Mundruczó Kornél: Delta Mundruczó Kornél: Delta

Elcsukló hangon

Mundruczó Kornél: Delta

ÉRTÉKELD A FILMET!
Delta
Mundruczó Kornél
2008

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Feltartóztathatatlan hömpölygés. Madárfüttyös tágasság. Égzengéses zivatar. Kíméletlen természet. Teknősbéka, mentőmellény. Borongó hegedűszó. Delta. Bertók Lajos emlékére.

Mundruczó Bertókkal forgatta Delta című filmjét, ám a színész korai halála új irányt szabott a produkciónak: hosszas keresgélés után Lajkó Félix hegedűművészben találta meg a rendező azt a karizmát, amelyet Bertók Lajos halálával elveszített(ünk). Február 2-án este fél tízkor minden együtt volt a Millenárison a méltó emlékezéshez és az ünnepélyes bemutatóhoz. Színültig telt a terem, jelen volt a teljes stáb, Tarr Béla vezette be a filmet. Kiemelte az emberi pillanatok (alvás, evés, szerelem), a tájak, érzelmek fontosságát és a Deltából áradó szabadságot, illetve az elpusztíthatatlan, örök vágyat e szabadság után.

Mihail (Lajkó Félix) felkeresi Duna-Deltánál lakó anyját (Monori Lili). Épp disznóvágást tartanak; az anya szeretője (Gáspár Sándor) ellenséges, Fauna (Tóth Orsi) pedig ekkor ismeri meg bátyját és vértől iszamós kézzel öleli át. A fiú teli butykos pálinkával apja vízparti kunyhójába költözik és házépítésbe kezd, testvére elkíséri, segít neki, végül ott ragad, hiába mostohaapja minden visszatartására tett féltékeny kísérlete. A szerelembe eső testvérpár csendes boldogságban tölti dolgos mindennapjait, emberi és természeti viharokkal dacolva felépül a házuk is, ám a Delta végül tragédiába torkollik.

Maga a mindent és mindenkit körülvevő víz nyilvánvalóan szimbolikus tartalmakat hordoz, ám Erdély Mátyás puritán, egyszersmind plasztikus felvételei emberközelivé varázsolják a természet vadságát. Jelképes szerep jut Mihail mentőmellényének és Fauna szabadon kószáló teknősének is, amelyek a film különböző pontjain vissza-visszatérnek. A Delta legszebb pillanatait a motívumok lassú sodrása hozza felszínre. Fauna például egyszer a tűznél ülve elmeséli, hogy egy évig nem evett, mert nem volt éhes, majd mikor bátyja meggyógyítja, odaáll elé, és csak annyit mond: „Éhes vagyok.” A szereplők egyébként is szűkszavúak, a természet viszont folyton körülöttük fecseg nyugodt egykedvűséggel: békabrekegés, madárvijjogás, az esőcseppek dobolása és a kalapácsok kopogása töri meg a csöndet. No meg Lajkó Félix összetéveszthetetlen muzsikája, aki már egészen fiatal korától komponál filmzenéket, s ugyanaz a szilajság lángol bennük, mint szólólemezein. A Popol Vuhtól kölcsönzött zenék pedig felidézik Werner Herzog világát, az Aguirre gyilkos tutajozását, vagy a Fitzcarraldo elképesztő hajóépítését.

Zenészeinket egyébként egyre nagyobb becsben tartják filmes berkekben. Lovasi András Jancsó-filmes epizódszerepei után a Sztornóban bizonyíthatott, Lajkó Félixnek pedig ez volt az első filmszerepe, és őszintén állíthatjuk, elviszi hátán a filmet. Igaz, a profik tökéletesen aládolgoznak, s Tóth Orsival olyannyira megtalálta a „közös hangot”, hogy a rendező állandó főhősnőjének ez az egyik legmegrázóbb alakítása.

Nem akartam említést tenni róla, hogy az el-elcsukló hang miatt kis híján kudarcba fulladt a vetítés, hisz éppen elég cudarul érezhette magát a teljes stáb, minek tetézni azzal, hogy írunk is róla. Ráadásul a rendező egy film.hu-nak tett interjújában ezt mondta: „Az akadályokat az ember akkor is a saját kudarcának éli meg, ha valójában nem tehet róluk.” De talán nem volt véletlen, hogy annyit csuklik a kópia, hiszen oly gyakran emlegették a filmet is, Bertók Lajost is. A közönség a szokottnál fegyelmezettebben viselkedett, egy kis pusmogás, vetítőcsere, és a végjáték a legtökéletesebb minőségben pergett le a szemünk előtt.

Egy elcsukló hangú kópiától azonban a néző is cudarul érzi magát. Ezért mindenkinek ajánlom, hogy amint lehetséges, nézze meg ezt a filmet újra és újra, de a biztonság kedvéért legyen kéznél egy flaska Lajkó-féle pálinka, ha valakire rájönne a csuklás.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Delta

Delta

Színes filmdráma, 110 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat