelejtették továbbgöngyölíteni ezt a régi tündérmesék kegyetlenebb verzióira emlékeztető konfliktust. Olyannyira, hogy ezek után se antagonistát, se komolyabb veszélyhelyzetet nem kapunk – ez pedig kissé fura, ha kvázi egy kalandhős a főszereplőnk.

Kép a Brave / Merida, a bátor című filmből

Az alkotók az erdőbeli kalandok, vagy a varázslat megtörésének furfangjai helyett inkább a tanulságra és az üzenetre fókuszáltak (azért akad egy marconább medve-párbaj, de például Az arany iránytű vonatkozó jelenete még a gyerekeknek is zsigeribb izgalmakat kínál). A film gondolati magva pedig A szépség és a szörnyeteg eredeti, Madame Villeneuve-féle verziójának felújított változata – ami nem csak arról szólt, hogy a sokféle szépség közül a belső az igazibb (mint a Disney-film tette), hanem a korábbi századokban kiházasított lányok szorongásait is megfogalmazta, akiknek előbb ki kellett ismerniük férjüket ahhoz, hogy a szörny-külső mögött felfedezzék azok értékeit, érzelmeit. Chapman új verziójában a férj helyett az Anya lesz a szörny, ám az alkotók nem akarnak pszichoanalizálni (ld. Elektra-komplexus), vagy archetípusos félelmeket megfogalmazni meséjükben: Merida rögtön megbánja tettét és az Anya se válik heves természetű monstrummá, aki élve felfalná lányát, mint egy tisztességes tündérmesében. Helyette a szörny-anya és a neveletlen hercegnő összefognak, hogy megtörjék az átkot, amiben egyetlen ellenfelük a kétnapos határidő.

Kép a Brave / Merida, a bátor című filmből

A konklúzió mélyebb tanulság helyett csak azt sulykolja, hogy mindenkinek joga van megválasztania saját szerelmét. Merida egy modernebb lány, aki fittyet hány a tradíciókra, ám sorsa az, hogy megbéküljön tradíció és újítás egyensúlyával – és ahogy Meridának ki kell békülnie az Anya által képviselt (viselkedési) szabályokkal és kötelességekkel, úgy az Anyának is el kell fogadnia azt, hogy lánya csak a saját feje után megy. Merida végül megtanul felelősséget vállalni a tetteiért, és így az önálló, saját útját járó, házasodni, megállapodni nem kívánó független nő prototípusa lesz a fiatal lányok számára. A Disney-féle családi film helyett megszületett az Anya-Lánya film.

Kép a Brave / Merida, a bátor című filmből

Ez mind szép és jó, jöhet is a happy end, a gond csak azzal van, hogy bár a Merida koncepciója mind a Disney-féle modernizált hercegnős sztorikkal, mind a Pixar-tradíciót és újítást összebékítő életfilozófiájával harmonizál, maga a kivitelezés nem elég tetszetős ahhoz, hogy ezt a történetet az 5-6 évnél korosabb néző szívvel-lélekkel átérezze. A történetvezetés bátortalansága, a kalandelemek hiánya mellett az a fájó igazán, hogy a Merida humorát az az ötéves lurkó is éretlennek fogja találni, aki látott már legalább egy Tom & Jerry epizódot, mert ha nem is tudja, de érzi, hol kezdődik a jó börleszk. Ha pedig a sztori vékonyabb, mint a fűzőjébe passzírozott hercegnő, akkor kevés mentség a szokottnál komorabb-borongósabb szín- és hangulatvilág, a nívót pedig a gagyi kategóriáját kimerítő betétdalok se emelik. A Pixar és a Disney aktuális kollaborációja végül a merészebb revíziót megcélzó darabok (A hercegnő és a béka) útját sem követi, helyette inkább modernebb tanulságot tálal a régi köntösben – a Merida, a bátor így elsősorban nevelési problémákkal küszködő édesanyáknak és problémás kamaszoknak ajánlott. Se nem szép, se nem szörnyű, de mint tudjuk: a langyos filmeknél nincs rosszabb.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Merida, a bátor

Merida, a bátor

Színes akciófilm, kalandfilm, animációs film, vígjáték, családi, fantasy, 93 perc, 2012

Rendező: , ,
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann