Espen Sandberg, Joachim Rønning: Max Manus Espen Sandberg, Joachim Rønning: Max Manus

A háború embere

Espen Sandberg, Joachim Rønning: Max Manus

ÉRTÉKELD A FILMET!
Max Manus
Joachim Rønning, Espen Sandberg
2008

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A látványos, 6,4 millió euróból készült norvég-dán-német háborús dráma – kivitelezését tekintve – akár a szintén nagy költségvetést mozgósító hollywoodi szuperprodukciókkal is versenyre kelhet. Sőt, annak, aki kedveli a háborús filmeket, valószínűleg komoly felüdülés lesz Espen Sandberg és Joachim Rønning mozija, amely nem amerikai nézőpontból mutatja be a második világháború egyes történéseit.

Max Manus, akinek neve hazánkban valószínűleg keveseknek mond valamit, Norvégia egyik legnagyobb második világháborús hőse volt. A film az ő igaz történetét meséli el saját könyve, mások beszámolója és történelmi dokumentumok alapján. A sztori 1940-től követi nyomon Manus életét, amikor önkéntesként részt vett Finnországban a Szovjetunió elleni téli háborúban. A frontról a nácik által minden különösebb erőfeszítés nélkül megszállt Norvégiába hazatérve csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz. Hamarosan letartóztatták, ám csodával határos módon sikerült megszöknie. Szökése – amelyben nagy része volt annak, hogy letartóztatásakor kiugrott az ablakon, és kórházba került – legendaként terjedt el az ellenállók között.

Kép a Max Manus című filmből

Bár a cselekmény nem szűkölködik akciódús és néhol véres jelenetekben, dicséret illeti az alkotókat, amiért mégsem ezek kerültek túlsúlyba: a film inkább a központi karakter, Max Manus (Aksel Hennie) személyiségének átalakulására koncentrál. A nyitójelenet, amely többször is visszatér egy-egy flashback erejéig, egyike azoknak a ritka pillanatoknak, amelyek a háború konkrét, fizikai brutalitását festik le: bombák robbannak, emberek fekszenek a lövészárkokban, holttestek hevernek mindenfelé. Manust itt igazi hősként látjuk, aki az életét kockáztatja, hogy megmentse barátját. Mindezt úgy ábrázolja a film, ahogy a hollywoodi nagykönyvben meg van írva: lassított felvételen, amint fut szembe a golyózáporral, mit sem törődve azzal, hogy eltalálják-e. Harcos lendülete és bátorsága ellenállóként sem csökken, sőt egyre inkább a harc megszállottja lesz. Barátaival eleinte csak röplapokat terjesztenek, illegális újságot szerkesztenek, később egyre vakmerőbb szabotázsakciókat eszelnek ki.

Kép a Max Manus című filmből

Első komolyabb küldetésük – két német szállítóhajó felrobbantása – még olyan simán megy, hogy szinte el sem hiszik. A háború előrehaladtával azonban Max barátai közül is egyre többen vesztik életüket a harcokban. Max önmagát marcangolja társai haláláért, bűnösnek érzi magát azért, hogy még életben van. Hősiessége bosszúszomjjá alakul át, bátorsága vakmerősséggé, és elszántsága mintha már nem pusztán a haza felszabadításáról szólna, inkább heroikus öngyilkossági kísérletnek tűnik. A film elején még vidám, lelkes fiatalok kis csoportját látjuk, akik – részben hazaszeretetből, részben ifjúkori vagányságból, lázadásból – nem adják meg magukat az elnyomó hatalomnak, de a végére nem marad más, csak a gyász és a fiatalság emlékei. No meg a béke, ami egyedül szinte elviselhetetlen.

Kép a Max Manus című filmből

A komor hangulatú lélektani dráma, amelynek legnagyobb erőssége a jellemábrázolás, sokat köszönhet Aksel Hennie magával ragadó alakításának. A színész még a szépen kivitelezett, korhű látványvilágnál is többet segít abban, hogy beleéljük magunkat a film valóságába. A készítők mellesleg mindent beleadtak abba, hogy a film minél látványosabb legyen: mintegy 1800 statiszta és körülbelül 2000 technikus vett részt a film elkészítésében, sőt még Oslo egyes részeit is átalakították a realisztikus hatás kedvéért. A Las Bandidas című (amúgy elég rémesre sikeredett) nemzetközi szuperprodukcióval debütált rendezőpáros filmjének kivitelezése nem hagy kivetnivalót maga után: szépek a képek, jó a zene – egyedül a dramaturgia sikeredett néhol kissé döcögősre: bár lineáris elbeszéléssel építkezik, a sok szereplő és információ eleinte időnként zavarbaejtő lehet, és néhol unalmassá teszi az amúgy majdnem kétórás cselekményt.

Kép a Max Manus című filmből

Noha a sztori esetenként talán túlzottan patetikusnak tűnhet, a végére szépen kirajzolódik az ember „benső” átalakulásának íve, amely sokkalta szemléletesebben festi le a háború brutalitását, mint a látványos külsőségek és a véres akciójelenetek. A hős hollywoodi ideálja helyén végül csupán egy ember marad, aki a háború elmúltával ahelyett, hogy örülne, átoknak érzi, hogy mindent túlélt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Max Manus

Max Manus

Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 118 perc, 2008

Rendező: ,
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat