Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon

Két Oscar-nevezett film az Alter-Native filmfesztiválon

Románia és Németország friss Oscar-nevezettjeit tűzi műsorára kiegészítő programként a rövidfilmeket versenyeztető marosvásárhelyi fesztivál.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyez Cisti Puiu Sieranevada című filmje, valamint a német Maren Ade rendezte Toni Erdmann – mindkét film Cannes-ban mutatkozott be idén, és mindkettőt műsorra tűzi a november 2. és 6. között zajló Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál. Cristi Puiu maga is részt vesz a vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón, és zsűrizik is a fesztiválon. (Kritikánk itt.)

Bár hazai mozibemutatójára csak november 18-án kerül sor, az Alter-Native nézői már november 5-én megtekinthetik Radu Jude legújabb filmjét. A Locarnóban díjazott Sebhelyes szíveket (Inimi cicatrizate) jelenleg éppen három kontinensen, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában vetítik. Főszereplője, a 20 éves Emanuel csonttuberkulózisban szenved, tengerparti szanatóriumban kezelik. A marosvásárhelyi vetítésen jelen lesz a rendező is.

Megkapóként és titokzatosként jellemezték a külföldi kritikusok Ruxandra Zenide első filmjét. A tekiri csoda (Miracolul din Tekir) svájci-román koprodukció főszereplője a titokzatos Mara, akit elűznek Duna-deltai falujából. A vetítés november 6., vasárnap, 14:40-kor kezdődik.

A fesztivál magyar filmekre is várja a vásárhelyi közönséget: bemutatják Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című legújabb filmjét, a Buharov fivérek Az itt élő lelkek nagy része című kísérleti alkotását, Muhi András Pires Magyar csapat című dokumentumfilmjét, Kern András Gondolj rámját, a nosztalgiázni vágyók pedig Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című klasszikusaira válthatnak jegyet.

A Kultúrpalota kistermében díjazott svájci sikerfilmeket – Electroboy (dokumentumfilm), Háború (filmdráma) – vetítenek, és vászonra kerül az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című Roy Andersson-szatíra is.

A fesztivál részletes programja

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat