Film és képzőművészet

Az építész, aki az Úrnak is tervezett – Beszélgetés Egyed Csongorral, a Szegény párák art director asszisztensével

2024. április 19. – írta

Az idei Oscar-gála több díját is elnyerő Szegény párák stáblistájának jelentős részét magyar nevek teszik ki – számos magyarországi gyártócsapat dolgozott főként a látvány megtervezésében és elkészítésében. Egy csíkszeredai építész, Egyed Csongor is közéjük tartozik, vele beszélgettünk a díszlet mögötti világról.

Van itt egy „bolond” ember, aki úgy, de úgy rajzol... – Beszélgetés Szilágyi Varga Zoltán Balázs Béla-díjas grafikussal, animációs rendezővel

2019. február 15. – írta

A Monológ, az Aréna, a Gordiuszi csomó, valamint A jókedvű örmény temetése rendezője nemrég Bukarestben – pályakezdő városában – tartott pitchfórumot és mesterkurzust, és mint a romániai rajzfilm fejlődéséhez komolyan hozzájáruló művészt, a legnagyobb kitüntetéssel jutalmazta a Romániai Filmesek Szövetsége (ACIN). Szilágyi Varga Zoltán erdélyi származású képzőművészt, animációs rendezőt ebből az alkalomból sikerült elkapni egy alapos nosztalgiázásra.

„Kapuőrök vagyunk” – Villáminterjú Peter Greenawayjel

2018. október 24. – írta

A festőből lett filmes provokatőr Szolnokon tartott mesterkurzust az Alexandre Trauner Art/Filmfesztiválon, ahol barokk festészettől kezdve a hagyományos mozi haláláig sok mindenről beszélt. A fáradtság jeleit egyáltalán nem mutató 76 éves brit auteur az előadás után készségesen állt az újságírók rendelkezésére egy rövid csevegés erejéig.

A filmes, a látványtervező, a mesterkurzus és a fesztivál – Alexandre Trauner Art/Filmfesztivál, Szolnok, 2018

2018. október 23. – írta

Filmfesztiválból alapvetően kétféle létezik: a kis, családias, ahol a hangulat a fontos; illetve a nagy, nemzetközi, ahol az exkluzivitás meg a sztármeghívottak a fontosak. Az új nevet kapó Szolnoki Filmfesztivál az első kategóriába tartozik – de ettől még idén fel tudott mutatni egy-két lenyűgöző nevet.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat