Bille August életműdíjat kap és mesterkurzust tart a miskolci CineFesten Bille August életműdíjat kap és mesterkurzust tart a miskolci CineFesten

Bille August életműdíjat kap és mesterkurzust tart a miskolci CineFesten

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége és életműdíjasa Bille August Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas rendező, jelentették be a szervezők.

A CineFest életműdíját a nyitónapon, szeptember 13-án adják át a dán rendezőnek, majd a fesztivál nyitófilmjeként vetítik A nyomorultak (Les Misérables) című alkotását. A film Victor Hugo A nyomorultak című klasszikusa alapján készült Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével. A nagyszabású történelmi drámát először vetítik mozivásznon Magyarországon.

Bille August 1948. november 9-én született Bredében, Dániában. Operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a Dán Filmművészeti Főiskolán is diplomát szerzett. 1978-ban a Mézeshetek (Honning måne) című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget, az alkotás a dán Dogma-mozgalom előszelének is tekinthető. A depresszió megrázó ábrázolása a húsz évvel későbbi, hasonló tematikájú alkotások humanizmusát vetíti előre. Ezt követte két, a tinédzserek világát bemutató film, melyek Dániában hatalmas sikert arattak. A Zappa és a Hit, remény és szerelem (Tro, håb og kærlighed) című alkotásokban Bille August szélsőséges helyzetekbe kényszeríti főszereplőit, a görög drámák erejével taszítja őket egyre mélyebbre. Elmebaj, bűntények, nem kívánt terhesség - meghatározó elemei e két filmnek.

A nemzetközi elismeréseket – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot, és legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat - a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét feldolgozó Hódító Pelle (Pelle erobreren) hozta meg Bille Augustnak. A filmet a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 14-én, szombaton, 17 órakor, az Urániában láthatja a közönség. A vetítést közönségtalálkozó is követi Bille August részvételével.

Pelle erobreren

A svéd rendezőlegenda, Ingmar Berman az utolsó nagy mozifilmje, a Fanny és Alexander (Fanny och Alexander) után önéletrajzi regényeket írt. Az első regényt, a Legjobb szándékokat (Den goda viljan) Bille August vitte vászonra Bergman forgatókönyve alapján. Ingmar Bergman szüleinek tiltott szerelmi történetéből először egy négy epizódos televíziós sorozat készült, amely alapján vágták össze azt a nagyjátékfilmet, amely 1992-ben, Cannesban ismét Arany Pálmát hozott Bille Augustnak. Míg Ingmar Bergman rendező sohasem nyerte el a világ egyik legrangosabb fesztiváljának legfőbb kitüntetését, addig ez Bille Augustnak épp Bergman forgatókönyvével sikerült. A Legjobb szándékok című filmet szeptember 15-én, vasárnap, 17 órától láthatja a CineFest közönsége az Uránia teremben. A vetítés előtt Bille August rövid bevezetőt tart.

Bille August tehetségére Amerikában is felfigyeltek. George Lucas meghívására több epizódot is rendezett Az ifjú Indiana Jones kalandjai (The Adventures of young Indiana Jones) sorozatokban. 1993-ban hollywoodi sztárokkal - Meryl Streep, Winona Ryder, Glenn Close, Jeremy Irons, Antonio Banderas - forgatta a Kísértetház (The House of the Spirits) című nagyjátékfilmet, amely Isabel Allende regényének az adaptációja.

Bille August a mai napig aktív. Nemrégiben mutatták be Csendes szív (Stille hjerte) című családi drámáját, amely az utóbbi évek legérdekesebb dán filmje, három generáció viszonyrendszerét mutatja be. A közelmúltban fejezte be Szerencsés Péter (Lykke-Per) című játékfilmjét, amely egy dán klasszikus regény feldolgozása.

Bille August mesterkurzust is tart a szeptember 13. és 21. között megszervezett 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat