Erdélyi filmek a Külhoni Magyar Filmek Napján, az Urániában Erdélyi filmek a Külhoni Magyar Filmek Napján, az Urániában

Erdélyi filmek a Külhoni Magyar Filmek Napján, az Urániában

Húsz alkotás lesz látható a Külhoni Magyar Filmek Napján május 22-én, kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényen vetítendő mozgóképek határon túli filmes vagy televíziós műhelyekben készültek.

Az elmúlt években készült kísérleti, animációs, dokumentum- és rövidfilmekből Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező válogatott. A kétévente szerveződő filmnapon a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján készült alkotásokat tekinthetnek meg a nézők.

A filmek határon túli televíziós (Újvidéki Televízió, Szlovák Televízió Magyar Szerkesztősége, Ungvári Televízió Magyar Szerkesztősége) és filmes (Cinema Filmműhely – Magyarkanizsa, Argo Audiovizuális Egyesület – Kolozsvár, Xantus Film – Kolozsvár, Rex Video Stúdió – Gyergyószentmiklós, Metaforum Film – Palics, Bódva-Völgyi Stúdió – Szlovákia) műhelyekben készültek, de érdekességként látható lesz a zentai gimnázium diákjainak gyurmafilmje is.

A program kedden délelőtt tíz órakor kezdődik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által film- és médiatámogatásra meghirdetett Magyar média mecenatúra című program szakmai konzultációjával. A megbeszélésen Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Vitézy László filmrendező vesz részt.

A délután négy órakor kezdődő vetítéseken a többi között olyan filmeket láthat a közönség, mint a szabadkai Kovács Ákos által rendezett Dominó című kísérleti film, a Bán Attila rendezte Szufla című kisjátékfilm vagy Tolnai Szabolcs műve, a Hernyák és a magyar bor című dokumentumfilm. Vetítenek a vajdasági Burány „Pöcök” Béla szaxofonosról, mentőorvosról dokumentumfilmet, Székelyudvarhelyről pedig egy olyan alkotás érkezik, amely a Blaha Lujza téri 11 éves késelőről, a többség és a kisebbség közti konfliktuskezelésről szól.

Látható lesz Felméri Cecília Végtelen percek című kisjátékfilmje, Visky Ábel Éjszaka a Földön, Kolozsvár című 18 perces alkotása, valamint Zágoni Bálint dokumentumfilmje Janovics Jenőről, a kolozsvári színházigazgatóról, filmgyáralapítóról.

(kultúra.hu)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat