Vendégek és közönségtalálkozók a CineFesten Vendégek és közönségtalálkozók a CineFesten

Vendégek és közönségtalálkozók a CineFesten

A miskolci filmfesztivál szervezői közölték, kiket várnak a fesztivál idei kiadására. Vendégeik között lesznek legendás alkotók – Jean-Marc Barr, Almási Tamás, Gulyás Gyula – és fiatal visszatérők – Reisz Gábor, Tóth Barnabás, Szakonyi Noémi Veronika – egyaránt.

Szeptember 1., péntek

A CineFest rövidfilmes programjában látható Szülővárosom című japán alkotás főszereplője, a 19 éves Teruko a nagymamájával és az édesanyjával él egy lebontásra váró bérházban. A középiskola elvégzése után ugyanabban az élelmiszerboltban kezd dolgozni, ahol az édesanyja, de hamarosan Tokióba költözik, hogy egyetemre járjon. Egy nap felbukkan rég nem látott apja. A találkozás felkavarja a családi állóvizet az indulás előtt. A film rendezője, Aoi Furukawa szeptember 1-jén, pénteken 20 órakor vesz részt közönségtalálkozón az Uránia teremben.

A Cannes Filmkészítők Kéthete programjából a CineFest Versenyprogramjába érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. Az alkotás szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz. A film operatőre, a magyar, de nem Magyarországon élő Pákozdi Ágnes a cinefestes vetítés kedvéért látogat Magyarországra, és szeptember 1-jén 21 órakor vesz részt közönségtalálkozón a Pressburger teremben.

Kép a Rigó, rigó, Szederinda című filmből

Szeptember 2., szombat

Jean-Marc Barr a legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színészt 1988-ban A nagy kékség világhírűvé és egy nemzedék bálványává tette. Luc Besson filmje a 80-as évek legsikeresebb filmje volt hazájában – és azóta is ez az egyik legemlékezetesebb francia mozi. Jean-Marc Barr, a CineFest idei zsűrielnöke, egyben az Európai Mozi Nagykövete-díjazottja továbbra is rendkívül aktív – nemcsak mint színész és rendező, hanem mint fotós és elkötelezett környezetvédő is. A színész tiszteletére szeptember 2-án, szombaton 17 órától a Művészetek Háza Uránia termében látható Besson klasszikusa, A nagy kékség. Az Európai Mozi Nagykövete-díj átadására a vetítést megelőzően, itt kerül majd sor. Ez az előadás ingyenesen látogatható.

A CineDocs versenyprogramban szereplő Varrat a tetoválás és azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól, azt vizsgálva, hogy a tetoválás miképp vált az alacsony kultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá. Szeptember 2-án, szombaton 18 órakor a Zukor teremben a vetítésen részt vesz Kempf Márta rendező, Papp Kornél operatőr, Monok Anett vágó, Berta Balázs és Kárpáti György producerek, valamint olyan tetoválóművészek, mint Galler András, Gémes ’James’ István, Kiss Brigitta, Müllner Csaba, Sárközi Zsolt és Veres Gábor.

Kép a Varrat című filmből

A Kitekintő program Koreai Filmszekciójában látható A nomádok hangja: Korjo Arirang című dokumentumfilm története 1937-re nyúlik vissza, amikor Sztálin az orosz Távol-Kelet közel 200 000 koreai lakosát deportálta Kazahsztánba és Üzbegisztánba. Köztük volt a vlagyivosztoki Korjo Színház társulata, akik eldöntötték: megmentik és megőrzik saját kultúrájukat az új hazában. Szeptember 2-án, szombaton 19:00-kor a Béke teremben Kim Soyoung rendező személyesen válaszol majd a nézők kérdéseire a film után.

Szeptember 3., vasárnap

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. Szeptember 3-án, vasárnap 18:00-kor a Pressburger teremben a Versenyprogramban szereplő film vetítésén jelen lesz a film több alkotója, köztük Tóth Barnabás rendező, Hajduk Károly és Váradi Gergely főszereplők.

Kép a Mesterjátszma című filmből

Halász Glória filmje, a CineDocs Versenyprogramban szereplő Cirkusztestvérek főszereplői a különleges magyar artistaosztály tagjai. Lehetőséget kapnak arra, hogy nemzetközi tanulmányokat folytassanak. Próbatételekkel és váratlan fordulatokkal teli útjuk a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémiára vezet. A magyar diákok és ukrán tanáraik kapcsolatán keresztül híd épül a két kultúra között. Szeptember 3-án, vasárnap 18.30-kor a Zukor teremben a vetítésen részt vesz Halász Glória rendező, Hatvani Balázs operatőr, Fülöp Péter producer, Pop Geanina line producer és Balogh Péter hangmérnök.

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt. Az ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik a Versenyprogramban Libertate ’89 – Nagyszeben címmel. Szeptember 3-án, vasárnap 21:00-kor a Pressburger teremben a film vetítése után Tudor Giurgiu rendező, Alex-Cornel Calangiu, Ionut Caras és Razvan Vicoveanu színészek, valamint magyar részről Berger József producer és Lemhényi Réka vágó válaszolnak a közönség kérdéseire.

Kép a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből

Szeptember 6., szerda

A Kitekintő program Making Waves szekciójában szereplő Csak a holttestemen keresztül egy lakóparkba invitál, ahol elszabadul a pokol. A filmet szeptember 6-án, szerdán 19.00-kor láthatják az érdeklődők az Urániában, és utána találkozhatnak az egyik szereplővel, Wong You-nam színésszel. A 39 éves Wong You-nam 2002 óta rendszeresen szerepel mozifilmekben. Láthattuk például a rendkívül népszerű és hatalmas kritikai sikert arató harcművészeti akciófilm, az Ip Man: A becsület útján első részében Donnie Yen oldalán, valamint Az alagúton túl című látványos sci-fi vígjátékban, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű Panorama programjában mutatkozott be az európai közönség előtt.

Szeptember 7., csütörtök

A Ki nem hunyó fényekben (Kitekintő / Making Waves) az özvegy Mei Heung számtalan álmatlan éjszakán van túl férje, Bill halála óta. Egy nap Bill hátrahagyott holmijai között talál egy kulcsot, amely elvezeti őt férje titkos műhelyéhez és fiatal tanítványához, Leóhoz. Leótól megtudja, hogy Billnek volt egy beteljesületlen, utolsó kívánsága: egy legendás neonreklámot szeretett volna újra elkészíteni. Leo segítségével Mei Heung megpróbálja teljesítheti az elhunyt utolsó kívánságát. A film szeptember 7-én, csütörtökön 17 órától látható az Uránia teremben. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol jelen lesz a film egyik szereplője, a 29 éves Choi Cecilia. A már most színes és izgalmas karriert maga mögött tudó színésznő néhány évvel ezelőtt a Beyond the Dreamben nyújtott alakításáért elnyerte a 26. Hongkongi Filmkritikusok Szövetségének díját, és a szerepért jelölték a legjobb színésznő díjára a 39. Hongkongi Filmgálán.

A Rossz lelkiismeret című filmben (Kitekintő / Making Waves) az éles nyelvvel megáldott ügyvéd, Adrian Lam felelőtlensége miatt az ártatlan Jolene Tsangot 17 év börtönre ítélik. Szégyenében Adrian a köz szolgálatába áll, és az egyszerű emberek védője lesz. Egy nap olyan bizonyíték bukkan fel, ami alapján újra lehet tárgyalni Jolene ügyét. A film szeptember 7-én látható 19:30-tól az Uránia teremben, közönségtalálkozóval kiegészítve. Hongkongból érkezik a vetítésre a film két szereplője, Yeung Renci színésznő és Lam Bowie színész. A 29 éves Yeung Renci karrierjét a televízióban kezdte, ezután tért át a mozifilmekre. A Rossz lelkiismeret című filmben az egyik ügyvédnőt alakítja, amit eddigi karrierje egyik legizgalmasabb kihívásának tart.

Kép a Magyarázat mindenre című filmből

A magyar közönség a CineFest Kitekintő szekciójában láthatja először Reisz Gábor legújabb, Magyarázat mindenre című alkotását. A film főszereplője a gimnazista Ábel. A történelemérettségije országos botrányba torkollik, a véleménykülönbségek megosztják az egész környezetét, sőt az országot is. A Magyarázat mindenre világpremierje a CineFesttel párhuzamosan zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, de az alkotók elkísérik Miskolcra a filmet, és szeptember 7-én, csütörtökön 21 órakor a Pressburger teremben jelen lesz Reisz Gábor rendező, Adonyi-Walsh Gábor, Znamenák István, Rusznák András és Urbanovits Krisztina színészek, valamint Szendrey-Nagy Olivér Zoltán gyártásvezető.

Szeptember 8., péntek

Az Iránytű dokumentumfilmes blokk ezúttal az idén 20 éves Kunt Ernő Képíró Műhelyre koncentrál. Szeptember 8-án, pénteken 17.00-kor a Béke teremben Az ember néha képpé válik – Töredékek Kunt Ernő portréjához című dokumentumfilmből jobban megismerhetjük a hazai antropológia egyik első, iskolaalapító mesterének életét, a vetítés után pedig Gulyás Gyula rendező mesél a film készítéséről.

Jorgos Lanthimosz sztárokkal teli legújabb szenzációját Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra, ugyancsak a versenyszekcióba. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen. Szeptember 8-án, pénteken 18:00-kor a Pressburger teremben a vetítésen jelen lesz a produkció magyar részéről Lászlóffy Vivien executive producer, Kemény Ildikó co-producer, Kerti Géza art director és Szalai Johanna rendezőasszisztens.

Kép a Szegény párák mindenre című filmből

A megtörtént eseményeken alapuló Fényes nappalban egy hírügynökség oknyomozó újságíró csoportja fülest kap egy fogyatékkal élőket gondozó otthonban történő visszaélésekről. Hogy leleplezze a bent uralkodó embertelenségeket, a riporterük beépül az otthon lakói közé. A filmet szeptember 8-án láthatja a közönség 19 órától az Urániában, a vetítést követő közönségtalálkozón a film egyik szereplőjétől, Lam Bowie színésztől kérdezhetnek az érdeklődők. Az 57 éves Lam Bowie 1991 óta szerepel televíziós sorozatokban és mozifilmekben, televíziós szerepeiért kétszer is elnyerte a legjobb színésznek járó jó díjat hazájában. Rendkívül színes egyéniség, többek között láthattuk A fegyverek istenében (1992) Chow Yun-Fat és Tony Leung Chiu-wai oldalán. Minden idők legnagyobb hatású akciófilmje nem csak rendezője, John Woo hollywoodi karrierjét alapozta meg, de később olyan filmeket inspirált, mint például a Mátrix és a John Wick. John Woo olyannyira szeretett Lam Bowie-val dolgozni, hogy amikor a rendező két évtized után visszatért hazájába, hogy gigantikus költségvetésű, kétrészes történelmi eposzt készítsen (The Crossing – 2014, The Crossing 2. – 2015), újra felkérte egy szerepre. A színész nemrégiben Jackie Chan oldalán is feltűnt a Vérző acél (2017) című filmben.

Einspach Gábor sikeres galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, a betegségben nem a tragédiát, hanem a lehetőséget látja a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a teljes környezetével való kapcsolatot. A nagy sikerű Anyáim története társrendezője, Dér Asia a kezelés legelejétől fogva követi Gábor mindennapjait a Nem halok meg című alkotásban, amelynek világpremierje nem sokkal a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz, itt pedig a Kitekintő szekcióban látható. Dér egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak legmélyére ásva teszi fel a kérdést, vajon teljesíteni tudja-e Gábor a kitűzött céljait. Szeptember 8-án, pénteken 21 órakor a Zukor teremben a vetítésen részt vesz többek között Dér Asia rendező, Szalai Károly vágó, Várhegyi Rudolf hangmérnök, Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur és Meggyes Krisztina producerek.

Kép a Nem halok meg mindenre című filmből

Almási Tamás hatszor nyerte meg a Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa. A tiszteletére szeptember 8-án, pénteken 21 órakor a Művészetek Háza Béke termében levetítésre kerül a rendező Szorításban című filmje. Az előadás ingyenesen látogatható. A CineFest zárógáláján, szombaton Almási a fesztivál életműdíját veszi át.

(a fesztivál közleménye)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu