Kritikák össztüzében, több Oscar-esélyes alkotással indul a 76. Velencei Filmfesztivál Kritikák össztüzében, több Oscar-esélyes alkotással indul a 76. Velencei Filmfesztivál

Kritikák össztüzében, több Oscar-esélyes alkotással indul a 76. Velencei Filmfesztivál

Szerdán nyílik meg Kore-eda Hirokazu japán filmrendező La vérité című filmjének világpremierjével a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Szexuális erőszakkal vádolt rendezők filmjének bemutatása, a kevés női alkotó, de főleg a Netflix-produkciók felkarolása miatt áll a bál a világ legöregebb filmmustrája körül.

Az Arany Oroszlánért folyó verseny programjában több Oscar-esélyes alkotás látható: James Gray Ad Astra című sci-fije Brad Pitt-tel a főszerepben, Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája Scarlett Johanssonnal, Steven Soderbergh The Laundromat című drámája Meryl Streeppel (ez utóbbi két alkotás Netflix-produkció), a J. M. Coetzee regényéből készült Waiting for the Barbarians című olasz dráma Johnny Depp és Robert Pattinson közreműködésével, valamint a Joker című rendhagyó Batman-film Joaquin Phoenix főszereplésével.

CICAE: a sokszínűséget veszélyezteti a Netflix felkarolása

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) a moziforgalmazás egységes szabályozására kéri a fesztiválokat, mint a filmek kanonizálásáért, a fiatal tehetségek felfedezéséért, a filmművészet sokszínűségéért felelős legfontosabb intézményt. A szövetség elnöke, Christian Bräuer közleményében azt nehezményezi, hogy a Velencei Filmfesztivál nem várja el a Netflixtől és a hasonló óriáscégektől, hogy ugyanazokat a moziforgalmazási szabályokat tartsák be, mint más gyártók, ez pedig a piac monopolizálódásához, a filmművészet sokszínűségének elvesztéséhez vezet. Bräuer szerint fontos lenne mindenik versenyfilmtől teljes körű mozibemutatót kérni, mert ez ad lehetőséget a filmekről szóló párbeszédre, az álláspontok ütköztetésére, egyébként félő, hogy az alkotások elvesznek egy internetes algoritmusban.

A CICAE elnöke hangsúlyozta, hogy nem a streaminget, mint olyat kifogásolja, ugyanakkor a fesztiváloktól elvárt sokszínűség szerinte nem korlátozódhat a nemi egyenlőség megteremtésére.

A 21 versenyfilm közül csupán kettőt rendezett nő

A Women and Hollywood honlap alapítója és kiadója, Melissa Silverstein azért bírálta a velencei filmmustra programját, mert a 21 versenyfilm közül csupán kettő rendezője nő. Shannon Murphy a Babyteeth című filmmel debütál, szaúd-arábiai kolléganője, Haifa al-Manszúr pedig a The Perfect Candidate című filmmel vesz részt a fesztiválon. Tavaly egyetlen női rendező szerepelt a versenyprogramban, Jennifer Kent a The Nightingale című alkotásával. Silverstein szerint ezen az arányon csak az javíthatna, ha a fesztivál vezetése elkötelezi magát a változás mellett.

A fesztivál igazgatója, Alberto Barbera azonban már tavaly leszögezte: bár a női rendezők továbbra is kisebbségben vannak, de éppen az lenne a hiba, ha egy filmet a rendező neme miatt válogatnának be a versenyprogramba, a válogatás ugyanis „a filmek minőségén alapul”.

Barbera hangsúlyozta, hogy az idei programban versenyen kívül látható a chilei Pablo Larraín Ema című filmje, továbbá Yann Arthus-Bertrand és Anastasia Mikova Women című dokumentumfilmje, amelyek szintén a nők helyzetével foglalkoznak. „Ezek a női portrék, ha férfiak rendezték is, új érzékenységgel fordulnak a női univerzum felé, amire korábban kevés példa volt. Ez annak a jele, hogy az elmúlt évek polémiái hatottak az érzékenységünkre és a kultúrára” - idézte Barberát a The Guardian című brit napilap.

Szexuális ragadozók a Lidón?

Barberáéknak az a döntése is vitát váltott ki, hogy bemutatják Roman Polanski Dreyfus-ügyet felidéző An Officer and a Spy című filmjét. Polanski ellen az Egyesült Államokban 40 éve van érvényben elfogatóparancs, mert a rendező a 70-es években kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba, és az ítélet elől megszökött az országból.

Velencében mutatják be Nate Parker American Skin című filmjét is. A rendező részvétele azért vitatott, mivel 2016-ban, a The Birth of a Nation című Nat Turner-életrajzi filmje bemutatása előtt kipattant, hogy évtizedekkel korábban, egyetemistaként szexuális erőszakkal vádolták meg, és az áldozat később öngyilkos lett.

Magyar és román alkotások Velencében

Az Orizzonti Shorts szekcióban lesz a GUO4 című magyar kisjátékfilm világpremierje. Az alkotást Peter Strickland rendezte, producere Nedeczky Dóra, operatőre Fillenz Ádám. A háromperces kísérleti film egy leharcolt férfiöltözőben játszódik, ahol két úszó közötti nézeteltérés ökölpárbajba torkollik.

Alexander Nanau romániai szász filmrendező Colectiv című alkotása az Out of Competition szekcióban debütál. A megfigyelő dokumentumfilm a bukaresti Colectiv klubban 2015 októberében kitört, 65 halálos áldozatot szedő, tüntetések sorát elindító tűzvésszel foglalkozik.

A fesztivál szeptember 7-én a Mick Jaggerrel forgatott The Burnt Orange Heresy című krimi bemutatásával zárul majd.

(MTI/Filmtett)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller