Négy román film versenyez idén Torontóban Négy román film versenyez idén Torontóban

Négy román film versenyez idén Torontóban

Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Alexandru Badea és Adrian Sitaru legfrissebb filmjei is rajta vannak a kanadai fesztivál által ma közzétett listán.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál egy több mint 100 filmből álló listát tett ma közzé, rajta a nyitó- és a zárófilmmel, 14 különleges vetítéssel, valamint a Gála, TIFF Docs, Vanguard, Midnight Madness, Masters, Cinematheque, illetve a Short Cuts versenyválogatásának címeivel.

A teljes listát görgetve, Almodóvar, Demme, Assayas, Villeneuve, Oliver Stone, Ewan McGregor, Vinterberg, Ozon, Kormákur, Jarmusch, Farhadi, Herzog és több hasonló, illusztris név között négy román rendezőére is rábukkanhatunk.

A Masters Of Cinema szekcióban vetítik a cannes-i rendezői díjas Mungiu-filmet, a Bacalaureatot, valamint Románia idei Oscar-nevezettjét, Cristi Puiu Sieranevadáját – mindkét filmnek ez lesz a kanadai premierje.

A rövidfilmes válogatásba – 40 másik külföldi és 33 kanadai cím mellé – bekerült Alexandru Badea Toate fluviile curg în mare című filmje, egy UNATC-s vizsgafilm, nemzetközi fesztiválútja a cannes-i Cinéfondationban indult.

Adrian Sitaru Fixeur című filmje a Contemporary World Cinema program része. A történet egy Radu fiatalról szól, aki a France Presse hírügynökség bukaresti irodájában gyakornokoskodik, és arról álmodik, hogy igazi újságíró legyen. A nagy lehetőséget egy kiskoró, franciaországi prostituált hazakerülésének története hozza el számára, ám minél közelebb kerül az interjú pillanatához, annál bizonytalanabbá válik hivatását illetően.

A TIFF listáján rajta van többek közt a The Promise című Terry George-filmdráma, egy szerelmi történet, amelynek háttere az örmény tömegmészárlás, Liev Schreiber The Bleeder című független filmje a nehézsúlyú birkózó Chuck Wepnerről, akiről Rocky figuráját mintázták. Itt lesz Terrence Malick Voyage of Time: Life’s Journey című, első dokumentumfilmjének a bemutatója, a Platform programban pedig többek közt az Amerikában várva várt, Jackie című Pablo Larrain-portréfilmet vetítik.

A tíz napos Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 8-án kezdődik, versenyválogatásaiba idén nem került magyar film.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat