Igor Cobileanski: Tache Igor Cobileanski: Tache

Vígan megyünk...

Igor Cobileanski: Tache

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tache
Igor Cobileanski
2008

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Akár mulatságos is lehet a temetésed előkészítése, ha ez életed első nagy eseménye. Ha már megvan a helyi temető legjobb kilátással rendelkező sírhelye egy dombon, és vannak ismerőseid a szakmában (a temetkezési vállalatoknál), a dolog határozottan fennköltnek ígérkezik. Ez a lényege Igor Cobileanski „backwards comedy”-jének.

Tache (Mircea Diaconu) életének nagyrészét egy kisváros temetőjében élte le sírásóként. Egyetlen barátja van, aki rendszeresen bejár hozzá táblézni; ő az első ember, akivel közli, hogy az orvosi vizsgálatok szerint gyógyíthatatlan rákos, már csak 2 hónapja van hátra az életéből. A hír nem rendíti meg a jóbarátot, az már annál inkább, hogy az a hely, amit évekkel azelőtt kinézett elhunyt feleségének, alkalmatlan a sírásásra. A temető legjobb helyét Tache a saját maga számára tartogatott.

Tachenak sürgősen el kell kezdenie a saját temetése szervezését, mert valami nagyszabásút szeretne. Eredeti elképzelése szerint nem hiányozhat sem a szép gyászkocsi, sem a koszorúk, sem egy nagy kőkereszt, sem a rezesbanda – eddig a főszereplő álmai és elképzelései, mert a temető részeges tulajdonosa (Gabriel Spahiu) közben eladja a szuper sírhelyet. Ezt a sértést már a szelíd sírásó sem tudja szó és bosszú nélkül hagyni, de valahogy még a bosszú sem jön össze neki, nemhogy a halál.

A producer, Cristian Comeagă jól választott rendezőt a forgatókönyvíróhoz: igazi sírva-nevetős vígjátéknak ígérkezik Mara Nicolescu második nagyjátékfilm-forgatókönyvének (az első az Un acoperiş deasupra capului) a megfilmesítése, mivel Igor Cobileanski éppoly érzékeny a balkáni vidéki környezetre és a rá jellemző megmosolyogtató helyzetekre, mint a forgatókönyv szerzője.

A legtöbb szereplő kicsit önző, kicsit csaló és haszonleső, de alapjában véve egyikük sem gonosz, mindegyikük inkább csak szegény, szerencsétlen és nagyon emberi. Természetes, hogy a főszereplő úgy ragaszkodik a díszes temetéshez – egész életében erre spórolt és ez az egyetlen lehetősége arra, hogy megmutatkozzon egy bezárkózott élet után, ezért lelkes például, amikor felpróbálhatja a temetésre szánt zakót.

A temetkezési vállalat igazgatója és a film összes szereplője magától értetődőnek veszi Tache lelkesedését – ettől tűnik cseppet fonáknak a helyzet. Valóban lehetséges, hogy a halál legyen egy embernek az életcélja? A temetőigazgató felesége és a temetkezési vállalat igazgatója a temetőigazgatói állásra pályázik, a temető bejáratánál áruló cigányasszonyok minél népesebb gyászmenetekben reménykednek, mert annál nagyobb a forgalmuk. A végtisztesség mint üzlet és mint hagyomány az egyedüli alapja és célja ennek a filmbe zárt világnak.

Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy elgondolkodtassa és szórakoztassa a nézőket, különösen a jó értelemben túlzó színészi játéknak (Mircea Diaconu az egyedüli nagyjából hitelesnek mondható szereplő), a groteszk párbeszédeknek és helyzeteknek köszönhetően. Sajnos mindehhez helyenként hozzáadódik a burleszkes hatást keltő zene és a nagylátószög torzításaival vicceskedő felvételek. Lehet, hogy ezzel csak ellenpontozni próbálják az alkotók a komor témát és könnyíteni szeretnének a kínos nevetésen, de inkább az ellenkező hatást érik el (legalábbis nálam). Szerencsére így is elég erős marad a film ahhoz, hogy beváljék nagyjátékfilmes pályakezdő-munkaként, ráadásul sikerül megtartani Igor Cobileanski korábbi kisfilmjeinek hangulatát, így akár azok folytatásaként is értelmezhető.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tache

Tache

Színes filmdráma, 76 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu