Százegy éves kolozsvári némafilmek élednek újra Tóth Viktor szaxofonkíséretére Százegy éves kolozsvári némafilmek élednek újra Tóth Viktor szaxofonkíséretére

Százegy éves kolozsvári némafilmek élednek újra Tóth Viktor szaxofonkíséretére

Két 1918-ban, Kolozsváron készült némafilm rekonstruálásán vehet részt a 19. Filmtettfeszt közönsége október 4-én, pénteken este hét órától a Művész moziban. A régi-új mozgóképeket Tóth Viktor többszörösen díjazott jazzszaxofonos zenei kíséretével, inzertekkel megtűzdelve élesztik újra abban a szecessziós teremben, ahol eredetileg is bemutatták őket.

Janovics Jenő kolozsvári filmgyárának produkcióiból – nemzetközi sikerük ellenére – alig négy őrződött meg szinte teljes állapotában. Szerencsés helyzetben van két további alkotás: a stúdió egykori dramaturgjának, Gyalui Jenőnek köszönhetően A kancsuka hazájában (1918) és A métely (1918) esetében több száz darab párkockás részlet maradt fenn a tekercsekből és számos jelenetfotó is túlélte az elmúlt évszázadot. Ezek segítségével, a forgatókönyvek és a korabeli sajtóanyagok alapján sikerült rekonstruálni a két filmet.

Az újraélesztett mozgóképeket Kolozsváron Tóth Viktor kíséri. A nemzetközi szinten elismert szaxonfonművészt, zeneszerzőt „virtuóz postbop-fenegyerekként” (Tóth Viktor Tercett) és a „spirituális muzsika különleges tolmácsaként” (az Arura Trióban) is emlegeti a szaksajtó, hét lemeze jelent meg, ezek közül többet az év jazzlemezének választottak Magyarországon.

Az Egyetem utca (Universității) 3. szám alatti kolozsvári Művész moziban szervezett zenés vetítés előtt felszólal Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója, a két film történetéről, eltűnéséről és előkerüléséről, valamit újraélesztésük kihívásairól Zágoni Bálint beszél.

A 19. Filmtettfeszt október 2. és 6. között zajlik Kolozsváron, de további 14 helyszínen is megszervezik. A teljes program ide kattintva böngészhető.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat