Több mint 7000-en néztek filmet a 24. Filmtettfeszten Több mint 7000-en néztek filmet a 24. Filmtettfeszten

Több mint 7000-en néztek filmet a 24. Filmtettfeszten

És az aradi vetítések még hátravannak: itt október 9. és 11. között a Nyersanyag, a Hatalom és a Moszkva tér lesz műsoron a Művész moziban.

A 7075 néző nagyrésze Kolozsváron látogatott a Filmtettfesztre, ami nem meglepő, ugyanis itt tartott a leghosszabban a program: október 2-ától 6-áig. A mintegy 40 programpont közül 31 volt filmvetítés, a három legnépszerűbb filmnek pedig a Ma este gyilkolunk (r. Fazakas Péter) című vígjáték, a Fekete pont (r. Szimler Bálint) című dráma és a Kék Pelikan (r. Csáki László) című animációs dokumentumfilm bizonyult.

Mondanám, de nem merem – Szimler Bálint: Fekete pont

2024. szeptember 7.

Szimler Bálint első nagyjátékfilmjének legnagyobb kérdése, hogy lehet-e még újat mondani a kortárs iskolamozis dömpingben, valamint hogy kaphat-e új erőre a magyar film társadalomtudatos vonulata? A válaszok annak ellenére sem egyértelműek, hogy a Fekete pont sok tekintetben remek mű.

Olvasd tovább  

10 új nagyjátékfilm, 7 egészestés dokumentumfilm, 3 nagy klasszikus – köztük a filmkoncertként bemutatott Rabmadár (r. Sugár Pál, Lázár Lajos, 1929) –, a Filmgalopp 12 versenyfilmje, egy további erdélyi rövidfilmes blokk és 10 kiváló magyarországi rövidfilm alkotta a fesztivál gerincét. A legkisebbeket négy animációs film vetítéseire vártuk; a legtöbben – összesen több mint 600-an – a Sárkány és papucs című Dargay Attila-klasszikust nézték meg.

Semmi kis életek – Sugár Pál, Lázár Lajos: Rabmadár

2023. december 19.

Már-már valódi időutazásban lehetett részük azoknak, akik december 15-én ellátogattak az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol az egyik utolsó magyar némafilm, a Rabmadár restaurálási premierjét tartották. Az élőzenével kísért vetítés az eseményhez legjobban illő, impozáns helyszínen és a digitális térben egyaránt visszarepítette két órára az érdeklődőket abba az izgalmas korba, amelyből fájóan kevés mozgóképes dokumentum maradt fenn.

Olvasd tovább  

A vetítéseket 14 közönségtalálkozó – többek közt Enyedi Ildikóval (a 25 éves Simon mágus apropóján) és Koltai Róberttel (a hamarosan Romániában is moziforgalmazásba kerülő Ma este gyilkolunk apropóján) –, egy Almási Tamás-mesterkurzus, egy könyvbemutató – Janovics Jenő. A kolozsvári némafilmgyártás megteremtője –, egy látványtervezői kerekasztal és Damokos Csaba-kiállítás, két tudományos konferencia – az Átalakuló televízió konferencia a BBTE Magyar Film és Média Intézetével közös szervezésben, valamint a Média. Érték. Tett. Médiaértés-konferencia az NMHH-val közös szervezésben –, valamint a magyar filmarchívum KLASSZ gyerekworkshopja kísérte Kolozsváron, de voltak közönségtalálkozók Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Nagyváradon is – utóbbi helyszínen animációtörténeti kiállítás és animációs gyerekfoglalkozás, illetve a médiaértés-konferencia további előadásai is gazdagították a programot.

„A Kék Pelikan egy történelmi film” – Interjú Csáki László animációs rendezővel

2024. április 9.

Csáki László a 90-es évek vadkapitalizmusába repítve mesél a vonatjegyhamisítási lázról, az időszakról, amikor kalandvágyó, de csóró fiatalok izzadt tenyerükben kamu jegyeket szorongatva utazták be Európát, mindezt egy indigónak köszönhetően. A Kék Pelikan témája legalább annyira izgalmas, mint a formája, a rendezővel erről a kettősségről, saját hamis jegyes utazásairól és a Filmtett-tábor esszenciájáról is beszélgettünk.

Olvasd tovább  

A 24. Filmtettfeszten Sárga Csikó Díjat kapott Damokos Csaba látványtervező, Fám Erika-díjban részesült Ritter György filmtörténész, a 10. Filmgalopp fődíját pedig Paniti Roland Képzelt faágra száll egy madár című rövidfilmje nyerte el.

(a fesztivál közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat