James Gray: We Own The Night / Az éjszaka urai James Gray: We Own The Night / Az éjszaka urai

Kié az éjszaka?

James Gray: We Own The Night / Az éjszaka urai

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az éjszaka urai
James Gray
2007

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Párhuzamok és ellentétek érdekes játéka James Gray második Aranypálmára jelölt, első César-díjas filmje, a We Own The Night. Az amerikai független filmes forgatókönyvíró-rendező harmadik munkáján Coppola filmes világa köszön vissza, ugyanakkor önkéntelenül felmerül a kérdés: nem keverednek-e bele önéletrajzi elemek is?

Főszereplőnk ugyanis anyja nevét használva Bobby Greenként mutatkozik be, a film elején megismert, az unokáit imádó, szeretnivaló klubtulajdonos Marat Buzhayev pedig orosz bevándorló, akárcsak James Gray nagyapja. Talán ennyiben ki is merül az önéletrajzi vonatkozások sorozata, a főszereplő kalandjai azonban egyre bonyolódnak.

A népszerű Bobby Green (Joaquin Phoenix) ügyesen vezet egy brooklyni klubot. Van egy bombázó barátnője (Amanda Juarezt a kubai–amerikai szépség, Eva Mendes alakítja), és a klubtulajdonos családja saját gyermekként-testvérként szereti. Karrierje lendületesen ível felfelé: az öreg Buzhayev újabb befektetést tervez, amely kedvenc alkalmazottjának előléptetését is jelentené.

Teljesen más világban, de Bobbyéval párhuzamosan látszik alakulni testvére, Joe Grusinsky rendőri pályafutása: a rendőrapa (Robert Duvall) büszkesége, egyre nagyobb megbecsülésnek örvend a kollegái között. Feladata éppen egy orosz kábítószerbanda, Vadim Nezhinski és csapata lefülelése. Bobby az „éjszaka ura”, Joe az éjszakába akar betörni, ezért apjuk tanácsára lenézett testvére segítségét kéri – aki nem hajlandó az általa lenézett rendőröknek kémkedni.

Hosszú bevezető után, a film egyharmadánál történik meg az az esemény, amely a két testvér életét felforgatja: egy sikertelen razzia után Joe-t meglövik – alig éli túl –, Bobby pedig munkaajánlatot kap az orosz maffiózótól, Nezhinskitől, aki ettől kezdve közös ellenség lesz. Bobby váratlanul megtörik, jelleme alaposan megváltozik: hajtja a bosszúvágy testvéréért, és retteg apja, majd később a barátnője életéért is.

Könnyen belelendülhetnénk a teljes történet elmesélésébe, de megfosztanánk olvasónkat egy jól sikerült bűnügyi film izgalmaitól. A We Own the Night első egyharmada talán nem a legeredetibb: a nyomozós tévérosozatokba rögzült kliséket helyezi egymás mellé, és láttunk már a család fekete bárányából hőssé emelkedő főszereplőket is. A cselekmény egy része is könnyen előre látható: a film közepén lecsukott gonosztevőnek muszáj megszöknie, és a rendőrpapának is egész biztosan el kell esnie, amint megígéri a fiának, hogy mindig vigyázni fog rá. Szerencsére nem lehet minden bonyodalmat előre kitalálni: sejthetjük, hogy a sokat keresett kábítószer végig az orrunk (és Bobby orra) előtt hever, de nem találjuk ki, hogy hol. Ugyanakkor megkockáztathatjuk azt a kijelentést, hogy a We Own the Night tartalmazza az utóbbi évek egyik legszebb üldözésjelenetét – nem az autós vágtára és lövöldözésre gondolok, hanem arra a másikra, a nádasban.

A közhelyektől könnyű eltekinteni, hiszen az ügyesen kezelt feszültség magával sodorja a nézőt. Érdekes apróságok a már említett, szereplők közt „feszülő” párhuzamok és ellentétek – a kegyetlen kábítószer-kereskedő orosz és Dávid-csillagot visel a nyakláncán, ellenfele, Bobby (és egész családja) a szintén szláv hangzású Grusinsky nevet viseli, és ők is izraeliták. Joe rendőri pályafutása akkor lesz kétséges, amikor Bobby egyre közelebb kerül a rendőrséghez. A sort folytathatnánk, de annál többet ér az összefüggések felfedezésének öröme.

A We Own the Night különlegessége a stílusa: az, ahogy a film noir mozgóképes hagyományait végtelen természetességgel ülteti át saját világába. Bár nem találunk benne gonosz, korrupt rendőröket, és a végzet asszonya barátnőről is hiába várjuk, hogy lehulljon a lepel, kiderüljön, hogy az oroszoknak dolgozik – bűne inkább csak ügyetlenségre vall. Következetes azonban az a neonoir képi világ, amelyben az alkotók elhelyezték az eseményeket: a film nagyrészében – az utolsó, feszültséget tetőző jelenetig – éjszaka van, illetve klubok belsejében, nyirkos alagsorban vagy sötét, semmibe vezető, szűk folyosón követhetjük a hőst, aki alatt egyre jobban inog a talaj. A kamera olykor különös szögekből mutatja a bűnözőket, a világítás pedig élesen kiemeli az arcéleket vagy a falak anyagszerűségét. A noir-dramaturgia azonban szertefoszlik a film vége felé, az utolsó képsorok inkább valamiféle háborús akciófilm hősének a felemelkedésére emlékeztetnek. Bár a zene is a giccs fele hajlítja a tetőpont-jelenetet, a film mégis tovább egyensúlyoz ezen a vékony határon: a happy end nem lehet teljes.

Mindenképpen figyelemre méltó film, megéri megnézni. És vajon milyen lesz James Gray következő munkája, a posztprodukció fázisában levő Two Lovers, amelyben Joaquin Phoenix mellé most egy szőke szépséget, Gwyneth Paltrow-t állította a rendező?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az éjszaka urai

Az éjszaka urai

Színes bűnügyi, filmdráma, thriller, 117 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat