Karácsony ünnepe a horrorfilmben Karácsony ünnepe a horrorfilmben

Télapó itt van, véres ruhában

Karácsony ünnepe a horrorfilmben

Egy tévéantenna reklámfilmjében karácsonyi előkészületeket láthatunk. Virágot szednek, fát vágnak. Hópelyhek szállingóznak. Egy kisgyermek játszik a pajtásával. Elkészül a karácsonyi vacsora. Ajándékokat adnak át egymásnak.

Csakhogy Freddy Krueger szed virágokat (és gyönyörködik a rájuk szálló pillangóban), Jason Voorhees vág fát (láncfűrésszel, mi mással), a játszótárs nem más, mint Chucky, a vacsorát Hannibal Lecter szervírozza, és az ajándékot a televízióból kihajoló Samara nyújtja át. Találkozunk még a vidáman szökellő Drakulával, a kisfiú sebét bekötöző Múmiával és a teliholdra üvöltő farkasemberrel is (a társaságban egyedül Darth Vader a kakukktojás). S ezalatt végig a Csendes éj dala hallható. A reklám igazi érdeme nem is a tévéantenna valóságillúziójának szellemes (!) sugalmazása, hanem annak a lehetőségnek a megpendítése, hogy bizony, még a rémeknek is van karácsonyuk, nekik is jár az ünnep! Kevesebb, mint egyperces terjedelemben ez persze csak geg marad. A horrorfilmek, ha karácsonyról van szó, általában nem is a szörnyek ünnepét mutatják be, hanem sokkal inkább a rémek és borzalmak által megmérgezett ünnepre építenek. A karácsonyi horrorfilm, ha nem is tipikus, de létező tematikai csoportot jelent.

Freddy Krueger

Ha ünnepről van szó a horrorfilmben, akkor az – magától értetődően – Halloween, a rémület éjszakája szokott lenni, amire egész sorozat is épül. Halloweenhez képest a karácsony marginálisabb a rettegés műfajában – annál érdekesebb tehát, ha mégis erre akad példa. Az alábbiakban néhány jelentősebb példa következik arra, hogy hogyan találhat egymásra a karácsonyi ünnephez kötődő pozitív képzetek összessége a horrorfilmmel kapcsolatos negatív jelenségek csoportjával.

A rénszarvas halálának éjszakája

A karácsony szentségét, békéjét kikezdő horrorfilmek alapvetően az ünnep értékeinek fölforgatását célozzák meg: a szeretetet fölváltja az iszonyatélmény megfogalmazása, és a bensőséges hangulat extrém fölfokozásaként a kitáruló bensőségek negatív szenzációja sokkol. Az ünnep eredeti szellemétől kicsit eltávolodott, a fogyasztói kampányok, a marketing áldozatául esett karácsony kifigurázására is vállalkozhat a műfaj – amikor a karácsonyi időszak vásárlási lázát és áru-túlkínálatát anarchisztikus eseményekkel fokozza (mint a Szörnyecskék), nem tesz mást, mint a karácsony értékének inflálódását élezi ki és avatja metaforikusán horrorisztikussá. Akármelyik aspektusból – a „tiszta" vagy a kizsákmányolt ünnep nézőpontjából – viszonyul is a karácsonyhoz a horrorfilm, az ünnep hangulata, jellegzetes kelléktára, vizuális és akusztikus toposzai találkoznak a horror rettegést ambicionáló hatáskeltésével és különféle szörnyeket felölelő motívumkincsével.

Egyes esetekben persze a karácsony nem is annyira a horror célpontjaként – vagy forrásaként – jelenik meg, hanem csak háttérként, aminek esetlegesebb a viszonya a borzalmakhoz. Oliver Stone A kéz című horrorfilmjének például csak egy része játszódik karácsonykor, ugyanakkor éppen az egyik legintenzívebb terrorszekvenciája zajlik le a karácsonyfa mellett, a szépen becsomagolt ajándékok között (a gyanútlan hősnőt itt támadja meg a megelevenedett kézfej). A macskaemberek átka című, 1944-es klasszikusban a karácsonyi miliő már sokkal fontosabb, sőt a borzalmakra is hatással van: megszelídíti, eltünteti azokat. A műfajban ritka kivételként, ebben a filmben minden lehetséges iszonyatforrás – az első rész „párducasszonyának" kísértete, az öreg sötét ház és benne a különös anya-lány páros – végül ártalmatlannak bizonyul, érvényteleníti a horror előfeltevéseit. A kiengesztelésben, a halál elfogadásában és a múlttal való megbékélésben kétségtelenül a karácsony is alapvető szerepet játszik, nem is beszélve a – műfajban ugyancsak atipikus – központi szerepű gyermekszereplő szeretetéről és jóindulatáról.

Happy enddel végződő, jóllehet horrorisztikus mozzanatokkal teli ünnep az osztályrésze a Szellemes karácsony című film televíziós igazgatójának is. A szívtelen Frank Cross (Bill Murray) története Dickens klasszikusa, a Karácsonyi ének modernizált változata, amely – minimálisan ugyan, de mégis – mutat némi vonzódást a horror felé. A három plusz egy kísértet (a karácsonyok és elhunyt főnöke szelleme) által meglátogatott médiamogul még a Karácsonyi ének-adaptáció reklámját is ijesztgetésre használja – vér, ökológiai katasztrófák, drogok, gyilkosságok, terrorizmus figyelmeztetnek az előzetesben, hogy „az élete függhet" Dickens művének megtekintésétől. Nem csoda, ha még szívrohamot is kap valaki a reklámtól. Crossnak sincsenek kötélből az idegei: sírból visszatérő bomló, rothadó főnöke majd halálra rémiszti, s a további szellemek közül az utolsó („aki" szótlan halálfiguraként jelenik meg, a bordái között kárhozott lelkek gyötrődnek és ijesztgetnek) ugyancsak beillene horrorfigurának is. A Richard Donner rendezte Szellemes karácsony megfontoltan épít a szintén Bill Murray nevével fémjelzett Szellemirtók-filmekre, ahol a második rész karácsony és szilveszter között játszódik (az utóbbira helyezve a hangsúlyt): a film szlogenje szerint „Bill Murray ismét szellemek között. Ezúttal azonban hárman vannak egy ellen!”

Az sem meglepő, hogy a Szellemes karácsony önelégült igazgatójának fejéből olyan projektek pattannak elő, mint A rénszarvas halálának éjszakája. Ezt ugyan akciófilmnek szánja, amelyben a Télapót és főhadiszállását (!) kommandó támadja meg, de ez a kiindulópont rátapint arra, hogy a horrorfilmben sokszor nem a gyerekek kedvence szerep jut a Mikulásoknak. A science fictionben a Télapónak marslakókkal gyűlik meg a baja (Santa Claus Conquers the Martians), a horrorfilmben pedig fönnáll a veszélye, hogy lelövik őt – mint David Cronenberg Veszett című 1977-es filmjében, ahol ugyan a förtelmes vírussal megfertőzött őrjöngőkre lő egy katona, de az ártalmatlan Télapót is eltalálja... vagy Télapókra vadászó őrült áldozatává válik (Don't Open Till Christmas). A gyilkos Mikulás sem ismeretlen képlet: a Mesék a kriptából – mind a sorozatban, mind a nagyjátékfilmes antológiában – előveszi az elmegyógyintézetből szökött pszichopata alakját, aki Télapónak öltözve dühöng (lásd még Christmas Evil). A Silent Night, Deadly Night sorozat pedig a slasher elvárásait ülteti át karácsonyi időszakba.

A továbbiakban három filmre fókuszálok, hogy a karácsonyi horror témáját tovább lehessen árnyalni. Mindhárom film alapkoncepciójának szerves része a karácsony beépítése a rémségekbe (az ünnep így nemcsak háttérként jelenik meg), ugyanakkor mindegyik film más helyi értéket képvisel a horror skáláján: a Fekete karácsony (Black Christmas) érvényesíti a legerősebben a horrort; a Szörnyecskék (Gremlins) vígjátékkal és gyerekfilmmel oldja, illetve kombinálja a rémségeket; a Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) pedig mesefilmként fogalmazza meg a horrort, illetve animációs filmként még egy további szempontból távolabb áll a hagyományosabb horrorjellegzetességektől.

Csendes éj, véres éj

Bob Clark 1974-ben készült kanadai filmje, a Fekete karácsony évekkel a Halloween előtt alkalmazta azokat az eszközöket, amelyek majd a kiteljesedő slasher-filmre lesznek jellemzőek. A gyilkos térbeli pozíciójába kényszerítő, mozgó szubjektív kamera, a (többnyire) szúró-vágó eszközökkel elkövetett rémtettek és a kiszolgáltatott lányok olyan majdani slasher-toposzok, amelyek a Fekete karácsonyban még az alműfaj számára nem feltétlenül gyakori elemekkel keverednek, mint például a véres effektusokkal való spórolás, a viszonylag kidolgozott karakterek és a rejtélyek föloldatlansága. Egy patinás lánykollégiumban karácsonykor kezd garázdálkodni egy sorozatgyilkos, aki folyamatosan váltakoztatja eszközeit a terrorban: hol obszcén telefonhívásokkal zaklatja a rémült lányokat, hol pedig lecsap rájuk – ezt azonban olyan aggályosan teszi, hogy egészen a fináléig a lányok nem veszik észre, hogy társaik eltűnése tényleg élet-halál kérdése. Sőt, úgy végződik a film, hogy a padláson összegyűjtött áldozatokat nem is találja meg a kiérkező rendőrség! Miként – és ez adja a Fekete karácsony döbbenetes nyitott befejezésének bukéját – a gyilkos személyazonosságára sem derül fény egyértelműen, nem biztos tehát, hogy a rémségek véget értek. A fölkavaró feltételezést aláhúzhatja a záró főcím alatt hallható telefoncsörgés – ha nem- diegetikus hang, akkor ez igen fanyar búcsú a nézőtől, ha viszont diegetikus, akkor a gyilkos még mindig a házban van, és készen áll arra, hogy lecsapjon... Sohasem fogjuk megtudni.

Clark filmjének erőssége – túl a maximálisan kihasznált suspense-dramaturgián – az atmoszférateremtés, amelynek nagy része éppen a karácsonyi kulisszák diszkreditálásán, a máskülönben megnyugtató közeg vészjóslóvá formálásán nyugszik. A lánykollégium otthonosságát, a karácsonyi díszítést, az égőket, a fényeket mind-mind kizökkenti a gyilkos nézőpontjának érvényesítése – illetve az a tény, hogy ebben a közegben iszonyatos dolgok történnek; a legközvetlenebb és barátságos helyszín életveszélyes tereppé válik, a lépcsők hátráltatnak, a szobák hullákat rejtenek, és a gyilkos bármelyik sarokból előugorhat. A karácsonyi elemeket Clark groteszk módon rajzolja át a horrort erősítő elemekké: ennek a netovábbja az a jelenet, ahol párhuzamos montázsban látható az egyik lány, aki egy gyerekkórus karácsonyi énekét hallgatja, míg fulladozó barátnőjét a gyilkos egy egyszarvú-figurával szúrja agyon a lány szobájában! Az ünnep értékei és a borzalmak egymás mellé állításában valószínűleg nincs még egy olyan vitriolosan merész karácsonyi horror, mint Clark filmje. Sőt, Clark még mélyebben képes megsérteni a karácsonyi szellemet, még komolyabb tabudöntögetést is találunk. Jessica, a központi karakter ugyanis nem kívánt terhességével kapcsolatban úgy dönt, hogy abortuszra vállalkozik barátja, Peter kívánsága ellenére. Az abortusz témájának karácsonyi időzítése – nyilvánvaló okokból – az ünnep szellemét a legmélyebben kikezdő gesztus. Különös, hogy ez a film attól a rendezőtől származik, aki később makulátlan családi karácsonyi filmmel lepte meg a nézőket (Karácsonyi történet / Christmas Story, 1983).

Míg Clark az ünnep meghittségét fordítja ki és avatja rémálomvilággá, továbbá alapkoncepcióit is megsérti, Joe Dante sikerfilmje, az 1984-es Szörnyecskék sokkal inkább szól a karácsony közösségi, fogyasztói, kereskedelmi használatának a megcsúfolásáról. Az ajándékba kapott – ám valójában kerülő úton vásárolt – ártalmatlan mogwai, Gizmo szörnyekké mutálódó alakmásai elárasztják a békés amerikai kisvárost, a káoszt és az infernót hozva magukkal karácsony éjjelén. Az ajándék, illetve a természet nem megfelelő kezelése, az emberi könnyelműség és felelőtlenség visszaüt és kegyetlenül megtorolja az önhittséget. „Maguk még nem érettek erre" – mondja végül az öreg kínai, akitől Mr. Peltzer ajándékba vette a fiának a mogwait. A mogwai gondatlan tartásának következményei magukért beszélnek – a manók az emberek otthonába tulajdon autójukkal törnek be; a postaládába dobott üdvözlőlapokat „visszaköpik", hogy aztán szó szerint ráharapjanak az ember kezére; megbütykölnek minden lehetséges technikai eszközt, hogy katasztrófákat idézzenek elő. Egyszóval szenteste lángokba borul a város. A szörnyecskék csatatérré változtatják az utcákat, majd a Disney-klasszikus Hófehérke és a hét törpén röhögnek a moziban. A karácsonyt beszennyező rémfigurák érkezésén a rendőrök kezdetben gúnyolódnak: „Édesapád szörnyeket szokott adni karácsonyra?” A segélykérő telefonok azonban a seriff ajkára fagyasztják a mosolyt. Ezen az éjszakán a karácsonyi kellékek is a borzalom szolgálatába állnak; legemlékezetesebb a karácsonyfából előtörő karok és karmok rettenete a családanya megtámadásakor. A finálé helyszíne pedig nem más, mint a karácsonyi cikkekkel dugig töltött bevásárlóközpont – a többek között láncfűrészre, baseball-ütőre és kisautóra komponált végső összecsapás vásárlásra való fölszólításnak sem lenne utolsó, a barkácsüzlettől a játékosztályig barangolva. Az már a film szatirikus aspektusán túllendülő, s azt valamennyire diszkreditáló marketingfogás, hogy plüssfiguraként Gizmo kelendő áruja lett a játékboltoknak.

Denevérek a karácsonyfából

A Karácsonyi lidércnyomás, Henry Selick animációs filmje (1993) kétségtelenül a legszebb horrorfilm, ami valaha karácsonyi témában készült. A horrornak ezúttal persze egy oldottabb, a meseszerűség felől értelmezett verziójára kell gondolni, különös lényekkel és sötét varázslattal: a szörnyfigurák és a gótikus fantázia karácsonyi közegre való adaptálására. A bábanimáció csodálatos közegében elevenedik meg Halloween-város ceremóniamesterének, sztárjának, Jack Skellingtonnak a története, aki hivatását megunva új élményekre vágyik, és miután véletlenül megismeri Karácsony-várost és a Mikulást, maga szeretné kezébe venni a karácsonyi ünnepség lebonyolítását és az ajándékosztást. Skellington és társai azonban nem tudnak kivetkőzni a bőrükből, és a saját világuk elemeivel töltik meg a Télapó-puttonyt, hihetetlen kavarodást és káoszt okozva ezzel a megajándékozottak között. Selick ezzel mégsem akarja lejáratni a karácsonyt – mint mondja, szereti ő ezt az ünnepet is, csak mindig hiányolt belőle bizonyos fokú önfeledtséget.

Számtalan groteszk momentum sorjázik a filmben Halloween és karácsony bizarr vegyítésére építve. Karácsonyi dalok – gnómok előadásában. Rénszarvasok – csupa csontváz állatokkal. Összezúzott, megrongált játékok, veszélyes növények, miniatürizált fejek – ajándékként. Jack világító orrú szellemkutyája – mint a vörös orrú rénszarvas. Denevérek röpülnek ki a karácsonyfából (ez a kép a Batman visszatér egyik nagyjelenetében is szerepel). Az ajándékok megtámadják a gyerekeket. Ostromállapot alakul ki karácsony éjjelén. S maga a Télapó, a csontvázfigura Jack alakjában, aki koporsóból kiemelkedve indul „ajándékosztó" útjára, amelyet sikolyok és ordítások kísérnek. Halloween-város lakói persze nem rosszindulatból csinálják mindezt, csak akadt némi zavar a két ünnep fogalmának összeegyeztetésében, illetve megkülönböztetésében. A karácsonyt tanulmányozandó, megfejtheteden csoda marad számukra – egészen addig, míg helyre nem állítják a kavarodást, s maga a Mikulás nem kíván a szörnyeknek kellemes Halloweent, ők pedig kellemes karácsonyt a Mikulásnak.

Ha a horror történetében van olyan film, ahol kellemes ünnepeket kívánnak a szörnyeknek, és ahol nekik is megadják az ünnep és ünneplés lehetőségét, az a Karácsonyi lidércnyomás.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg