Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon

Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon

Románia és Németország friss Oscar-nevezettjeit tűzi műsorára kiegészítő programként a rövidfilmeket versenyeztető marosvásárhelyi fesztivál.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyez Cisti Puiu Sieranevada című filmje, valamint a német Maren Ade rendezte Toni Erdmann – mindkét film Cannes-ban mutatkozott be idén, és mindkettőt műsorra tűzi a november 2. és 6. között zajló Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál. Cristi Puiu maga is részt vesz a vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón, és zsűrizik is a fesztiválon. (Kritikánk itt.)

Bár hazai mozibemutatójára csak november 18-án kerül sor, az Alter-Native nézői már november 5-én megtekinthetik Radu Jude legújabb filmjét. A Locarnóban díjazott Sebhelyes szíveket (Inimi cicatrizate) jelenleg éppen három kontinensen, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában vetítik. Főszereplője, a 20 éves Emanuel csonttuberkulózisban szenved, tengerparti szanatóriumban kezelik. A marosvásárhelyi vetítésen jelen lesz a rendező is.

Megkapóként és titokzatosként jellemezték a külföldi kritikusok Ruxandra Zenide első filmjét. A tekiri csoda (Miracolul din Tekir) svájci-román koprodukció főszereplője a titokzatos Mara, akit elűznek Duna-deltai falujából. A vetítés november 6., vasárnap, 14:40-kor kezdődik.

A fesztivál magyar filmekre is várja a vásárhelyi közönséget: bemutatják Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című legújabb filmjét, a Buharov fivérek Az itt élő lelkek nagy része című kísérleti alkotását, Muhi András Pires Magyar csapat című dokumentumfilmjét, Kern András Gondolj rámját, a nosztalgiázni vágyók pedig Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című klasszikusaira válthatnak jegyet.

A Kultúrpalota kistermében díjazott svájci sikerfilmeket – Electroboy (dokumentumfilm), Háború (filmdráma) – vetítenek, és vászonra kerül az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című Roy Andersson-szatíra is.

A fesztivál részletes programja

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat