Wolfgang Petersen: Die unendliche Geschichte / Végtelen történet Wolfgang Petersen: Die unendliche Geschichte / Végtelen történet

Fantázia határain túl

Wolfgang Petersen: Die unendliche Geschichte / Végtelen történet

ÉRTÉKELD A FILMET!
Végtelen történet
Wolfgang Petersen
1984
Végtelen történet

Végtelen történet

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

[kritikaíró pályázat] Mikor a fantasztikus lényeket már nem a vérszomjas szörnyek, hanem a feledés fenyegeti, és az álmok országának határán álló szélesvászon üresen tátong az őt legyűrő tévé és videojátékok villódzó fényében, a német film rátalál a történetre, mely ismét a fantáziák földjére repíti a felnőttek világában elkóborolt gyermeki lelket.

Mert ahogy a történet főszereplője, a cseppet sem hőstípus Bastian szigorú apja és kegyetlen iskolatársai elől a könyvek közé menekül, épp úgy vágyik a rögvalóságtól megcsömörlött néző a legendás kalandokra. A Michael Ende regényéből 1984-ben adaptált film a kor legnagyobb költségvetésű német produkciójaként minden lehetőséget meg is ad, hogy belefeledkezzünk a látványos csodavilágba, még ma is, mivel nagyrészt nem a mostanra elavult számítógépes effektekre épít, hanem a megépített és apró részleteiben is mozgatható bábokra és robotokra. A természetfeletti lények plasztikusak és hatalmasok: a repülő fehér sárkány arcának mimikája kedves, az öreg teknősé gonosz, az erős vérfarkas fenyegetően vicsorít, és a filmes trükkök egész tárházát felvonultatják az alkotók a fantasztikus világ megjelenítéséhez. A film igazi ereje azonban nem ebben van, hanem hogy a regényhez hasonlóan itt is két szálon fut a történet, melyek tükörképei egymásnak, mint az egymás farkába harapó kígyók a könyv borítóján.

Michael Ende – aki csak nevében hordozza a lezárást, írásában nem – regénye két részre osztható, az első fele egy szabályos fantasy világ hősökkel, varázslényekkel, nemesekkel és legendás tettekkel, amit jól ismert kicsinyes világunk követ egy kisfiúval, aki a kalandokat csak könyvekből ismeri. A film vele kezd, a Végtelen történet című könyvvel elbújó Bastiannal (Barret Oliver), aki olvasás közben életre kelti Fantázia világát, hogy lélekben azonosuljon a fiatal hőssel, Atreyuval (Noah Hathaway). Fantáziát komoly veszély fenyegeti, a Semmi szedi áldozatait a varázslények világában, és csak úgy lehet megállítani, ha egy bátor fiú gyógyírt talál a királynő betegségére. Így aztán Atreyu önként vállalja magára a feladatot, és útnak indul, hogy életveszélyes akadályokat leküzdve végül ugyanoda jusson, ahonnan elindult. Mert bár ő rendelkezik a fantasztikus világ hősi képességeivel, a posztmodern konfliktust képtelen megoldani, ehhez olvasójára van szüksége, hogy a Végtelen történet című film főszereplője rávegye magát, hogy beavatkozzon az általa olvasott szintén Végtelen történet című könyv eseményeibe. Bastiannak olvasás közben feltűnik, hogy a fikciós karakterek mintha róla beszélnének, de nem hajlandó elfogadni a saját szerepét – eközben Atreyu is szembesül saját kitaláltságával. Az egyik legérdekesebb jelenetben Atreyu egy régi legenda freskóival találja szemben magát egy omladozó vár falain: a festmények pedig őt ábrázolják és a film történetének eseményeit, az utolsó kép magát a szörnyet, akivel csak most fog találkozni.

Így bár a rendező-író Wolfgang Petersen számos ponton átszabta Ende történetét, és a fő célközönségnek szánva enyhített a belső problémák expliciten erőszakos bemutatásán, a határok nélküli Fantázia határátlépésével és a „történet a történetben” struktúrával megtartotta a regény központi magvát, immár nem a fantasztikus regény, hanem a film médiumára reflektálva. Hozzá kell tenni, hogy önmagában ez még mindig kevés lenne a Németországon kívüli sikerhez, és a stáb nem véletlenül választott amerikai főszereplőket és angol nyelvet a filmhez, kijátszva az egyik legfőbb akadályt, ami a nemzetközi terjesztés útjába állhatna. Az olykor túl direkten, de korukhoz képest alapvetően jól játszó két főszereplőnk neve végleg egybeforrt Bastian és Atreyu szerepével – melyben közrejátszhat az is, hogy se előtte, se azóta nem szerepeltek ekkora volumenű filmben, Barret Olivier nem sokkal később abba is hagyta a színészkedést. Ami pedig a többieket illeti, a gyönyörű fehér sárkány, Falkor, és a rémisztő vérfarkas, Morla, máig meglátogatható a „Fantázia-gyárban”, a müncheni Bavaria Filmstúdióban, örök helyet biztosítva nekik a stúdió csodákból felépített emlékei között, Bastianként óvva őket a fantáziát pusztító felejtéstől, a Semmitől.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Végtelen történet

Végtelen történet

Színes kalandfilm, családi, fantasy, 102 perc, 1984

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat