Beszámoló | Átadják a Lomb-tetőn épült filmstúdiót Beszámoló | Átadják a Lomb-tetőn épült filmstúdiót

Lesz-e ismét „mozifalva” Kolozsváron?

Átadják a Lomb-tetőn épült filmstúdiót

Új film- és tévéprodukciós stúdió bérelhető Kolozsváron: a napokban végre átadják a Lomb-tetőn épült, eredetileg 2015-re tervezett kreatív ipari központot, a CREIC-et (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – kb. Kreatív Iparok Regionális Kiválósági Központja). Az önkormányzat kezdeményezésére több mint 68 millió lejes (kb. 14,5 millió euró) beruházással, önkormányzati és európai uniós forrásokból felhúzott épületegyüttes a tervek szerint korszerű infrastruktúrához segítené a régió kis- és közepes produkcióit, interdiszciplináris projektjeit.

A vasútállomástól autóval úgy tíz perc alatt közelíthető meg a Lomb utcai helyszín, ahol a CREIC és szomszédja, a TEAM központ (Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere – kb. Műszaki, Fejlesztési, Beruházási és Mikrovállalkozási Központ) található. Az utolsó néhány kilométer salakos úton vezet, bár a vezetőség abban reménykedik, hogy év végéig elkészül a négysávos bekötőút és ezután hamarosan autóbuszjárat is indul majd ide a városközpontból. A két intézményt a kolozsvári önkormányzat tulajdonában levő részvénytársaság, a Cluj Innovation Park adminisztrálja.

Bár egyelőre pang, a tekintélyes méretű, markáns sárga homlokzattal ellátott CREIC sokat ígér, a hatalmas, füvesített teraszra kilépve lelki szemeink előtt látjuk a nyüzsgő kreatívokat. Az első építkezési vállalat csődje miatt három évet csúszott az átadás, most azonban a multifunkcionális, igény szerint alakítható rendezvényterekre már megérkeztek az első előjegyzések és a kreatív műhelyek, irodák iránt is sokan érdeklődtek. Alexandru Coroiantól, a Cluj Innovation Park igazgatójától megtudtuk, hogy ugyan a konkrét szerződéseket csak az átadás után írják majd alá, a műhelyek mintegy 40 százalékát „lefoglalták” már, az irodahelyiségek esetében pedig még egy fél emelet szabad. Mint mondta, főleg romániai cégek érdeklődtek eddig, de amerikai filmgyártókkal is tárgyaltak már.

A négy szárnyból álló, négyemeletes, a föld alatt pedig három szintes CREIC hasznos alapterülete mintegy 13 300 négyzetméter. A stúdiócsarnok 630 négyzetméteres, majdnem háromszor akkora, mint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében kialakított stúdió (220 m²), ez Románia-szinten közepesnek, Európa-szinten kicsinek számít. A csarnok hangszigetelt, áramforrásokkal ellátott, illetve van egy kijárata teherautók számára, hogy közvetlenül a stúdiótérbe lehessen lepakolni a díszletet. Az emeleten két vezérlőterem kapott helyet, emellett vannak vágószobák, hangstúdiók, irodahelyiségek, közösségi terek is.

A működtetők szerint a stúdió játékfilmes, televíziós produkciók befogadására is alkalmas, de koncertfelvételek készítésére is használható. Gyártásra naponta 300 euróért, előkészítésre pedig naponta 170 euróért bérelhető. Az irodahelyiségek helyi tanács által meghatározott ára havonta 6,7 euró/ m², a műhelyeké 4,9 euró/ m², a hangstúdióké 3 euró/ m². A szükséges helyiségek és időtartam függvényében árajánlat-csomagokat is kidolgoznak majd.

Nem ez lesz a kolozsvári álomgyár

Illúzió lenne azt gondolni, hogy ezzel a stúdiócsarnokkal Kolozsvár filmgyártó-központtá válhat, figyelmeztet Tudor Giurgiu filmrendező, producer, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. „A filmstúdiót sajnos nem a filmipar igényeinek megfelelően tervezték, nem kértek tanácsot a szakértőktől, pedig lett volna kitől. Ha ez megtörtént volna, már a tervezési szakaszban kiderülhetett volna, hogy a stúdiócsarnok nem elég magas és más apró részletek tekintetében sem elégíti ki a filmgyártás szükségleteit” – mondta. A szakember szerint a felépített stúdiócsarnok reklámfilmek, tévéműsorok, internetes videók gyártására alkalmas, illetve kísérletező-terepként szolgálhat filmszakos diákok számára.

Mint Alexandru Coroiantól, a Cluj Innovation Park igazgatójától megtudtuk, van kilátás a stúdió további felszerelésére is. Október elején derült ki, hogy a polgármesteri hivatal és a Kolozsvári Kulturális Központ 5,6 millió eurós támogatást nyert az Urban Innovative Actions európai uniós program keretében. A nyertes projekt, amelynek a CREIC is partnere és amelynek fenntartanak az épület irodahelyiségeiből egy emeletnyit, a kulturális, az akadémiai, a kereskedelmi és a civil szférát is bevonva az információs technológia és az automatizálás uralta ipar 4.0-ra készítené fel a várost. Ebből a támogatásból 2 millió eurót technikai felszerelésre fordítanának.

A projektben egyébként a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál is partner. Mint Tudor Giurgiu fogalmazott, a TIFF csapata a filmipar segédterületein dolgozó szakemberek képesítésében lát fantáziát, a filmgyártás felvirágoztatásához ugyanis villanyszerelőkre, segédoperatőrökre, hangmérnökökre, díszletépítőkre is szükség volna.

A másik, egyelőre függőben levő innovációs projekt a Transilvania Research Studio, a kolozsvári Kreatív Ipari Klaszter 10-12 millió eurós projektje, amire azonban már egy éve nem írták ki a megfelelő pályázatot. A terv, amelyben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Műszaki Egyetem, valamint a Művészeti és Design Egyetem is partner, motion capture stúdiót és CGI előállítására alkalmas számítógéprendszert – renderfarmot – létesítene, illetve virtuális valósággal (VR) és kiterjesztett valósággal (AR) kapcsolatos projekteket valósítana meg. Ezek többek között a játékiparban is fontos szerepet játszhatnának.

A Kolozsváron filmes szakot is működtető Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tagja ugyan a Kreatív Ipari Klaszternek, az említett projektben azonban egyelőre nem vesz részt, tudtuk meg Alexandru Coroiantól. Megkerestük Dr. Szenkovics Dezsőt, Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánhelyettesét, aki hangsúlyozta, hogy korábban, amikor az egyetem vezetősége a CREIC-kel való együttműködést fontolgatta, a Sapientia saját stúdiója még nem volt olyan állapotban, úgy felszerelve, mint most. Ha a Kreatív Ipari Klaszternek lesz filmmel vagy animációval kapcsolatos projektje, akkor az egyetem nyitott a közreműködésre, tette hozzá a dékánhelyettes.

Alexandru Coroian megerősítette, hogy lesz majd lehetőség arra, hogy egyetemisták a CREIC-ben végezzenek szakmai gyakorlatot, amennyiben a központ keretegyezményt köt a küldő egyetemmel. A fiatal kreatívok vállalkozásait inkubátorház támogatná, és coworking irodát is létrehoznak, ígérte az igazgató.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

 • Kivérző szerelem

  Színes akciófilm, bűnügyi, romantikus, thriller, 104 perc, 2024

  Rendező: Rose Glass

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

 • Ördögűzés

  Színes horror, thriller, 93 perc, 2024

  Rendező: Joshua John Miller

 • Vigyél a Holdra

  Színes romantikus, vígjáték, 132 perc, 2024

  Rendező: Greg Berlanti

 • Twisters - Végzetes vihar

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 117 perc, 2024

  Rendező: Lee Isaac Chung

 • Nemkívánatos személyek

  Színes bűnügyi, filmdráma, 100 perc, 2023

  Rendező: Ladj Ly

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat

 • Kivérző szerelem

  Színes akciófilm, bűnügyi, romantikus, thriller, 104 perc, 2024

  Rendező: Rose Glass

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

 • Ördögűzés

  Színes horror, thriller, 93 perc, 2024

  Rendező: Joshua John Miller

 • Vigyél a Holdra

  Színes romantikus, vígjáték, 132 perc, 2024

  Rendező: Greg Berlanti

 • Twisters - Végzetes vihar

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 117 perc, 2024

  Rendező: Lee Isaac Chung

 • Nemkívánatos személyek

  Színes bűnügyi, filmdráma, 100 perc, 2023

  Rendező: Ladj Ly