A Semmelweis nyitja október 31-én a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált A Semmelweis nyitja október 31-én a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

A Semmelweis nyitja október 31-én a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon 19 magyar filmet vetítenek, nyitófilmként a Semmelweis című fikciós életrajzi alkotást Koltai Lajos részvételével, akit munkássága elismeréseként életműdíjjal tüntetnek ki.

Egymást követő öt napon át, október 31-éig a legújabb magyar filmeké lesz a főszerep az „angyalok városában”, a Laemmle Monica Film Centerben. 21. alkalommal rendezik meg a magyar filmek fesztiválját Los Angeles-ben.

Koltai Lajos rendező és Nagy Katica főszereplő személyes részvételével a Semmelweis film gálavetítése nyitja meg a fesztivált péntek este. A Semmelweis Ignác életéről szóló új magyar film világpremierje a hét elején volt New Yorkban, és november végétől lesz látható a magyarországi mozikban.

A Los Angeles-i fesztivál közönségének Gauder Áron is személyesen mutatja be Kojot négy lelke című animációs filmjét, mely az indián teremtéstörténetet meséli újra és korunk égető kérdéseit állítja középpontjába. A Kojot négy lelke nyáron Annecyban elnyerte a zsűri díját, míg a sanghaji fesztivál a legjobb animáció díjával tüntette ki, azóta több mint 50 fesztiválra kapott meghívást és nemzetközi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka világforgalmazó. A Kojot négy lelke Magyarország hivatalos nevezése az Oscar versenybe.

Los Angeles-ben vetítik még a Blokád, a Hadik, a Hat hét, a Szia, Életem!, az Együtt kezdtük, a Magasságok és mélységek című játékfilmeket és a Jankovics Marcell Toldi-feldolgozását is. Az NFI Filmarchívum és a Filmlabor által felújított filmtörténeti klasszikusokat ís kínál a fesztivál, köztük Sándor Pál Ripacsok és Szabó István Budapesti mesék című alkotásait.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai címmel a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz.

A vízilabda braziljai – Zákonyi S. Tamás: A nemzet aranyai

2023. április 19.

A magyar férfi vízilabda–válogatott a  2000-es évek első évtizedében viszonyítási pont volt a sportágban: az egymás után három olimpiai aranyérmet nyerő együttes tagjait rocksztároknak kijáró lelkesedés övezte, és négyévente még az is leült megnézni a vízilabda-döntőt, aki egyébként semmilyen sportágat nem követett. Zákonyi S. Tamás műfajában megdöbbentően hosszú, 149 perces mozija úgy állít emléket a korszakos gárdának, hogy közben megpróbálja egyénenként is bemutatni az együttes tagjait.

Olvasd tovább  

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat