Radu Jude

Radu Jude

Ezt írtuk róla

Ötfilmes podcast 13 – Radu Jude filmjei

2023. november 11.

A Filmtett egyik alapítójával a kortárs román film talán legpolgárpukkasztóbb fenegyerekének új filmje után ültünk le egyet beszélgetni, hogy megpróbáljuk kideríteni, mi az, amiben hasonlítanak, és mi az, amiben különböznek Radu Jude filmjei.

„A felnőtt színészekben kell lennie valami gyerekesnek...” – Beszélgetés Radu Jude filmrendezővel

2012. április 30.

A család az úgy nevezett „román újhullám” egyik központi témája, így egyre több családi titokra derül fény, egyre több félreértésnek vagyunk szemtanúi, miközben lelepleződnek minden szereplő gyenge pontjai – a néző így gyakran magára ismerhet, megértheti egy probléma gyökerét a megfigyelő távolságából, és fejlődhet. Radu Jude legújabb filmjében (Toată lumea din familia noastră / Mindenki a mennybe megy) egy elvált apa megpróbál a kislányával nyaralni menni, de állandóan családi szócsatákba keveredik, amelyek visszatartják, és az a nap, amely az együtt töltött pillanatok reményének örömével kezdődött, rémálomként végződik. Megrázó film. Erről kérdeztük a rendezőt.

Filmjei a Filmtetten

Ne várj túl sokat a világvégétől

Színes és fekete-fehér filmszatíra, vígjáték, 163 perc, 2023
Rendező, Forgatókönyvíró, Producer

Radu Jude, a kortárs román film kiemelkedő alkotójának fekete komédiája egy túlhajszolt produkciós asszisztensről szól, akinek be kell járnia Bukarestet, hogy castingvideókat vegyen fel egy munkahelyi biztonsági videóhoz, de az egyik interjúalany kijelentései miatt botrányba keveredik.

Kapcsolódó cikkek:

Tipografic majuscul

Színes filmdráma, történelmi, 128 perc, 2020
Rendező, Forgatókönyvíró

Mugur Călinescu romániai tinédzser története, aki 1981-ben diktátorellenes jelszavakat írt a falra.

Elolvasom a kritikát

A legboldogabb lány a világon

Színes filmdráma, 90 perc, 2009
Rendező, Forgatókönyvíró

Delia Fraţilă a narancsleves üvegek matricáinak visszaküldésével egy promóciós nyereményjátékon autót nyer. Szüleivel együtt Bukarestbe utazik egy reklámfilm forgatására, amelyen a jutalomért cserébe részt kell vennie. Az utazás nem sok jót tartogat Delia számára: nem elég, hogy a filmezés alaposan kimeríti, a forgatási szünetekben szülei fárasztó vitáit kell hallgatnia, akik kacifántos ötletekkel [...]

Kapcsolódó cikkek:

Radu Jude

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat