Enyedi Ildikó-válogatás lesz a TIFF-en Enyedi Ildikó-válogatás lesz a TIFF-en

Enyedi Ildikó-válogatás lesz a TIFF-en

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 3×3-as válogatásai idén Enyedi Ildikó, Gaspar Noé és Alexandru Solomon művészetére irányítják a figyelmet.

„A sokszorosan díjazott magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Enyedi Ildikó a konceptuális művészet alapos felfedezése után ölelte magához a film világát – fogalmaz a fesztivál közleménye. – Tagja volt a híres interdiszciplináris Indigo csoportnak, és együttműködött a Balázs Béla Stúdióval, az egyetlen olyan, kelet-európai filmstúdióval, amelyik függetlenként működött ’89 előtt. Nemzetközi elismerése 1990-ben érkezett meg, amikor Az én XX. századom elnyerte az Arany Kamerát a Cannes-i Fesztiválon.” Ez a film, valamint a Testről és lélekről és A feleségem története is szerepel az TIFF 3×3-as szekciójában.

Gaspar Noé, a francia film Argentínában született fenegyereke szintén három filmmel lesz jelen a fesztiválon: a 3×3-as válogatásból nem hiányozhat minden idők egyik legsokkolóbb filmje, a Visszafordíthatatlan (Irrévérsible, 2002), a Hirtelen üresség (Enter The Void, 2011), valamint legújabb filmje, a Vortex (2021), amit (hazai) premier előtti vetítésen lehet megnézni a fesztiválon.

Alexandru Solomon román dokumentumfilm-rendező, operatőr, producer, forgatókönyvíró neve sem cseng ismeretlenül nemzetközi filmes körökben. A TIFF a 3×3-as szekciója Clara B (2006), Háború rövidhullámon (Război pe calea undelor, 2007) és Tarzan golyói (Ouăle lui Tarzan, 2017) című filmjeit tartalmazza, illetve kiegészül egy öt rövid dokumentumfilmből (Trei conversațiiCălătorii reciclateNoli me tangereMade in RomaniaArt+Porn-Nation) álló válogatással.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 21. kiadását június 17. és 26. között szervezik meg Kolozsváron.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat