Kínai védelem
Tompa Gábor
1999
Kínai védelem

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 9 (1)

9 (1)

Szerinted?

0

Kínai védelem

Színes, magyar, német, román, 98 perc, 1999
Eredeti cím
Kínai védelem
Román cím
Apărarea chineză

Történet

György Péter 22 év szibériai fogság után hazatér. Egy erdélyi kisváros állomására érkezik, ahol a toprongyos férfi nagy feltűnést kelt. Nem érti a távolléte alatt végbement változásokat, s a szibériai gulágról hozott üzenetei személyes történetével együtt egyre kényelmetlenebbé válnak a hatóságok számára. István, a helyi rendőr kíséri minden útjára. Végre eljut a vidék kiskirályához, Lovász elvtárshoz, aki új embert akar faragni belőle.

Ezt írtuk a filmről:

Két szék között – Az erdélyi magyar nagyjátékfilmről

A közelmúltban egy erdélyi magyar, egészestés tévéfilmet (A rózsa csöndje) mutattak be Marosvásárhelyen. Ennek a nem mindennapi eseménynek az apropóján vettük számba az erdélyi magyar nagyjátékfilm-készítés mai helyzetét.

Tanulmány, 2014. május 20. – írta

Jelentős része a képzelet – Beszélgetés Dimény Áronnal

Filozófusnak készült, de színész lett – Dimény Áron azóta már nemcsak színpadon, hanem a kamerák előtt is markáns alakításokkal tette ismertté a nevét a közönség és szakma előtt. A reklámszínészet és korábbi filmszerepei mellett a fotogén arc előnyeiről, Citrom Bandiról, a színész képzeletéről és a világ kerekségéről beszélgettünk vele.

Interjú, 2007. február 15. – írta

„Kutyaforma szikla ráfagyott a bakancsunk talpa” – Történet és helyszín viszonya az 1990 óta készült erdélyi témájú magyar filmekben

Míg a narratív film lebonyolításának színhelyéül választott tér általában a vásznon kel életre, az erdélyi filmekben ellenkező tájszemlélettel, látásmóddal van dolgunk: a táj háttérből előtérré minősül, a tér át- meg átmetaforizálódik. Időperspektívákat jelöl meg, és a szereplők belső színterének reprezentációjává válik. Történet és helyszín viszonya magyarországi (Mihályfy István, Gulyás Gyula, Gothár Péter) és erdélyi rendezők (Tompa Gábor) Erdélyben forgatott játékfilmjeiben.

Tanulmány, 2002. szeptember 15. – írta

Menekülés a felejtésbe – Emlékképek és Erdély-képek a 90-es évek játékfilmjeiben

Erdély mint élettér, mint emberi boldoguláslehetőségek és konfliktusok színtere több filmkészítőt sarkallt alkotásra az utóbbi években. Ezekben a filmekben gyakran nem az előtérbe helyezett történet a fontos, hanem a hátteret biztosító politikai szituáció és a történelmi változások.

Tanulmány, 2000. november 15. – írta

A valóság íze: milyen is? – Beszélgetés Maia Morgenstern színésznővel

Nela, a kávésdobozzal, amint lábát az asztalra feszíti; Lola, aki ijedten utazik bőröndjén, majd fergeteges kupléba kezd; az egyetem belső udvarán elbukó, sziluettként kirajzolódó filozófusasszony: emlékek ezek, a memória is létmódja a színészetnek. És mi minden egyéb? – Maia Morgensternnel Kolozsváron beszélgettünk.

Interjú, 2000. november 15. – írta

A színház mágikus tárgyai – Beszélgetés Tompa Gábor rendezővel

Nekem valójában a filmrendezés is éppen úgy szakmám, hiszen a bukaresti színház- és filmrendezői szakot végeztem el, és becsületesen végigküzdöttem magam a filmművészeti főiskola elméleti és gyakorlati tantárgyain is. '80-81-ben két kísérleti évfolyamon összekötötték a színház-, film- és tévérendezést, de a harmadik év végén kiderült, hogy utolsó évesen szinte képtelenség előadást is, és negyedórás játékfilmet is rendezni, így hát választani lehetett, ki melyik szakon szeretne államvizsgázni.

Interjú, 2000. október 15. – írta
Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

9 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat