Csapón kívül 1.: From Dusk Till Dawn / Alkonyattól pirkadatig Csapón kívül 1.: From Dusk Till Dawn / Alkonyattól pirkadatig

Welcome to Tijuana

Csapón kívül 1.: From Dusk Till Dawn / Alkonyattól pirkadatig

ÉRTÉKELD A FILMET!
Alkonyattól pirkadatig
Robert Rodriguez
1996
Alkonyattól pirkadatig

Alkonyattól pirkadatig

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Húsz éve került a(z amerikai) mozikba Robert Rodriguez és Quentin Tarantino első igazi közös terméke (noha egy éve már együtt dolgoztak a Four Rooms / Négy szoba külön-külön szegmensein). Új trivia-rovatunkban néhány vicces (vagy kevésbé vicces) tényt (vagy legfeljebb anekdotális értékkel bíró sztorit) osztunk meg.

  • Ez Tarantino első bér-forgatókönyve. Mindössze 1500 dollárt kapott érte, a sztori alapötlete egyébként Robert Kurtzmantól származik (akinek semmi köze nincs a hírhedt Alex Kurtzmanhoz, hanem egy nagyszerű spec-effektes/sminkes). Eredetileg QT rendezte volna a filmet, de végül inkább a szerepére koncentrált. Kurtzman sem vállalta, így aztán RR lett a rendező – mindenki nagy örömére.
  • A vámpíroknak zöld vére van, hogy lehessen ledugni a filmet a cenzorok torkán.
  • Salma Hayek rettenetesen fél a kígyóktól (kb. mint Indiana Jones), és a forgatókönyvet olvasva tudta, hogy ez nem lesz nekivaló. Rodriguez úgy verte át a színésznőt, hogy azt hazudta: Madonna bármikor kész átvenni a szerepet. Hayek így aztán két hónapot járt pszichológushoz, hogy leküzdje kígyóktól való félelmét.
  • A film eredeti címe a Grindhouse-hoz hasonlóan RR és QT mozis élményeit és ragaszkodását tükrözi. Az autósmozikon írta valaha, hogy a műsor alkonyattól pirkadatig tart, és a film tele is van ilyen műsorsávban vetített filmekre való utalással. Nem ez az egyetlen filmtörténeti érdekesség: Salma Hayek karakterének neve (Satanico Pandemonium) egy mexikói B-(vagy inkább Zs-)horror-klasszikus címe, de a Fuller család is Sam Fullerről kapta a nevét. Természetesen.
  • George Clooney akkor még egyáltalán nem volt az a nagy sztár, mint aki most, a Vészhelyzet (ER) dokijaként volt ismert. Leginkább azért castingolták be a filmbe, mert Tarantinónak tetszett az irónia, miszerint a pasi, aki eddig sürgősségi orvost játszott, most saját kezűleg tölti meg a sürgősséget.
  • Cheech Marin vámhivatalnok-egyenruháján az áll, hogy Oscar Marin. Így hívták az édesapját, aki egyébként rendőr volt.
  • George Clooney egysorosa („Kösz, de nem. Már voltam nős.”) improvizált volt, és RR nem is akarta berakni a filmbe. Ám miután a stúdió bevágta egy előzetesbe, úgy érezte, hogy most már muszáj lesz.

Nézzétek újra!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Alkonyattól pirkadatig

Alkonyattól pirkadatig

Színes akciófilm, bűnügyi, horror, 108 perc, 1996

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat