Püsök Botond: A mi Andreánk Püsök Botond: A mi Andreánk

Lezárult nyomozás nyitott befejezéssel

Püsök Botond: A mi Andreánk

ÉRTÉKELD A FILMET!
A mi Andreánk
Püsök Botond
2008

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A film digitálisan rögzített része egy tényfeltáró riport, amelynek során a fiatal riporternő egy operatőrrel próbálja kinyomozni Andrea halálának okait. Ehhez bejárja a helyi strandot, ahol utoljára láthatták a lányt.

8. Filmtett-Duna Műhely Alkotótábor

A Filmtett-tábor egyik különlegessége, hogy az alkotók számára lehetőséget biztosítanak mind a klasszikus, mint a legújabb filmes technikák alkalmazására. A 2008-as, szám szerint hetedik tábor filmjeit nézve látható, hogy sokan alkalmazták a szemcsés és izgalmas színvilágú, ám a digitális rögzítés miatt egyre inkább háttérbe szoruló Super8-as filmes technikát. Mind a Super8-as, mind a digitális kamerák alapvető tulajdonsága a könnyűség, illetve a viszonylag egyszerű kezelhetőség, ám míg a Super8-as leginkább az otthoni felhasználók között volt népszerű, a digitális technika a televíziós ipar egészét változtatta meg.

Püsök Botond: A mi Andreánk

A 2008-as blokkból Püsök Botond filmje, A mi Andreánk az egyetlen, amely vegyíti a 8mm-es és a digitális technikát. Filmjének hatásossága részben abban rejlik, ahogy a két filmtípus a fentebb említett módokon kerül felhasználásra. Ezek két részre osztják a filmet: a Super8-as filmrészlet egy intim, magán jellegű felvétel, míg a digitális rész egy készülő riportfilm anyaga. Mindkét filmrészlet tökéletesen vonultatja fel a home movie és a riportanyag stílusjegyeit (a rövid, részben beállított felvételek, illetve a vágatlan riportképek sorozata), annak „hibáival” együtt (kereső, illetve kaszáló kamera). A Super8-as felvételeken a címbéli Andreát látjuk három férfival – ezek közül az egyik a mindvégig láthatatlan operatőr –, akikkel Andrea az utolsó napját töltötte. A home movie-n azt látjuk, ahogy a lány együtt szórakozik a fiúkkal, és játékosan mórikálja magát a kamerának. A film első két percének a végén viszont a Super8-as kamera operatőre egy nádasban egyre durvábban kezd bánni a lánnyal, akinek az utolsó, saját gyilkosára vetett vádló pillantása szinte beleég a néző emlékezetébe. A filmnek ezután vége szakad. Így válik a baráti home movie-ból majdnem snuff, azaz egy általában titkos, házi használatra készült kínzásfilm. A kamera a birtoklás eszköze, ahogy egy vagy több ember szadista élvezete a kamerán keresztüli rögzítéssel válik teljessé (gondoljunk csak a 8 mm című thrillerre!)

A film digitálisan rögzített része egy tényfeltáró riport, amelynek során a fiatal riporternő egy (szintén láthatatlan) operatőrrel próbálja kinyomozni a lány halálának okait. Ehhez bejárja a helyi strandot, ahol utoljára láthatták a lányt. Feltételezhetjük, hogy ez a riporternő egyéni nyomozása, aki a nézőkhöz hasonlóan szintén látta az Andrea halála előtti felvételeket. Megpróbál szóba elegyedni a strand vendégeivel, de a nyomozás nem vezet eredményre: sem a lányismerősök, sem a többi ember nem szolgál használható információval a gyilkos személyét illetően. A stábnak sikerül megtalálnia a másik filmen látható két férfit is, de az idősebbik ócska hazugságokkal bújik ki a válaszadás alól, miközben a másik felvételen látható, hogy az áldozatnak először vele volt konfliktusa. A fiatalabbik fiú bizarr nyilatkozatai, illetve a 8 mm-es film végén megjelenő rejtélyes mosolya egyaránt homályban hagyja a nézőt. A film egyik legizgalmasabb motívuma a (tévés) operatőr jelenléte: mindvégig követi a riporternőt, de később gond nélkül felveszi a telefonját felvétel közben, bízva abban, hogy „majd úgyis kivágják”, és forgat tovább. A telefonbeszélgetések részben a nyomozás eredményét kommentálják, ugyanakkor különleges, ahogy az operatőr – éppen a film cselekményében − a saját filmjét véleményezi.

Püsök Botond: A mi Andreánk

Azzal viszont, hogy az addig nyersnek tűnő anyagban felhangzik egy zeneszám, megtörik annak a hatása, hogy vágatlan, szerkesztetlen felvételt látunk, amelynek során a néző addig nagyjából együtt haladt a nyomozókkal, és velük közösen próbált az ügy végére járni. Az eredménytelen nyomozásról készült befejezetlen műsor jóval hatásosabb lett volna, mivel az jobban erősítette volna a gyilkossági ügy rejtélyességét is, elvégre a néző úgy érezheti, hogy egy adásba nem került titkos anyagot lát. A szerkesztettség tudatosodásával a történet ezen része befejezetté, és emiatt érdektelenné válik a néző számára, aki ezután félő, hogy átsiklik a befejező képsoron, ami keretes szerkezetbe helyezi a filmet. A végső jelenetben már egy másik lányt látunk, aki Andreához hasonlóan egy szál fehér lepedőben lebeg a vízfelszínen, majd a két férfi őt is kiemeli a vízből. Az utolsó dolog, amit látunk, a fiatalabbik férfi bizarr mosolya. Vajon ők hárman együttműködve csalják el a lányokat egy kis filmezéssel egybekötött mókára? De melyikük a gyilkos? És az utolsó filmrészletet vajon látta-e a riporternő?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat