Ajánló | Két hét múlva startol a felnőtté vált TIFF Ajánló | Két hét múlva startol a felnőtté vált TIFF

Cage, Gondry és egy tonna román film

Két hét múlva startol a felnőtté vált TIFF

Nicolas Cage, Michel Gondry és az idei tematikus, vallásos/hitbéli filmekkel foglalkozó szekció mellett még egy csomó meglepetést is ígértek a szervezők a hagyományos, fesztivál előtti nagy TIFF-es sajtótájékoztatón.

Az elmúlt hetekben elszotyogtatott sajtóközleményekhez képest nagyon sok újdonság nem hangzott el – a legfrissebb, és egyben legnagyobb durranásnak számító hírrel kezdték, miszerint jön Nicolas Cage, sőt, ahhoz képest elég sokat ül majd Kolozsváron, nagyjából négy napot a fesztivál első felében. Az igen eklektikus életművel rendelkező színésznek két filmjét lehet majd megnézni fesztiválkeretek között: a már klasszikusnak számító Ál/Arc-ot (Face/Off), valamint a friss Mandy-t. Cage közönségtalálkozó-workshopot is vállalt, a szervezők maguk is meglepődtek, hogy a mostanában igen elfoglalt Cage talált pár szabadnapot a programjában. A nagyobb nevek közül még Michel Gondryt kell megemlíteni, a különleges humorú francia rendező azonban nem valami friss nagyjátékfilmjét fogja elkísérni a fesztiválra – olyat már pár éve nem csinált –, hanem egy retrospektív vetítést szentelnek neki, valamint ő fogja felavatni a Amatőr Filmüzem (Uzina Filmelor de Amatori) című kezdeményezést is, ami a jelek szerint a város szélén található CREIC-ben fog helyet kapni (helyszíni riportunk a helyi kreatív iparnak szánt inkubátor-epületről ide kattintva olvasható). Ebben a filmüzemben egy irányított foglalkozás keretén belül bárki megismerkedhet a filmkészítés alapjaival. Előre megépített helyszíneken, forgatókönyvrészletekből tanulhatják meg – főleg fiatalok – a rendezés, fényképezés, színészet, sőt vágás alapjait, és a háromórás gyorstalpaló után egy kész filmecskével a zsebükben mehetnek haza. A TIFF-en avatják fel ugyan, de egészen július 31-ig nyitva lesz, jóval túllépve a fesztivál kereteit.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint nem véletlen, hogy az idén nagykorúsodó TIFF ekkora hangsúlyt fektet az oktatásra (a Filmüzemen kívül más, régebbi oktatási projektek is folytatódnak, mint pl. a Let’s Go Digital), hiszen feladatuknak tekintik folyamatosan új, mozibajáró és/vagy filmkészítő generációkat kinevelni. A siker máris látszik: még sohasem volt ennyi kolozsvári produkció a hivatalos rövidfilmes versenyben (értsd: a Román Film Napja kisjátékfilmes versenye, nem a helyi filmeké). Méretileg nem lesz nagyobb ez a TIFF, mint például a tavalyi, idén 220 filmet vetítenek (180 nagyjáték-, 40 rövidfilmet) a világ minden részéről, olyan országokból is, ahonnan mindeddig nem szerepelt alkotás a Transilvania műsorában. Mihai Chirilov, a válogatásért felelős művészeti igazgató ebből a kétszázhúszból próbált felvillantani néhány érdekesebbet. A hagyományos, egy-egy országra fókuszáló szekcióból idén mindjárt három is lesz, a már beharangozott kínai válogatás mellett egy alapos francia, valamint albán programot is kapunk. A francia vonal (ideértve Gondry-t és a nemrég elhunyt Agnes Varda életművéből összeállított három filmnyi retrospektívet) nem véletlen: idén Románia és Franciaország egy érdekes és gazdag, Román-Francia Évad című kulturális csere-kezdeményezésben vesz részt, ami természetesen nem csak filmes rendezvényekre vagy tartalmakra korlátozódik (de attól még kíváncsiak lennénk, hogy mit keres Lugosi Béla a plakáton...)

Agnes Varda mellett a 3x3 szekció másik két rendezője Fatih Akin, valamint Veit Helmer, utóbbiak két-két régebbi filmjük mellett egy-egy újat is elhoznak Kolozsvárra. (A némafilmes esztétika határán alkotó Helmer egyébként járt már Kolozsváron mesterkurzust tartani, akkor készült interjúnkat ide kattintva lehet elolvasni.) Az albán szekcióról pedig csak annyit árult el Chirilov, hogy az egész a tiranai fúvószenekar ötlete nyomán kezdett szerveződni (akik majd zenélnek a fesztivál alatt a Főtéren egyet), de meglepődve vette tudomásul, hogy nagyon sok román alkotó dolgozik albán koprodukcióban. Az idei tematikus szekció sem tűnik felhőtlen, lenge szórakozásnak: a vallás, illetve a hit kérdéskörét boncolgató filmeket gyűjtöttek össze egy csokorba, és az egészet a tavalyi lengyel film, a Kler (Clergy/Klérus) ihlette, ami hazájában páratlanul népszerű lett, hiszen a katolikus papok visszaéléseivel foglalkozik. Nem botrányfilmeket kerestek – mentegetőzött Chirilov, szerinte a tematikus válogatás nagyon sokféle egyházzal és hitfélével foglalkozik (olyan film is lesz, ahol ateista leli meg Istent), kiegyensúlyozott, sokoldalú filmgyűjteményt akarnak bemutatni. Ezenkívül akarva-akaratlanul sok felnövésfilm lesz az idei TIFF-en, mintegy a 18. életévét betöltő fesztivál nagykorúsodására rezonálva. Ezt a filmeken kívül még egy kedves programmal is tetézik a szervezők: azok a kolozsváriak, akik a fesztivál ideje alatt töltik a 18-at, hatalmas bulira hivatalosak majd – harangozta be Giurgiu, akinek egyébként legfrissebb, Parkoló (Parking) című filmje nyitja majd a fesztivált (legutóbb hét évvel ezelőtt volt ilyen, akkor a főszervező Emberek és csigák / Despre oameni și melci című filmje volt a nyitófilm).

Mindennél több román premier lesz az idén, köztük két olyan film is, ami szinte titokban vetítenek le, legalábbis nem mondhatják el, hogy melyik fesztiválra válogatták be őket. Az Arest című börtön-kamaradrámát és az igen durvának ígérkező Mo című debütfilmet is abszolút világpremierben nézhetjük meg Kolozsváron, de Porumboiu új filmje is egyből ide érkezik a cannes-i verseny után. A magyar napról nem esett külön szó az idén, de mi eláruljuk a programot: a fikciós válogatást – Az Úr hangja, a Rossz versek, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), valamint a Virágvölgy – egy doksi egészíti ki, a Könnyű leckék. Ezenkívül Cannes után egyből itt landol Almodóvar új, életrajzi jellegű filmje és egy tonna más újdonság is, hiszen a hagyományos szekciókat – Szupernóva, Árnyak, Határok nélkül – mind megtartják az idén. Az életműdíjat Marcel Iureș román színész kapja idén, úgyhogy valószínűleg az ő filmográfiájából is lehet majd látni egy-egy régebbi alkotást.

Idén is lesz gasztrofilmes szekció, ezek közül a legszebb vállalkozásnak az tűnik, amelyben a Wasted című, kajapazarlásról szóló doksi kapcsán kolozsvári éttermekből kidobandó nyersanyagokból főznek majd a helyszínen finomakat. A TIFF továbbra is keresi az új évezred új filmes kihívásait, tovább próbálják erősíteni a helyi vizuális ipart az említett CREIC-kel karöltve, a produkciós hub fejlesztése továbbra is prioritás marad (infiniTIFF Summit névvel szerveznek filmipari találkozó/workshopot június 6-án), annak ellenére hogy talán az eddigi fesztivált volt a legkaotikusabb megszervezni az összes eddigi közül. Nemcsak az egyik főszponzor elvesztésére panaszkodott Giurgiu, hanem egy stabil infrastruktúra és megfelelő mennyiségű tér hiányára is – a TIFF-házat ők is csak bérlik, pozitív példának hozta fel a boroszlói (Wroclaw) fesztivált, amelynek már saját, helyi dotációból működő fesztiválszékhelye van. Ismét lesz VR, ezúttal a „studházban” lehet sisakkal filmeket nézni, köztük egy helyi produkcióban készült első világháborús rövidfilmet is. Megtartják a Tízen a Filmért programot is, ide idén egy magyar színésznő került be, a marosvásárhelyen játszó Moldován Orsolya. Új appja is lesz a TIFF-nek, amit ezúttal a helyi Halcyon Mobile nevű IT-céggel készíttettek, és állítólag sokkal felhasználóbarátabb, működőképesebb lesz, mint az eddigiek. A belvárosi mozik rajongójának jó hír, hogy a fesztivál idejére megnyílik a részben renovált Művész (Arta) mozi, de új szabadtéri helyszínt is avatnak a Iulius Mall melletti parkocskában. Apropó, szabadtér: a magyarfenesi Arkhai szoborparkban idén Woodstock-jubileum lesz megfelelő zenével és a legendás, idén ötvenéves fesztiválról szóló dokumentumfilmmel. A tizennyolcadik Transilvania Nemzetközi Filmesztivál május 31-én, pénteken kezdődik, a Filmtett pedig szokásához híven megpróbál minél több filmről beszámolni majd, napi egy-két frissítéssel.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols