Magyar filmes fókusszal készül a nagyváradi TIFF Magyar filmes fókusszal készül a nagyváradi TIFF

Magyar filmes fókusszal készül a nagyváradi TIFF

A TIFF Nagyvárad sokszorosan díjazott, az egyetemes filmtörténetet meghatározó animációs rövidfilmekkel ünnepli a 110 éves magyar animációt. További öt, a közelmúltban készült magyar film – és ugyanennyi életszemlélet – találkozik egymással a fesztivál 7. kiadásának programjában szeptember 27-29. között.

Közvetlenül a Budapesti Klasszikus Film Maraton után, romániai premierként mutatkozik be a TIFF Nagyvárad műsorán 13 rövidfilm, amely a 110 éves magyar animáció történetéből nyújt ízelítőt. Kiváló alkalom ez arra, hogy a mozi szerelmesei felfedezzenek maguknak az elmúlt 50 év során készült remekműveket, amelyek vizuális leleményeikkel és kritikus életszemléletükkel rányomták a bélyegüket az egyetemes filmtörténetre.

Az annecyi fesztivál nagydíjával elismert, Richly Zsolt rendezte Koncertisszimó (1968) színpompás koreográfiával életre keltett hangszerek vizuális szimfóniája. Jankovics Marcell mesterműve, a Sisyphus (1974) Oscar-jelölést kapott a sors elleni küzdelem filozofikus ábrázolásáért. A film kortalan klasszikussá minősült, a filmtörténet legmélyebb üzenetű animációs alkotásainak egyikeként tartják számon. A légyben Rófusz Ferenc alakítja címszereplője életét feszült és klausztrofób filmélménnyé. Teljes egészében a légy perspektívájából megrajzolt, forradalmi képsorainak köszönhetően ez a rövidfilm nyerte el a magyar animációtörténet első Oscar-díját.

A 110 éves magyar animációs film évfordulójára összeállított animációs blokk díszvetítése szeptember 28-án, szombaton 20 órakor kezdődik a nagyváradi neológ zsinagógában.

Az animációs filmeken túl, a TIFF Nagyvárad idei kiadása egy sor, a közelmúltban készült nagyjátékfilmre is várja közönségét. Minden alkotás különféle szemszögből közelít az élet és a társadalom témáihoz.

Csáki László Kék Pelikanja a 80-as évek Magyarországára kalauzolja nézőjét: három jóbarát felfedezi a külföldi utazás lehetőségét, amikor rájön, hogy a Pelikan-tinta leoldásával könnyedén lehet vonatjegyet hamisítani. Az ártatlan játék jegyhamisító és -eladó hálózattá fejlődik, amely nyilvánvalóan nem maradhat észrevétlen, a rendőrség óhatatlanul az elkövetők nyomára fog bukkani. A Kék Pelikan vetítése szeptember 27-én, pénteken 18:30-kor kezdődik, helyszín a Nagyváradi Állami Filharmónia.

A Magasmentés (r. Fésős András) főszereplőjekét Bogdan Dumitrache alakít tűzolót, aki nagy magasságokban történő segítségnyújtásra specializálódott, de kezdi elveszíteni önmagát, s ami még szomorúbb: a fiát is. A filmet szeptember 28-án, szombaton 15 órától vetítik a filharmónián.

A Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak érzékeny és mély film a fájdalomról és a megbocsátásról, intim betekintés egy család bonyolult belső kapcsolatrendszerébe. A filmet díjazta a szófiai fesztivál FIPRESCI-zsűrije; nemcsak felnőtteknek, hanem 10 évesnél idősebb gyerekeknek is ajánlott, akik szeptember 28-án, vasárnap 14:30-tól nézhetik meg a Transilvania moziban.

Szintén vasárnap lehet beülni a Mesterjátszmára (r. Tóth Barnabás) is. Az izgalmas thriller alapjául Stefan Zweig azonos című novellája szolgált. A valóság és képzelet határán játszódó történetben egy fiatal pár – mindketten forradalmárok – menekül a szabadság ígérete felé egy vonaton, közvetlenül az 1956-os forradalom leverése után. Tóth Barnabás sikeresen tartja fenn a feszültséget a teljes filmidő alatt, bonyolult helyzetek – egy megoldandó helyzet, egy pénzre menő sakkjátszma, hajsza a szabadulásért – felvillantásával. A Mesterjátszma az elmúlt évek legjobban fogadott magyar filmjeinek egyike, vetítése 16 órakor kezdődik a filharmónián.

Az Elfogy a levegő rendkívül ismerősen csengő történetet mesél el, a tordai Mihai Viteazul Kollégium irodalomszakos tanárnőjének megtörtént esete ihlette: fegyelmi megrovásban részesült, amiért XI. osztályos diákjainak az Arthur Rimbaud-ról és Paul Verlaine-ről szóló, Teljes napfogyatkozás (r. Agnieszka Holland) című filmet ajánlotta kiegészítő anyagként. A két szimbolista költő filmbeli testi és érzelmi kapcsolata miatt „kirobban a háború” a szülők, az iskola vezetősége és a tanárnő között. Az Elfogy a levegőt szeptember 29-én, vasárnap 18 órától lehet megnézni a Transilvania moziban.

A TIFF Nagyvárad teljes vetítési programja elérhető itt, jegyek a tiff.eventbook.ro oldalon válthatók.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat