XI. Titanic Filmfesztivál, Budapest, 2003. október 9–19. – Fiatal hajtások szekció XI. Titanic Filmfesztivál, Budapest, 2003. október 9–19. – Fiatal hajtások szekció

Egyenletesen közepes színvonalon

XI. Titanic Filmfesztivál, Budapest, 2003. október 9–19. – Fiatal hajtások szekció

Az idei Titanicon külön kis fesztivál szerveződött a kezdő francia filmesek bemutatkozása végett, az elsőfilmeseket támogató GAN Alapítvány jóvoltából. A FranciArt, azaz a Magyarországi Francia Évad Keretében három rendezőt is vendégül láttak: Amalia Escriva, Olivier Jahan, Thomas de Their Mundruczó Kornéllal, Pálfi Györggyel és Török Ferenccel beszélgetett a Toldi mozi filmfinanszírozásról szervezett kerekasztal-beszélgetésén.

A francia filmgyártás irigylésre méltó helyzetben van, no nem színvonala, hanem gyártási körülményei miatt – közpénzek mellett jelentős magántőke is részt vesz a filmek gyártásában. Az 1987 óta létező GAN Alapítvány kizárólag elsőfilmesek szponzorálására szakosodott, és egy pénzügyi-biztosítási válalkozás filmre szánt pénzeit osztja szét – filmenként 67 600 euróval támogatják a gyártási költségeket, ami Franciaországban nem számít egy nagy összegnek (körülbelül 3 millió euróból készül el egy film!), de a GAN kizárólag csak a gyártás első lépéseit támogatja. A Toldi moziban szervezett összehasonlító elemzésen azonban a meghívott francia filmesek is panaszkodtak, ugyanis amióta a filmgyártás területéről kivonult a „legnagyobb fejőstehén”, a Canal+, már inkább az uniós támogatásokra lesznek rászorulva, sőt, egyenesen csak a koprodukciókban látják a jövőt.

Portugál ’56, algír szövevény

A koprodukciós jövő első szele Maria de Medeiros Április kapitányai (Capitaes de Abril) című filmjében már képviselte is magát, a film legyártásában négy uniós ország vett részt: Portugália, Olaszország, Spanyolország és Franciaország. Medeiros neve elsősorban színésznőként lehet ismert a moziközönség számára, ő volt ugyanis Fabienne, Butch kis barátnője a Ponyvaregényben. A színésznőnek egyébként nem ez az első rendezése, már 1991-ben jelentkezett egy játékfilmmel A morte do principe címmel.

Az Április kapitányai című második filmje már a „portugál Hídember” magaslataira emelkedett, a portugál filmgyártás legnagyobb költségvetésű filmje a portugál ’56-ról – ami Portugáliában történetesen 1974. április 25-ére esett, amikor megdöntötték Marcelo Caitano diktatúráját. A nagyszabású filmeposz cselekménye Salguiero Maia kapitány emlékirataiból készült, és a maga nemében és hazájában bizonyára értékes és érdekes a filmre vitt történelem, de a filmcsemegéket felvonultató fesztiválon semmi újat nem tudott mutatni: hagyományos és konvenciózus eszközökkel meséli a történteket, újszerűséget legfeljebb a történelmi filmektől némileg szokatlan humorában fedezhetünk fel, de ez is inkább csak kiugrik a film műfaji szerkezetéből, mintsem előnyére válik annak.

A Teljes szívemből (Avec tout mon amour) című filmben Amalia Escriva szintén történelmi témát dolgoz fel: az algériai margueritte-i pert. A film azonban nem a perről szól direkten, hanem a századforduló Franciaországának Algéria-problematikáját járja körül egy magántragédia keretében – megfűszerezve egy különleges elbeszéléstechnikával. A cselekmény ugyanis teljes egészében visszafelé épül fel – a végén kezd el és a legelején fejez be, és nem a Mementóban látott érthetőségre törekvéssel. A film teljesen konvenciózus kosztümös filmként indul, és az elbeszélés-technika módszere is csak lassan tárul fel a néző előtt. Az öngyilkosság képével kezdünk, és csak nagyon lassan és szövevényesen tárulnak fel az ide vezető utak, a csavaros narráció kitűnően illeszkedik a film fojtogató légköréhez és miliőjéhez: spanyol gyökerekkel rendelkező nagypolgári család és az arab vádlottak haladó szellemű ügyvédje, mindez keveredve egy kibogozhatatlan szerelmi szállal és egy szörnyű titokkal. A Teljes szívemből méltó ellenpárja az Április kapitányainak, és példa arra, hogy történelmi filmet lehet másképp is rendezni, és talán így érdemes is, formát bontva, nem lehorgonyozva a történelmi filmesszé szintjén. A film főszerepében Jeanne Balibart láthatjuk, akit Jacques Rivette Va Savoir című filmjében szerethetett meg a tavalyi fesztiválon a magyar közönség.

Kieslowski kétszer

Az idei fesztiválon két film is foglalkozott Krysztof Kieslowski-val: az új Tom Tykwer-film, a Heaven Kieslowski tervezett trilógiájának első része, míg a francia elsőfilmes Olivier Jahan a lengyel rendező Rövidfilm a szerelemről című fimjét értelmezi újra a Mintha itt sem lennék (Faites comme si je n'étais pas là) című filmjében. Egy problémás lakótelepi kamasz a szomszédok kukkolásában és névtelen levelekkel való zaklatásában éli ki frusztrációit: elvált szülők, nevelőapa, első szerelem, szokásos problémák. Aztán egy napon, a film bonyodalmát képezendő a fő kukkolási célpontba, a szemközti lakásba új lakók költöznek – egy fiatal pár, akiket a kiskamasz addig les, amíg be nem veszik végül a szexuális életükbe. Valóban váratlan és értelmezhetlen fordulat a film cselekményében, mindenesetre a csoportszex rejtelmeiben való elmerülés megold minden lelki konflikust a kiskamasz életében – és agyoncsapja a filmet, néhol már a paródia felé tett tapogatózásként lehetett értelmezni a jeleneteket, a befejezés pedig erőltetettnek hat a hosszan vázolt gyötrelmek után.

Nők zárolva

Egy másik francia színésznővel, Caroline Ducey-val szintén tavaly, Catherine Breillat Románcában ismerkedhetett meg a Titanic közönsége – most Alain Raoust Fipresci-díjas Ketrecében (La Cage) tért vissza a magyar filmvásznakra. A filmben Anne már egy éve van szabadlábon többéves börtönbüntetése után, amit szándékos emberölésért kapott, de a rehabilitációját, a társadalomba való visszatalálását nem merítheti ki a lakás- és álláskeresés, Anne nem tud megbékélni, úgyhogy nekivág a végtelennek, hogy újra megtalálja önmagát, szembesülni akar tettének következményeivel. Sajnos a film is néhol megragad ezen a sekély sablonosságon, a rendező hosszan kitartott képeivel véli megteremthetőnek az érzelmi feszültséget (nem tudja megtagadni kísérleti filmes múltját), ami a film egyes pontjain még tud működni, de végig balanszíroz a hitelesség és a didaxis határán. Viszont nem süti el a happy end olcsó trükkjét: egy egységes koncepció jegyében szép képekben komótosan építkezik a várható és kényszerű elbukásig és továbblépésig.

Két, némileg hasonló tematikájú „női film” szerepelt a szekcióban még: Christophe Honoré Cécile Cassard tizenhétszer (17 fois Cécile Cassard) és Thomas de Their Tollak a fejbe (Des plumes dans la tête) című filmje. Christophe Honoré elsősorban elismert forgatókönyvíró hazájában, a CC17 első rendezői bemutatkozása, az egykori Betty Blue, Beatrice Dalle főszereplésével. Madame Cassard képtelen feldolgozni férje elvesztése felett érzett fájdalmát, a töredékesen (17 jelenetből) építkező film villanásai finoman és érzekletesen ábrázolják az asszony traumáját, aki Toulouse-ban próbálja meg összeszedni magát, egy meleg kommuna segítségével, ami többé-kevésbé még sikerülhet ugyan, de Mme Cassard a régi életébe, kisfiához és barátnőjéhez már képtelen visszatalálni.

Thomas de Their első nagyjátékfilmes bemutatkozása a legfrissebb francia-belga koprodukció: idilli kisvárosban, idilli család életében megtörténik a lehetetlen: meghal a kisfiuk. Blanche gyermeke elvesztését fájdalmában még csak felfogni sem tudja, továbbra is kijár az erdőbe játszani a kisfiával, mesét mond neki – szépen lassan teljesen becsavarodik. Az eredeti hangvételű film expresszív beállításokkal, különleges képi hatásokkal operál, és hitelesen hullámoztatja a cselekményt is, amely nem egyenes vonalú és egyenletes. A bemutatkozó francia filmek közül a legkerekebbnek és legletisztultabbnak mondható alkotás.

Összeségében a Fiatal hajtások keretében „se hús – se hal” filmeket láthattunk, olyan, markáns jelleg nélküli alkotásokat, amelyek néhol rendelkeztek ugyan maradandó értékekkel, de csak közepes teljesítményt nyújtottak, és nem tudtak senkit sem a székhez szegezni a nézőtéren. Mindenesetre örvendetes, hogy valahol a világban van egy ország, ahol a magántőke még rossz filmekre is ad pénzt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg