Kolozsváron is bemutatták a Szilvássy Carola erdélyi arisztokrata asszony életútját feldolgozó filmet Kolozsváron is bemutatták a Szilvássy Carola erdélyi arisztokrata asszony életútját feldolgozó filmet

„Tetszik, nem tetszik, ez egy feminista film…”

Kolozsváron is bemutatták a Szilvássy Carola erdélyi arisztokrata asszony életútját feldolgozó filmet

A korfelvételek, játékfilmes betétek és szakértői véleményezések váltakoztatásával elbeszélő, történelmi jellegű dokumentumfilmek rendkívül népszerű tévéműsorok. A dokfilmek sugárzására szakosodott külföldi tévécsatornák (BBC, DaVinci, Discovery, History, Viasat stb.) ezrével gyártják ezeket.

A rendszerváltások utáni magyar és erdélyi magyar filmgyártásban is alakul ennek immár műfaji hagyománya, és a hagyományteremtés egyik fő alakja a kutatás oroszlánrészét végző Szebeni Zsuzsa mellett Ugron Zsolna író. Az ő hangja kíséri A Griff, a Dámvad és a Varjú háromrészes (Bánffy Miklós, Kemény János és Kós Károly életéről forgatott) dokfilmsorozatot, ő írta Az utolsó nagyasszony (2018, r. Bertha Lívia) és A bereki ember (2021, r. Bertha Lívia) forgatókönyveit, előbbinek társrendezője is, valamint 2022-ben ő írta és társrendezte A maga természete szerint és szabadon című, báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életét bemutató 70 perces dokfilmet. Erdélyi tematikában különösen üdvözlendő, hogy a múlt újraépítésének mozgóképi kísérleteihez a játékfilmes betétek forgatásában egyre gyakoribb az erdélyi magyar színészek foglalkoztatása.

A Szilvássy Caroláról forgott film magyarországi ősbemutatójára 2022. november 13-án került sor a budapesti Uránia Filmszínházban, kevesebb mint két héttel később, november 25-én pedig a kolozsvári Sapientia EMTE Hunyadi Mátyás dísztermében vetítették, az alkotók részleges jelenléte mellett. A vetítés után Miklós-Bánffy Kata producer, Ugron Zsolna forgatókönyvíró és társrendező, Szebeni Zsuzsa és Bertha Lívia rendezők beszélgettek Maksay Ágnessel a film létrejöttének folyamatairól, a kulisszarészletekről, a rendkívül gyorsan (7 nap alatt) lezajlott forgatásról, és nyilván Szilvássy Caroláról, aki a dualizmuskori és erdélyi magyar nemesi társasági élet nagyasszonya volt. Született 1876-ban, meghalt 1948-ban, Bornemissza Elemér szilágysági báró neje, Bánffy Miklós gróf szerelme-múzsája és a hétévesen skarlátban elhunyt Hubertus (Dudi) anyukája. Emellett amatőr színész, receptgyűjtő, okleveles bába, elnöke a kolozsvári Református Nőszövetségnek, védasszonya az Erdélyi Helikonnak, talán az első magyar nő, aki repülőgépen tesztutazott, és legalább két regény (Bánffy Miklós: Erdély-trilógia és Kuncz Aladár: Felleg a város felett) főhősnőjét róla mintázták az őt tisztelő kortárs férfiak.

A gazdag életutat a dokumentumfilm részint korfelvételekben mutatja be, részint a Carola emlékezetét jól ismerő kutatók, illetve a korszakban jártas szakértők elbeszélésén keresztül, részint pedig játékfilmes betéteket használva, amelyekben Kádár Noémi (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház) alakítja Carolát, Bodolai Balázs (Kolozsvári Állami Magyar Színház) Bánffy Miklóst, Varga Balázs (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház) Bornemissza Elemért, és sokan mások a Carola környezetében megfordult történelmi alakokat (Kemény János, Berde Mária, Janovics Jenő, a szolgálók, nővérek, gyermektársak, merénylők stb.). A játékfilmes betétek, amelyekhez Ugron Zsolna elsősorban az Erdély-trilógiát és Carola levélváltásait, valamint mások visszaemlékezéseit használta, remek hangzó és látszó rekonstrukciót képeznek, inkább statikusak, mint mozgalmasak, inkább merengőek és illusztratívak, mint az elbeszélést előmozdítók (bár utóbbira is legalább három példa van), és a színészi játék meggyőző. Külön dicséretet érdemel a betétek rendezése, az operatőri munka és a vágás. A kolozsvári, marosvásárhelyi, gernyeszegi, marosvécsi forgatási helyszínek a korabeli tér- és tárgyi környezet rekonstrukciós értékét jelentősen növelik, és a Szilvássy Carolát mozgásban megörökítő egyetlen (eddig) előkerült filmfelvétel beágyazása is mélyíti az alkotásban való elmerüléshez szükséges nézői reflexet.

A dokfilm gyártási folyamata kezdettől fogva követhető volt a 2015-ben Kolozsváron létrehozott Carola Egyesület facebook-oldalán, ahol a forgatáshoz vezető adat- és tárgygyűjtést dokumentálták, továbbá az egyesület honlapja számos életrajzi részletet tár fel és olvasóközelbe hozza Carola irodalmi tevékenységét, miközben a róla szóló könyvek száma is gyarapszik, a filmet magát pedig karácsony környékén lehet megnézni a Duna TV-n. Carola rendhagyó élete újra lüktet, emlékezete feltámadt, lélegzik – és egyre inkább.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu