29. Fantasporto – Portói Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál 29. Fantasporto – Portói Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál

Tudományos fantasztikum portugálul

29. Fantasporto – Portói Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál

Először egy portugál barátomtól hallottam a Fantasportóról. Leírása szerint szülővárosának legjelentősebb filmes eseménye Portugália legnagyobb filmfesztiválja, „nagyon nemzetközi”, nagyon fontos, és fantasztikus. Fantasztikus, úgymint horror, tudományos fantasztikum és minden egyéb, ami fantasy.

Fantasporto 2009 plakat

E „komoly” reklámkampány után tanulmányozni kezdtem a fesztivál hivatalos honlapját, ami első ránézésre zavarba hozott, ugyanis az angol és a portugál nyelvű változat különbözött. Például az időköz megnevezése eltért: „portugálul” február 16-án kezdődött, angolul meg február 20-án. Rövid levelezés után fény derült a titokra: a versenyprogram kezdődött 20-án, maga a rendezvény 16-án, és ha továbbra is a portugál nyelvű szövegeket veszem irányadóként, nem lesz gond a program kibogozásában...

A tavalyi, lisszaboni emlékeim segítettek, hogy inkább kalandként fogjam fel, ha messziről nézve kicsit fejetlennek tűnik is a szervezés. Végső soron sikeresen eljutottak a 29. kiadásig, kinőtték magukat annyira, hogy a Variety is méltassa őket, és amúgy is különleges tapasztalatnak ígérkezett egy fantasztikus filmekre szakosodott fesztivál. Fantasztikus, úgymint horror, tudományos fantasztikum és minden egyéb, ami fantasy. Olyan műfajnak hittem, amiből nehéz két hétre való anyagot válogatni az elmúlt év terméseiből, mivel költséges mulatság az ilyen típusú filmeknek a gyártása. Végül bővebbnek bizonyult a kategória, mint azt gondoltam, belefér a horror és a tudmányos fantasztikus mellett Veit Helmer meseszerű erotikus története, az Absurdistan, vagy a kalandjátékok és képregények világából építkező izlandi film, az Astropia és Bill Plympton új animációja is, az Idiots and Angels.

Ami a nemzetközi jelleget illeti, az leginkább a meghívott filmekre és rendezőkre érvényes, ugyanis elég kevés angol vagy egyéb idegen nyelvű szót hallottam, pedig a sajtónak és szakmának fenntartott oldalra ültettek. Az egyik kedvenc versenyfilmemet, a spanyol Prime time-t, kizárólag portugál felirattal vetítették, ami végülis dupla élményt eredményezett: egyrészt tetszett a film, másrészt rájöttem, hogy ha képeket kísér az írott portugál szöveg, már megértem. A valóságshow végletekig vitt változatára épült a filmben a Shock TV műsora – a résztvevők felkészületlenül kerülnek a játékba, mert rájuk törnek és elrabolják őket, aztán a nézők dönthetnek arról, hogy ki marad életben miután minden játékosról kiderül, hogy milyen bűn miatt válogatták be a műsorba. A tévések persze megint közhelyszerűen alattomosak és manipulatívak ebben a történetben, viszont izgalmas pszichológiai kirakósjáték a film, amelyben többszörösen átértékelődik a halál és a bűn fogalma.

A rövidfilmes versenyprogram sajnos széthullott, a 8 fantasztikus rövidfilmet egyszer sem vetítették egy tömbben. Kísérőfilm formájában kerültek bemutatásra a nagyjátékfilmek előtt, így keveset láthattam belőlük.

Különböző szekciók és vetítések egészítették ki a nagyjátékfilmes és rövidfilmes fantasztikus versenyprogramot: a Semana dos realizadores (Alkotók hete) – ahol már nem volt kikötés a műfaj, hanem neves rendezők befutott alkotásait mutatták be, s ezáltal sokat emelt a vetített anyagok átlagszínvonalán; az Orient Express – az ázsiai filmek itt is külön terepet kaptak; Prémiere&Panorama – retrospektív és informatív vetítések, Porto em curtas – válogatás a 2008-as portugál filmekből; volt továbbá Unifrance-válogatás, holland, baszk és galegói rövidfilmek és bemutatták a fesztivál díszmeghívottjait, José Fonseca e Costa portugál filmrendezőt, Jörg Buttegereit rendező-színész-forgatókönyvírót és Mario Bava rendező-operatőrt. Külön retrospektív válogatást állítottak össze az építészet és a fantasztikus film témakörében, amihez kapcsolódóan előadásokat is tartottak – sajnos csak portugálul.

A filmes válogatás csúcsát jelentette a Szárnyas fejvadász, igazi élményt jelentett éjjel 1 után beülni a moziterembe és végre szélesvásznon látni Ridley Scott klasszikusát.

A versenyprogramok és a szerzői filmes válogatás vetítései a fesztiválközpontban zajlottak, a Rivoli Teatro Municipalban, a kevésbé reklámozott kiegészítő programok kiszorultak más városrészekbe a Lusomundo- és a Matosinhosbeli bevásárlóközpontokba. Nem tudom, mennyire látogatták azokat a vetítéseket, de a központban mindig nyüzsgés volt, különlegesebb filmek alkalmával és hétvégén teljesen megtelt a nagy terem.

Darren Aronofsky Pankrátorát is bemutatták a szerzői filmes válogatásban. Egyértelműen ez volt a fesztivál csúcspontja a nézőszámot tekintve (legalábbis abban az időszakban, amit ott töltöttem). Számomra ezt inkább az Orient Express keretében bemutatott The Chaser című koreai film jelentette (r. Na Hong-jin). A történetben egy striciként dolgozó exrendőr vesz üldözőbe egy sorozatgyilkost, aki megölte több prostituált alkalmazottját. Hihetetlenül poénosan építkeznek még a durva jelenetek is. Nincsenek rejtett mozzanatok, a néző végig tudja, mi történik, a sorozatgyilkos még vallomást is tesz a film első harmadában, de olyan abszurd, amit elmond, hogy a rendőrséget és később a bíróságot is külön meg kell győzni a bűnösségéről – és ez igencsak vicces helyzeteket szül. Nehéz ezt a filmet összehasonlítani akár Rajnesh Domalpalli filmjével, a Vanajával, ami egy alsó kasztból származó indiai lány profi táncossá és felnőtté fejlődését követi nyomon (2007-ben elnyerte a Berlini Filmfesztivál legjobb elsőfilmes díját), vagy akár Mundruczó Kornél Deltájával.

Mindez azt a benyomást keltette, hogy a Fantasporto igazából két fesztiválra oszlik: a címadó fantasztikus műfaj alkotásaira és a kiegészítő programok sokféle témát és műfajt átölelő válogatására. Ha valaki tehát horrorrajongó, Portóban minden februárban csillapíthatja borzalmak iránti szomját, de számítson arra is, hogy néha egyéb vetítéseken „kényszerül” lazítani.


A Fantasporto díjai 2009-ben

A hivatalos válogatás díjai:

 • A legjobb film: Idiots and Angels – r. Bill Plympton
 • A zsűri különdíja/a Super Bock díja: Hansel&Gretel – r. Yim Phil-sung
 • A legjobb rendezés: Eden Lake – r. James Watkins
 • A legjobb színész: Jack O’Connel – Eden Lake
 • A legjobb színésznő: Macarena Goméz – Sexykiller
 • A legjobb forgatókönyv: Bill Plympton – Idiots and Angels
 • A legjobb képi világ: James Hawkinson – The Unborn
 • A legjobb rövidfilm: Next Floor – r. Denis Vileneuve
 • A zsűri külön elismerése: Astropia – r. Gunnar Gudmundsson
 • A Fantasporto 2009 kritikusi díja: Delta – r. Mundruczó Kornél
James Watkins: Eden Lake

19ª Semana dos Realizadores:

 • Manoel de Oliveira-díj, a kategória nagydíja: Moscow, Belgium – r. Christhope van Rompaey
 • A zsűri különdíja: Palermo Shooting – r. Wim Wenders
 • A legjobb rendező: Bent Hamer – O’Horten
 • A legjobb színész: Brian Cox – The Escapist
 • A legjobb színésznő: Mamatha Bhukya – Vanaja
 • A legjobb forgatókönyv: Szergej Rokotov, Jevgenyij Nikisov – The Vanished Empire

Orient Express

 • A kategória fődíja: Hansel&Gretel – r. Yim Phil-sung
 • A zsűri különdíja: The Chaser – r. Na Hong-jin
Veit Helmer: Absurdistan

Méliès d’Argent-díjak

 • Méliès d’Argent: Absurdistan – r. Veit Helmer
 • Méliès d’Argent rövidfilmes kategóriában: Mamá – r. Andy Muschietti

Közönségdíj: A pankrátor/The Wrestler – r. Darren Aronofsky

Életműdíj: José Fonseca e Costa, Wim Wenders, Paul Schrader

The Wrestler / A pankrátor
 

Friss film és sorozat

 • Szegény párák

  Színes romantikus, sci-fi, 141 perc, 2023

  Rendező: Jorgosz Lanthimosz

 • The Curse

  Színes filmszatíra, tévésorozat, 2023

  Rendező: Nathan Fielder, David Zellner, Nathan Zellner

 • Smoke Sauna Sisterhood

  Színes dokumentumfilm, 89 perc, 2023

  Rendező: Anna Hints

 • Argylle - A szuperkém

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2024

  Rendező: Matthew Vaughn

 • Bob Marley: One Love

  Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 107 perc, 2024

  Rendező: Reinaldo Marcus Green

 • A szenvedély íze

  Színes életrajzi, filmdráma, romantikus, 134 perc, 2023

  Rendező: Tran Anh Hung

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat

 • Szegény párák

  Színes romantikus, sci-fi, 141 perc, 2023

  Rendező: Jorgosz Lanthimosz

 • The Curse

  Színes filmszatíra, tévésorozat, 2023

  Rendező: Nathan Fielder, David Zellner, Nathan Zellner

 • Smoke Sauna Sisterhood

  Színes dokumentumfilm, 89 perc, 2023

  Rendező: Anna Hints

 • Argylle - A szuperkém

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, vígjáték, 139 perc, 2024

  Rendező: Matthew Vaughn

 • Bob Marley: One Love

  Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 107 perc, 2024

  Rendező: Reinaldo Marcus Green

 • A szenvedély íze

  Színes életrajzi, filmdráma, romantikus, 134 perc, 2023

  Rendező: Tran Anh Hung