Zónában vagyunk - 14. Filmtett-workshop, Nyárádszentlászló, 2015. augusztus 4-14. Zónában vagyunk - 14. Filmtett-workshop, Nyárádszentlászló, 2015. augusztus 4-14.

Zónában vagyunk

14. Filmtett-workshop, Nyárádszentlászló, 2015. augusztus 4-14.

14. Filmtett workshop. Negyvennégy táborozó. Tizenöt csoportvezető. Tíz alkotócsoport. Egy közös szerelem: a film.

Idén immáron harmadik alkalommal adott helyet az erdélyi dombok által körülölelt, nyárádszentlászlói Pásztortűz Panzió a Filmtett workshopnak. A Marosvásárhelytől húsz kilométerre megbújó, bukolikus atmoszférájú helyszínre augusztus harmadikán érkeztek a csoportvezetők, hogy a szükséges technika már kész állapotban várja a másnap szállingózó táborozókat. A korábbi évekhez hasonlóan idén is zömében erdélyi és magyarországi fiatalok tették ki a workshop „lakosságát”, melynek sokszínűségét nagyban emelte, hogy az egyik animátor viszont egyenesen Ciprusról érkezett.

A Nyárádszentlászlóig vezető út mindenkinek másképp telt: volt, aki leleményesen korán lecsapott a kedvezményes Wizz Air-jegyekre; volt, aki inkább a földön maradt és töretlenül nyomta a gázpedált egészen a táborig; volt, aki a buszon zötykölődést és a kétóránkénti megállók hervasztó ígéretét választotta. Én hetedmagammal a hajnalban induló közvetlen vonatjáratra pattantam fel, mely ugyan tizenegy órán át tartott, de a jó társaság és később a táborban is elterjedtté vált „Fekete macska” kártyajáték ezt hamar feledtette.

Az esti érkezés után aláírtuk az idén is humorral fűszerezett tábori szabályzatot, megkaptuk a mélylila (azaz Deep Purple) vagy szürke színben pompázó tábori pólónkat, elfoglaltuk a négyágyas szobánkat, majd egy gyors vacsora után megkezdődött az ismerkedés. A rengeteg új ember mellett örömmel üdvözöltem a már ismerős arcokat (idén vágóként, tavaly filmkritikusként vettem részt a táborban): újabb bizonyíték a workshop minőségére, hogy tizenhárman is visszatérők voltunk. A tábornyitó után ezúttal sajnálatos módon elmaradt a forgatókönyvek felolvasása és közös megismerése – a vágócsapat például csak harmadnapon kapott kézhez egy-egy példányt.

Az idei workshop központi motívumámá a tükör emelkedett – ezt ágyazta különböző módon forgatókönyvébe a négy rendező, közülük – a tavalyi arányokhoz hasonlóan – idén is csupán egy volt férfi. Az írások egyébként nem szűz kézből kerültek a tábor embert és szakmai tudást próbáló körülményei közé: a rendezőjelöltek kilencedmagukkal egy májusi forgatókönyv-fejlesztő hétvégén vettek részt Kolozsváron, ahonnan csak a négy szerencsés kiválasztott juthatott tovább.

A tavaly rendezőként debütált és a tábor legsikeresebb élőszereplős filmjét, a Saudadét jegyző Fazekas Gyöngyi idén egy kvázi-egybeállításos, disztópikus hangulatba ágyazott pszichológiai dráma tervével érkezett, melynek középpontjában egy fiatal nő áll, aki egy orvosi kísérlet keretében kénytelen szembenézni saját démonaival. A film címe: Képzavar. Ezzel szemben a rendezőasszisztensből direktorrá avanzsált Besenyei Katalin #mirror c. alkotása könnyedebb hangszínt pendített meg. Fiatalos, felszíni magánéleti cívódása mögött az Y-generációt illető technokrácia-kritika húzódik. Megspékelvén mindezt a problémára reflektáló osztott képmezőkkel és a közösségi média felületeivel operáló filmnyelvvel, melyet a rendezőnő – saját bevallása szerint – nagyjátékfilmes terjedelemben is kipróbálna. Kőszegi Tamás az animációról nyergelt át az élőszereplős formára, a tavalyi, fesztiváldíjakat bezsebelő Vihar után a Magnum Opust rendezte meg. A kísérleti betétekben bővelkedő alkotás képek, zörejek és zene segítségével meséli el egy fiatal művész életének tragikus szegmensét – emberi szót alig hallani benne. A filmszakmába frissen belecsöppent Mészáros Enikő Tükröm, tükröm c. filmje pedig egy thriller-kereteket érvényesítő, enyhén szexista felhangú házastársi drámát fest a vászonra a maga pazarul fényképezett fekete-fehér képsoraival.

A kemény munka kezdeti fázisait a gyártásvezetők uralták: eszeveszett tempóban kerestek helyszínt és kellékeket. Addig a hangmérnök csoport és a camera crew a szakma technikai alapjait sajátította el; a vágók megtanultak scriptelni és AVID-gyorstalpalón vettek részt; az animátorok gőzerővel nekiálltak az idei „mozgófestmények” elkészítésének; a filmkritikusok pedig a tábori lapnak, a Közönséges tükrözőknek, valamint Margitházi Beja vezetésével a digitális éra filmművészetében merültek el.

A location-mizériát leginkább a Magnum Opus és a Képzavar stábja sínylette meg. Előbbi forgott a legtöbb helyszínen, melyek közül nem egyet utolsó pillanatban visszamondtak. Gyöngyiék forgatása pedig az elhúzódó technikai egyeztetés miatt eleve is késve kezdődött, mert a kezdeti tervek szerint a filmet green screen előtt vették volna fel, de a próbák után végül a homogén háttér mellett döntött a rendező. A sorozatos átszerelések miatt előbb az operatőrök, majd nem sokkal később a hangosok haja állt égnek, ugyanis kiderült, hogy a tábori helyszínen túlságosan beszűrődik az út zaja. Végül egy napos csúszással, a szomszéd falu kultúrházában kezdődhetett meg az érdemi munka. A késést a többi film is megérezte – technika hiányában és a stábokon belüli átfedések miatt mindenkit szorított az idő. Ez természetesen a stresszfaktor és az indulatok növekedésével is járt, amit valamennyien máshogy kezeltünk – munkába temetkezéssel vagy épp a proletárforradalom kirobbantásával.  Minden esetre a forgatás kifejezetten jó tesztelésnek bizonyult a szervezet és az elme teljesítőképességére.

A nehézségek ellenére azonban a workshop alaphangulata inkább örömteli volt. Rengeteg humorforrássá vált kifejezést ismerhettünk meg, mint az operatőri gyakorlatban is előkerült „zónában”1 vagy épp „tértévesztésben”2 van. Az esti iszogatások csúcspontjának a közös hullócsillagnézés tekinthető, ugyanis a tábor ideje alatt vonultak át a Perseidák. A leleményes táborozók még matracokat is kihordtak a harmatos fűbe, hogy teljes kényelemben szemlélhessék az égboltot. Majd közös játékba fogtak, a „gyilkosozásba” – fogyott az alkohol, a szotyola és a pufulec. Ez utóbbiak pótlására az egyik gyártásvezető gyűjtést is indítványozott az ebédlőnél.

A forgatások után őrült ütemben kezdődött meg az utómunka, nyiszatoltak a „digitális ollók” a vágók kezében, íródott a filmzene, készült a hangutómunka és a fényelés. Végül, mintegy másfél órás csúszással, de befejeződött a filmek exportálása és vásznon megelevenedett mindaz, amiért az egész tábor dolgozott. Az animációk közül mindenképpen kiemelendő a táborlakók közreműködésével készült, humoros pixilláció; az interjúkra épülő, kollázs-szerű animált dokumentumfilm, a Városi vakság; a faék-egyszerűségű, de bájos és kacagtató A férfi és a fák; valamint a leginkább stop-motion gyakorlatnak tekinthető és a tükörmotívummal ügyesen játszó Tükröm-Mörküt. A premier után a táborvezetők meglepetéssel készültek: élőzenére lehetett kitáncolni a workshop fáradalmait és feszültségeit, majd másnap megannyi élménnyel gazdagabban hazaindulni.


1 A színészre vonatkozik, mikor szerepbe helyezkedett, készen áll a felvételre.

2 A tábori gondnok, Józsi bácsi statisztálásakor felmerült kifejezés, ugyanis az önmagát alulinstruáltnak érző férfi rossz irányba mozgott a jelenet felvételekor.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

  Színes bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2021

  Rendező: Rian Johnson

 • Guillermo del Toro: Pinokkió

  Színes animációs film, fantasy, musical, 117 perc, 2022

  Rendező: Guillermo del Toro, Mark Gustafson

 • Bardo

  Színes filmdráma, vígjáték, 159 perc, 2022

  Rendező: Alejandro González Iñárritu

 • M3GAN

  Színes horror, sci-fi, 102 perc, 2022

  Rendező: Gerard Johnstone

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Az ember, akit Ottónak hívnak

  Színes filmdráma, vígjáték, 126 perc, 2022

  Rendező: Marc Forster

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

  Színes bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2021

  Rendező: Rian Johnson

 • Guillermo del Toro: Pinokkió

  Színes animációs film, fantasy, musical, 117 perc, 2022

  Rendező: Guillermo del Toro, Mark Gustafson

 • Bardo

  Színes filmdráma, vígjáték, 159 perc, 2022

  Rendező: Alejandro González Iñárritu

 • M3GAN

  Színes horror, sci-fi, 102 perc, 2022

  Rendező: Gerard Johnstone

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Az ember, akit Ottónak hívnak

  Színes filmdráma, vígjáték, 126 perc, 2022

  Rendező: Marc Forster

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu