Uberto Pasolini: Machan Uberto Pasolini: Machan

Vígjáték a nyomorból

Uberto Pasolini: Machan

ÉRTÉKELD A FILMET!
Machan
Uberto Pasolini
2008

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Machan a bankárból lett, őszülő és kopaszodó, Oscarra is jelölt producer első saját rendezése. Nem is rossz próbálkozás, sőt: mindjárt Velencében mutatkozhatott be vele. Olasz nevével – aminek nincs köze ama nagy mesteréhez – Uberto Pasolini legutóbb Srí Lankán vágott bele valós alapú filmes projektjébe.

A Machan egy pici, távoli ország pici és távoli filmgyártásának kevés nemzetközi koprodukciója közül való. Keserédes vígjáték, amely mögött egy öt évvel ezelőtti híranyag áll: 2004-ben egyszerűen elpárolgott a Srí Lanka-i kézilabdacsapat egy bajorországi nemzetközi bajnokságról. A film a Srí Lanka-iak szemszögéből meséli el a páratlan esemény előzményeit, arcokat, karaktereket hoz a néző elé egy nagyon távoli világból.

Uberto Pasolini: Machan

A középpontban néhány fiatal Srí Lanka-i férfi áll, aki kétségbeesetten küzd a nyomorral. Vékony keresetük – mindegy, hogy az utcai narancsárulásból vagy vécétakarításból származik, esetleg jobbacska gigolo-fizetés – nem elég semmire: hitelezők szorongatják őket, gyerekeket kellene nevelni, valakik (sejtjük azért, kicsoda!) eladják a fejük fölül a vityilójuk tetejét... Megpróbálnak ugyan eljutni Németországba, ahol munkát lehetne találni, de vízumkérésüket minden alkalommal kegyetlenül visszadobják.

A szerencse egy hirdetést vet útjukba: egy bajor városkában kézilabda-mérkőzést szerveznek, amelyre a Srí Lanka-i csapatot is szeretettel várják. Bár sosem hallottak még erről a játékról, és soha nem is létezett az egész országban egy kézilabdacsapat, a szegénységből való szabadulás reménysugara kreatívvá teszi őket. Letöltik a szabályzatot az internetről – először igaz, hogy handball helyett a footballét –, egyenmezeket vásárolnak megtakarított pénzükből a kötelező csapatfotóhoz, és addig küzdenek, amíg valóban sikerül eljutniuk Németországba.

Uberto Pasolini: Machan

A film hullámhegyek és -völgyek remekül eltalált sorozata. A 8 személyesről 23 személyesre dagadó rongyos, szedett-vedett csapat minden egyes tagja szimpatikus figura – még a csaló uzsorás is azzá lesz, amikor idegenben megpróbálja összetartani ezt a sereg senkit, akinek csak a közös meze jelenti már az identitását. Német földre érve ugyanis hamar kiderül, hogy nem lehet csak úgy lelépni: játszani kell!

Alaposan átgondolt forgatókönyv, remek dialógusok és hiteles színészi játék áll a film sikere mögött, ugyanakkor szinte érezhető a nyomor szaga és piszkos ragacsossága. Az ebbe ágyazott kis történetek szintén megrázóak: az elutazás előtti este az egyik botcsinálta kézilabdás elegáns étterembe viszi ünneplőbe öltözött, népes családját, ahol azok megilletődnek, és nem nagyon tudnak viselkedni; az örökké rezzenéstelen arcú sírásóról kiderül, hogy egyenként ásta el a saját családtagjait, egy társuk pedig igencsak dühös a pazarlást jelképező – Srí Lankán meleg levegőt fújni a kézre! – és az emberi méltóság sárba tiprását megtestesítő fürdőszobai kézszárítóra.

Uberto Pasolini: Machan

A szegény ember azonban jószívűséggel és sok-sok humorral képes túllépni a nehézségeken: a forgatókönyv kihasznál minden, a szereplők számára szokatlan helyzetből adódó poént, a néző csorgó könnyekkel nevet egyik-másik jeleneten. Láttunk már számtalan olyan filmet, amelyben balfácánokból verődik össze egy „sportolócsapat”, amely aztán megnyeri a nagy végső mérkőzést, de ilyen csapatot még nem láttunk: veszítenek, a győzelem számukra az a megdicsőült pillanat, amelyben összetartozásukat először és utoljára érezhetik. A végső, nagy győzelem pedig az a hajnal, amikor új életet kezdhetnek, munkát kereshetnek, hogy otthon maradt szeretteiket kiemelhessék a mértéktelen szegénységből. A leleményesség és a kitartás elnyeri tehát méltó jutalmát, a néző pedig egy bő másfél órás filmélménnyel gazdagodik. A film külön bája az európai fülnek különlegesen csengő nyelv dallama és a képeken itt-ott szépen ívelt rajzokként megjelenő Srí Lanka-i írás.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat