Átadták a 19. CineFest díjait Átadták a 19. CineFest díjait

Átadták a 19. CineFest díjait

Ma este átadták a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál zárásaként a közönség az Arany Pálma-díjas Egy zuhanás anatómiáját (Anatomie d'une chute) láthatta.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Rigó, rigó, szederinda című grúz film kapta, amelynek Berlinben élő magyar operatőre, Pákozdi Ágnes személyesen vette át az elismerést. A Jean-Marc Barr vezette zsűri azzal érvelt a döntés mellett, hogy az erős mezőnyből Elena Naveriani alkotása kiemelkedett különleges tisztaságával, emberségével, történetmesélésével, kiváló rendezői és operatőri munkájával, az alkotás hajtóerejét pedig a főszereplő, Eka Chavleishvili emlékezetes alakítása adta. A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját a legendás finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című filmje kapta.

A fesztivál életműdíját Almási Tamás rendező vette át. Az idén 75 éves Almási negyvennél is több filmet készített, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa generációk sorát oktatta. Korábban hatszor nyerte meg a Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa. Az Európai Mozi Nagykövete díjával Jean-Marc Barr munkásságát ismerték el. A legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színészt az 1988-as A nagy kékség tette világhírűvé, és egy nemzedék bálványává. 1991 óta rendszeresen látható Lars Von Trier filmjeiben. Három rendezés és mintegy 70 szerep után Jean-Marc Barr továbbra is rendkívül aktív, zsűrielnökként pedig a fesztivál teljes időtartama alatt Miskolcon tartózkodott.

A CineFest kilenc napja alatt több magyar nagyjátékfilm (Mesterjátszma, Magyarázat mindenre és a koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben) és egész estés dokumentumfilm (Cirkusztestvérek, Nem halok meg, Nikola Tesla – A fény gyermeke, Varrat) premierjének adott otthont.

A 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

 • Pressburger Imre Díj – a fesztivál fődíja a legjobb filmnek: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq'vali), r. Elene Naveriani Zukor Adolf Díj – A fesztivál Nagydíja: Hulló levelek (Fallen Leaves / Kuolleet lehdet), r. Aki Kaurismäki
 • A legjobb rövidfilm díja: A gondozó (Caregiver / Auxiliare), r. Lucas Bacle
 • Dargay Attila Díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Ivády Tamás
 • CineNeWave Díj: Nyugalom megzavarására alkalmas, r. Dóczé Péter
 • CineDocs Díj: Két fal uralma (Rule of Two Walls), r.: David Gutnik
 • A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) díja: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq'vali), r. Elene Naveriani
 • A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díja a legjobb nemzetközi filmnek: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq'vali), r. Elene Naveriani
 • A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díja a legjobb magyar kisfilmnek: Mintha kéne, r. Szelestey Bianka
 • A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: Libertate ’89 – Nagyszeben (Libertate), r. Tudor Giurgiu
 • Közönségdíj az internetes szavazás alapján (az azonos számú szavazatok miatt két díj került kiosztásra): Mesterjátszma, r. Tóth Barnabás és Nikola Tesla – A fény gyermeke, r. Bánovits Ottó és Takó Sándor
 • Az Art-mozi Egyesület díja az év legjobb magyar filmjének: Larry, r. Bernáth Szilárd (a fesztivál keretében megrendezett szakmai programon átadott díj)
 • Dr. Halmay Béla-díj – A miskolci kultúra lokálpatriótáinak: Prof. Dr. Horváth Zita
 • A „Veszélyek az on-line médiában!” diákfilm pályázat díjazottjai: 1. Hibaüzenet, r. Balla Tünde és Pethes Boglárka; 2. Légy elővigyázatos!, r.: Bibercz Eliza; 3. Kiberturi, r. Ákos Melinda
 • Az Európai Mozi Nagykövete-díj: Jean-Marc Barr (a fesztivál keretében korábban átadott díj)
 • Életműdíj: Almási Tamás (a záróünnepségen átadott díj)

Idén nem csak a legnagyobb A-kategóriás fesztiválok sikereit, hanem egyenesen a díjazottjait láthatta a CineFesten először a magyar közönség, hiszen többek között itt debütált az Arany Pálma- (Egy zuhanás anatómiája), az Arany Medve- (Az Adamanton) és az Arany Oroszlán-nyertes (Mennyi szépség és kín), sőt, Szarajevó (Rigó, rigó, szederinda) és Karlovy Vary (Blaga leckéi) fődíjasa is. A rendkívül illusztris alkotások iránt hatalmas volt az érdeklődés. Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondta, hogy idén rekordot döntött a nézők száma: több mint kilencezer kiváltott jeggyel, valamint az ingyenes vetítések és a szakmai programok nézőivel együtt 15 000 résztvevővel az idei volt az eddigi leglátogatottabb CineFest. Az olyan filmek vetítései, mint pl. az Előző életek, Szegény párák, Jeanne du Barry – A szerető és A szerelem természete, már a jegyvásárlás elindítása után nem sokkal, elővételben telt házasak lettek. Bíró Tibor ugyanakkor hangsúlyozta: „A filmbemutatók mellett megannyi szakmai program és közönségtalálkozó egészítette ki a fesztivált. Idén különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a CineFest fogadhatta a Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai programsorozatot. Ennek keretében hat kiváló hongkongi film, és az alkotásokban játszó színészek érkeztek Miskolcra”. Mindemellett a CineFest idén új helyszínnel bővült: a Miskolci Egyetem támogatásával ingyenesen látogatható CineVersity programjai a Csengey-kertben fogadták a látogatókat.

A senkik szigete – Nicolas Philibert: Sur l'Adamant / On the Adamant / Az Adamanton

2023. március 22.

A Berlinalét meghódító dokumentumfilmjében Philibert egy pszichiátriai gondozóintézet világát mutatja be, megközelítése azonban nem patológiai: az emberi közeledéseken keresztül a kreativitás fejlődésének lehetőségeit kutatja, s így érdeklődése sokkal inkább művészetelméleti, mindenekelőtt pedig egy közös humánum megtalálását hangsúlyozza.

Olvasd tovább  

A fesztiválra idén többek között olyan filmesek látogattak el, mint Dér Asia, Tudor Giurgiu, Gulyás Gyula, Hajduk Károly, Halász Glória, M. Tóth Géza, Pákozdi Ágnes, Reisz Gábor, Tóth Barnabás, Váradi Gergely, Znamenák István és Zomborácz Virág, valamint a hongkongi program keretében Choi Cecilia, Yeung Renci, Wong You-nam és Lam Bowie színészek.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált jövőre 2024. szeptember 6. és 14. között rendezik meg.

(a fesztivál közleménye)

Címkék
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat