Beszámoló | A Treasure City forgatásán jártunk Beszámoló | A Treasure City forgatásán jártunk

Chippendale-show Kolozsváron, Hajdu Szabolcs módra

A Treasure City forgatásán jártunk

Amikor elalszik a város, „garázdálkodni” kezdenek a filmesek: két hete forgatják Kolozsváron Hajdu Szabolcs új filmjét. A rendező szerint a Bibliothèque Pascal és az Ernelláék Farkaséknál kombinációja lesz az egyetlen éjszaka többszálú történetét elmesélő Treasure City, amelyen több erdélyi fiatal színész és filmszakos diák dolgozik.

Különleges volt a szerda éjjelem, akárcsak annak a 40-50 filmbarátnak, akik vállalták, hogy statisztálnak Hajdu Szabolcs filmjében egy jelenet erejéig: Chippendale-show-t néztünk a Jósika-palota udvarán működő lokálban. Éjfélkor még mindenki feszengett kicsit, kérdéses volt, hogy „tessék”-re valóban önfeledten szórakozó tömegnek tűnünk-e majd, hajnal felé azonban már a felvétel szüneteiben is elég autentikus volt a hangulat. Úgy öt óra kellett ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű jelenet három beállítását és a hozzá tartozó hanghatásokat felvegyék. Soknak tűnhet, főleg az idejüket többnyire várakozással töltő színészeknek és statisztáknak, pedig a stáb operatív volt: ismertették az alapszabályokat a statisztáknak, bevilágították a teret, letakarták a márkajelzéseket és a zavaró elemeket, átrendezték a közönséget, hogy színben is elég változatos legyen, tesztelték a füstgépet, lepróbálták a kameramozgást. Hajdu Szabolcs az összképre koncentrált, közben pedig külön asszisztens instruálta a chippendale-es srácokat, és megint más figyelt arra, hogy apró mozgásokat találjon ki a statisztáknak.

A stáb jó része olyan filmszakos vagy a filmkészítés iránt érdeklődő fiatal, aki részt vett a 2017-es Filmtett-táborban. A Treasure City forgatása ugyanis a szokásos tíznapos workshop kiterjesztéseként kezdőknek nyújt lehetőséget arra, hogy nagyjátékfilmben is kipróbálják magukat. Az oktatási projektet Hajdu Szabolcs találta ki, aki már többször vezetett színész- vagy rendezőcsoportot a Filmtett-táborban, legutóbb 2017 nyarán. „Nagyon élveztem az egészet, de mindig volt egy kis hiányérzetem, főleg a színészekkel kapcsolatban, hogy nem tudunk továbblépni egy olyan szintre, ami már nekik referenciaként alkalmas” – mondja a rendező, mikor egy rövid forgatási szünetben a projektről faggatom. A Treasure City forgatókönyvét egy jól sikerült etűdsorozat hatására írta azokra a színészekre, akik abban részt vettek, illetve állandó alkotótársaira, tapasztalt színészekre, a stábot szintén profik és kezdők alkotják vegyesen. „A filmforgatáson ezek a fiatalok végig tudják csinálni elejétől a végéig a teljes folyamatot, meg tudják tapasztalni nem csak azt, hogy mit jelent felvenni egy jelenetet, hanem azt is, hogy mit jelent nem csak egy-két napig forgatni, hanem huzamosabb ideig, éjszakánként” – magyarázza.

A Látókép Ensemble és a Filmtett koprodukciójában készülő filmhez társproducerként csatlakozott Jim Stark is, Jim Jarmusch korábbi állandó producere, aki Mexikótól Grúziáig rengeteg országban dolgozik, többek között a Foxtrott (Foxtrot) társproducere volt, és részt vett Hajdu Szabolcs 2014-es Délibáb című filmjében is. Ezzel együtt a Treasure City minimális pénzből készül, amit pályázati forrásokból, illetve magyarországi és amerikai szponzortámogatásból gyűjtöttek össze.

Kolozsvárt egyrészt a Filmtett miatt választották helyszínnek, másrészt azért, hogy minél több erdélyi vehessen részt benne. Sokan csatlakoztak a stábhoz az utolsó pillanatban. „Iszonyú jó a hozzáállásuk az egészhez, sokat segít a lelkesedése meg a hite ezeknek az embereknek. Ez egy nagyköltségvetésű filmhez illő vállalás, és megpróbáljuk úgy megcsinálni, hogy nagyon kevés pénz van rá, és egyáltalán nem olyan apparátus áll mögötte, ami szokott egy ilyen film mögött” – részletezi Hajdu Szabolcs.

A legnehezebb a helyszínek megtalálása volt a rendező szerint. A film kilencven százalékban Kolozsváron forog, de nem sikerült minden helyszínt megtalálni a városban, így Magyarországon is lesz néhány nap pótforgatás. „Amikor nincs pénz arra, hogy felépíts vagy berendezz, akkor meg kell találni a tökéletes helyszínt, ráadásul úgy, hogy egységes világot adjon ki a dolog. Tehát minden helyszín létezik úgy, ahogy a filmben majd látható lesz, minimális változtatásokkal, de nem feltétlenül fogod azt gondolni, hogy az Kolozsváron játszódik – saját univerzuma lesz” – vetíti előre Hajdu Szabolcs a készülő film jellegzetes látványvilágát, amelyért egyébként Nyitrai Anna felel. Az operatőr a kolozsvári Sapientia EMTE filmszakán, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán végzett Bántó Csaba.

Buchmann Wilhelm, Deák Zoltán, Molnár Enikő, Magyarosi Para Imola, Ötvös Kinga, Sándor Anna és Bocsárdi Magor erdélyi színészek, illetve Gelányi Imre, Gelányi Bence, Halmi Gábor, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Wrochna Fanni, Pálfi Magdó, Sárosdi Lilla, Földeáki Nóra, Krokovay Ábel, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs játszik a filmben. Mint megtudom, a film pár óra eseményeit mutatja be, több szálon fut egymás mellett a cselekmény, különböző családokat, párokat látunk, akiknek mindennapjait megmérgezik a társadalmi feszültségekből eredő elfojtott indulatok, mindannyian valamilyen válságban vannak.

„A film a Bibliothèque Pascal és az Ernelláék Farkaséknál kombinációja” – válaszolja a rendező, mikor az életműben próbálom elhelyezni a Kincses várost. „A vizualitása picit abba az irányba megy, illetve vannak olyan elemek, mint a Bibliothèque Pascalban voltak, a mágikus realista vonal benne van, de a hétköznapi párkapcsolati és társas érintkezési problémákról szól, mint az Ernelláék, egy antológia, novellafűzér tulajdonképpen” – magyarázza.

Szürreális fordulatokra és színes, markáns látványvilágra számíthatunk tehát a Treasure Cityben, az ezen dolgozó csapat pedig hétfő hajnalig bukkan fel itt-ott a kolozsvári éjszakában.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols