Nicolas Cage mesterkurzust tart Kolozsváron Nicolas Cage mesterkurzust tart Kolozsváron

Nicolas Cage mesterkurzust tart Kolozsváron

Az Oscar-díjas Nicolas Cage az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért Transilvania Trófeát vesz át június 1-én a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A színész, rendező és producer május 31. és június 2. között tartózkodik a városban, két filmjét vetítik és mesterkurzust is tart, közölték hétfőn a filmfesztivál szervezői.

Francis Ford Coppola unokaöccse, aki éppen azért vette fel a Cage nevet, hogy ne vádolják nepotizmussal, éppen nagybátyja filmjében, a Gengszterek klubjában (The Cotton Club, r.: Francis Ford Coppola) kapta egyik első fontos filmszerepét, de volt galambőrült kamasz a Cannes-i zsűri nagydíjával kitüntetett Madárkában (Birdy, r.: Alan Parker), evett élő bogarat A vámpír csókjában (Vampire’s Kiss, r.: Robert Bierman). Egyik felejthetetlen szerepe az alkoholista forgatókönyvíróé a Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas, r.: Mike Figgis) című filmben, amelyért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott, emlékeztet a TIFF közleménye.

Leaving Las Vegas

Az Oscar-díj után jöttek a nagy költségvetésű akciófilmek, mint A szikla (The Rock, r.: Michael Bay), az Ál/arc (Face/Off, r.: John Woo) vagy a Con Air - A fegyencjárat (Con Air, r.: Simon West) – mindhármat különböző kategóriában Oscarra is jelölték -, vagy az Angyalok városa (City of Angels, r.: Brad Siberling) című romantikus komédia.

2002-ben jelölték második alkalommal Oscar-díjra az Adaptáció (Adaptation, r.: Spike Jonze) című filmért, amelyben ismét forgatókönyvírót alakított, ezúttal kettős szerepben. Rendezőként ugyanebben az évben debütált a Sonny című filmmel.

Cage először 2010-ben forgatott Romániában, A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider - Spirit of Vengeance) című filmhez Bukarest utcáin és a Bran-kastélyban vettek fel jeleneteket, 2014-ben pedig ismét visszatért az országba A fény halála (The Dying of the Light, r. Paul Schrader) című film miatt.

Nicolas Cage június 1-én, szombaton, Kolozsvár főterén veszi át a Transilvania Trófeát, a díjátadó után az Ál/arc (Face/Off) című thrillert vetítik, amelyben a színész John Travoltával játszik: plasztikai műtéttel arcot cserélő gyilkost és FBI-ügynököt alakítanak. Vasárnap, június 2-án a bonchidai Bánffy-kastélyban Cage egyik legfrissebb filmjét, a Mandy – A bosszú kultusza (Mandy, r. Panos Cosmatos) címűt tűzik műsorra, amelyben a színész a szeretője halálát készül megbosszulni. Ugyanaznap Nicolas Cage mesterkurzust is tart, amelyet Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója moderál.

(közlemény)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat