Lista | Romániai filmforgalmazó-körkép Lista | Romániai filmforgalmazó-körkép

Az irodából a gyöngyvászonig

Romániai filmforgalmazó-körkép

Milyen stratégiával választ filmet egy romániai mozifilm-forgalmazó a torrent és az internetes streaming korában? Hány néző számított sikernek 2018-ban? Nyom-e a latban a kelet-európai piacon egy Oscar-díj vagy egy cannes-i bemutató? Megkerestük, és válaszaik alapján bemutatjuk a nagy hollywoodi gyártók romániai partnereit, a fontosabb arthouse-forgalmazókat és a magyar filmekre összpontosító kisebb terjesztőket is.

Ro Image 2000

Az 1998-ban alapított cég az évek során az egyik legnagyobb romániai filmforgalmazóvá vált, 2015 óta havonta átlag négy, évente átlag 45 filmet mutat be. A Universal Pictures és a Paramount filmforgalmazók exkluzív romániai partnere, emellett független produkciókat is forgalmaz, ebben a Prorom, az SPI és a Programs4Media a partnerei. Közreműködik az összes romániai nagy mozihálózattal (Cinema City, Happy Cinema, Colours & Inspire, Cityplex), de független mozikkal is.

A forgalmazott filmek kiválasztásának fő kritériuma az, hogy azok mennyire lehetnek vonzóak a romániai nézők számára. Mivel a Ro Image 2000 portfóliójában szereplő filmek esetében a romániai és a nemzetközi bemutató általában egybeesik (kivéve néhány függetlenfilmet), a külföldi nézőszám kevésbé mérvadó. A díjak presztízst, többletet jelentenek, de mivel általában a mozibemutatóval gyakran szinte egyszerre adják át őket, a forgalmazásról jóval korábban születik döntés.

2018-ban A szabadság ötven árnyalata (Fifty Shades Freed) volt a legsikeresebb terméke a mozikban: 373 297-en látták és 7 299 098 lej (kb. 1,53 millió euró) volt a teljes bevétele.

roimage.ro/; facebook.com/RoImage2000


Odeon Cineplex

A 2006-ban alapított cég a 20th Century Fox, illetve több független filmstúdió exkluzív romániai moziforgalmazója, portfóliójában kereskedelmi, széles közönséget célzó filmek szerepelnek, évente átlagban 15.

A választás kritériumai produkciónkként változnak, a nemzetközi fesztiválokon kapott díjak viszont nem feltétlenül tartoznak közéjük, a cég álláspontja szerint ezek ugyanis nem garantálják egy film közönségsikerét. Megjegyzendő, hogy 2013-ig az Odeon mozit is működtetett Kolozsváron, míg a Cinema City felvásárolta azt.

2018-ban az Odeon által forgalmazott filmek közül a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) volt a legsikeresebb, több mint két hónapja műsoron van, február végéig 430 922-en nézték meg, teljes bevétele pedig  meghaladta a 9 millió lejt (kb. 1,9 millió euró).

facebook.com/OdeonFilm/


Prorom

A Prorom Media Trade GmbH-t 1992-ben alapították, a cégnek 2011 óta van magyarországi filmforgalmazó vállalata is, a Big Bang Media Kft. Közép- és Kelet-Európa egyik vezető függetlenfilm-forgalmazója. Romániában évente átlagban 15 filmet mutat be.

A filmek kiválasztásában a piaci szempontoknak is helye van, ezért a nézők nagy többsége által kedvelt akciófilmek, vígjátékok, sci-fik, animációk és horrorfilmek is szerepelnek a cég portfóliójában. A Prorom büszke arra, hogy több Oscar- és Golden Globe-díjas filmet forgalmaz, hiszen a minőség is fontos kritérium, bár ezek a filmek nem mindig aratnak piaci sikert. Az alkotások egyébként még azelőtt bekerülnek a forgalmazó portfóliójába, mielőtt díjaznák őket, így kiválasztásukat ez kevésbé befolyásolja.

2018-ban a The Commuter – Nincs kiszállás (The Commuter) című film aratta a legnagyobb sikert: 144 ezren nézték meg, teljes bevétele több mint 3 millió lej (kb. 632 ezer euró) volt.

prorom.com; facebook.com/Prorom


Transilvania Film

A filmforgalmazó céget a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) is elindító csapat alapította 2004-ben, azzal a céllal, hogy a romániai mozik kínálatát a jegypénztáraknál és a fesztiválokon is jól teljesítő független filmekkel, valamint hazai alkotásokkal gazdagítsa. A Transilvania Film évi 12-13 filmet forgalmaz.

A filmek válogatásának fő szempontjai: eredetiség, a színészi játék ereje, az ötletek frissessége, a konvencionálistól eltérő rendezői koncepció, az előítélet-mentesség és a diverzitás. A cég a blockbusterekre és a fővonalbeli filmekre szeretne intelligens alternatívát nyújtani a legjobb európai és hazai filmekkel. A nemzetközi elismertség – díjak vagy nézettség – szintén segít a választásban.

A 2018-ban bemutatott legsikeresebb film a (szintén TIFF-közeli gyártásban készült) Moromeții 2 volt, február végéig több mint 191 ezren látták, teljes bevétele több mint 3,7 millió lej (kb. 791 ezer euró) volt.

transilvaniafilm.ro; facebook.com/TransilvaniaFilm/


Cine Europa 

A Cine Europa 2014-ben jött létre, és 2015-ben mutatta be az első filmet a romániai mozikban. A cég az európai filmek széles spektrumából forgalmaz filmeket Romániában, úgy mainstream, mint arthouse kategóriában, különös tekintettel a családi- és gyerektartalmakra is. Az első olyan romániai forgalmazó, amelyik az összes bemutatott animációt és családi filmet magyar szinkronnal is eljuttatja a nézőkhöz. A Cine Europa átlagban 10-13 filmet mutat be évente. 

A filmeket többnyire még forgatókönyv-stádiumban veszi meg, fontos szempont a rendező, a téma vagy a színészek. A külföldi bemutató vagy a díjak leginkább a forgalmazási stratégiát befolyásolják (amennyiben a romániai bemutató dátuma későbbi, mint a nemzetközi bemutatók). 2018-ban A karácsony-mentőakció (Santa & Cie) című francia családi vígjáték volt a legnépszerűbb a portfóliójából: 32 800 nézőt ért el, közel 500 ezer lej (kb. 106 ezer euró) bevétele volt.

facebook.com/cineeuropa.ro/


Voodoo Films

A 2006-ban alapított cég román újhullámos alkotók filmjeinek terjesztésével kezdte pályafutását (Cristian Mungiu, Radu Muntean, Andrei Ujică, Corneliu Porumboiu és mások), illetve a két fesztiválján (Les Films de Cannes a Bucarest, American Independent Film Festival) szereplő független filmeket forgalmazta, ez nemrég további A-kategóriás fesztiválokon bemutatott alkotások megvásárlásával egészült ki.

A Voodoo Films rendhagyó promóciós megoldásaival igyekszik kitűnni a független filmek piacán: a Nicolae Ceaușescu önéletrajza (Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu) című archív mozgóképekből álló montázsfilmet például a kommunista kongresszusok egykori helyszínén, a bukaresti Palotateremben (Sala Palatului) mutatták be, a szereplők pártban betöltött szerepéről leírást, a teremről pedig térképet osztottak szét a nézők között, így mindenki tudta, hogy melyik elvtárs helyén ül. 2007-ben a Voodoo Films szervezte meg az első „mozikaravánt”, amellyel a 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) című filmet 25 mozi nélküli településre juttatták el. Ezt a terjesztői modellt más forgalmazók is átvették.

A vállalat 8-12 filmet forgalmaz évente, már bejáratott menetrend szerint: először bukaresti fesztiváljaikon mutatják be, ahová az alkotókat is meghívják, majd a filmet elviszik a fesztiválok több városban zajló helyi kiadására is. Ezután kerül mozikba, később pedig külön bemutatókörúton eljuttatják olyan településekre is, ahol nem működik mozi.

A filmek kiválasztásának fő szempontja a rendező személye, illetve az, hogy melyik fesztiválon volt a nemzetközi bemutatója. A fesztiváldíjak sokkal többet nyomnak a latban, mint a külföldi nézőszám, a romániai nézői szokások ugyanis különböznek a külföldiektől, sokan internetről töltenek le filmeket, ezért a nemzetközi statisztikák alapján nem lehet megjósolni, hogy mennyire lenne sikeres egy film Romániában. Nem elhanyagolható a film társadalmi üzenete sem, mert ez nagy hatással lehet a helyi közösségre.

2018-ban a 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) és a Sosem voltál itt (You Were Never Really Here) volt a két legsikeresebb bemutatott film, mindkettő körülbelül 5 ezer nézőhöz jutott el. Friss reklámkampányai közül egy bukarestire és egy országosra különösen büszke a cég: az Érettségi (Bacalaureat) című film cannes-i bemutatóját élőben közvetítették a bukaresti Palotateremben, a Dogman – Kutyák királya (Dogman) című filmet pedig – amelyet Romániában már a bemutató előtt sokan letöltöttek a torrentoldalakról – egy kutyamenhelyet célzó élelemgyűjtéssel tették vonzóvá, és juttatták el egy hónap alatt közel 3800 nézőhöz.

https://voodoofilms.ro; https://www.facebook.com/VDfilmsdistribution/


Bad Unicorn

Bár a céget 2016-ban alapították, a csapat akkor döntött a filmforgalmazás mellett, amikor 2017 februárjában a Berlinálén megnézték Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Ez lett a portfólió első darabja 2017 júniusában. A cég a mennyiség helyett a minőségben hisz, a forgalmazott filmekkel viszont szeretne kilépni a művészfilm-rajongók szűk táborából, időt és teret, legalább két hónapot szán arra, hogy mindenik alkotással, témától függően, új közönséget érjen el. 2018-ban öt filmet mutattak be, idén hatot terveznek forgalmazni.

A Bad Unicorn olyan filmek iránt érdeklődik, amelyeknek van mondanivalója, mind a történet, mind a művészi érték által, és valószínű, hogy az 10-15 év múlva is érvényes lesz. Számít az alkotások fesztiválszereplése is, hiszen így kapcsolódnak a nemzetközi piachoz, viszont egy díj kevésbé nyom a latban. A külföldi nézőszám csak tájékozódás szintjén merül fel, mert a filmpiacok különböznek, és a sikeres filmek általában lokálisak vagy nagyon kereskedelmiek.

A cég eddigi legnagyobb sikere az említett Testről és lélekről, amelyet 2017-ben mutattak be és 2018-ra meghaladta a 20 ezer nézőt, teljes bevétele 218 947 lej (kb. 46 ezer euró) volt. A 2018 novemberében bemutatott A bűnöst (The Guilty) eddig több mint 10 ezren látták, bevétele 162 260 lej (kb. 34 ezer euró).

badunicorn.ro; facebook.com/BadUnicorn


Taylor Projects 

A 2006 óta létező cégnek 2013-tól főprofilja a filmforgalmazás. Évente 3-6 filmet mutat be, az utóbbi időben magyar közönségfilmeket hozott el a romániai mozikba: a Kincsemet 2017-ben, A Viszkist 2018-ban mutatták be, mindkettő 40 ezer körüli nézőszámot produkált, az előbbi összbevétele több mint 600 ezer lej (kb. 127 ezer euró), az utóbbié több mint 722 ezer lej (kb. 152 ezer euró) volt.

A cég legsikeresebb kampánya 2018-ban A Viszkishez fűződik, a filmet közel 30 romániai mozi vetítette, több mint 15 közönségtalálkozóval, bukaresti sajtóvetítéssel, ahol több mint 280 sajtós, blogger vett részt. A filmet Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is bemutatta a Taylor Projects.

A forgalmazott filmeket általában a gyártó verziójának megnézése után választják ki, még a hazai mozibemutató előtt, az előzetes nézettség, fesztiválsiker így nem szempont.

taylorprojects.ro; facebook.com/taylorprojectsromania/


Filmtett Egyesület

Az egyesület 2016-ban döntött úgy, hogy a forgalmazást is beveszi a tevékenységei közé. Bár a Filmtettfeszt alkalmával korábban is vetített magyar filmeket, fontosnak tartotta, hogy ne csak évi egy-két alkalommal legyen lehetőség ezek megtekintésére Romániában. A Filmtett magyar filmeket mutat be elsősorban az itteni magyar közösségeknek, de Bukarestben, Iașiban, Konstancán is vetítik az általa forgalmazott alkotásokat. Célja évi két-három film bemutatása, 2019-re például egyelőre három új és egy felújított klasszikus film forgalmazását tervezi. Az egyesület erőssége, hogy fesztiválszervezői tapasztalatának köszönhetően olyan székelyföldi városokba is el tudja juttatni ezeket a filmeket, ahol évtizedek óta nem működik állandó mozi.

A Filmtett Egyesület számára az a tökéletes film, amit a közönség is kedvel, és fesztiválokon is jól szerepel, de számít az is, hogy Magyarországon hogyan szerepelt egy alkotás.

2018-ban egy fekete vígjátékot (Lajkó – Cigány az űrben) és egy történelmi drámát (Örök tél) forgalmazott. Az előbbi szerepelt jobban: több mint 2700-an látták, közel 36 ezer lej (kb. 7500 euró) bevétele volt.

distribution.filmtett.ro; facebook.com/filmtett.distribution/


A romániai filmforgalmazó-piac azon fontos szereplőit, akik (egyelőre) nem válaszoltak megkeresésünkre az internetes fórumaikon és a Cinemagia.ro adatbázisban szereplő információk alapján mutatjuk be:

Vertical Entertainment

A 2014-ben, akkor még Freeman Entertainment néven alapított cég az amerikai Vertical Entertainment tulajdona, a Warner Bros. exkluzív romániai képviselője, emellett független filmeket is forgalmaz. A Cinemagia adatai szerint 34 2018-as produkciót mutatott be, köztük az Aquaman (több mint 670 ezer néző, több mint 15 millió lej/kb. 3,3 millió euró bevétel) és Az apáca (The Nun, több mint 300 ezer néző, több mint 6 millió lej/kb. 1,2 milló euró bevétel) aratott nagy sikert.

facebook.com/VerticalEntertainment/

InterComFilm

A 2000 óta működő cég jelenleg a Sony Pictures romániai képviselője. Elődje az a GFR Distribution, amely 1992-ben az első magán filmforgalmazó volt a romániai piacon. 15 darab 2018-as produkciót forgalmazott, közülük a Venom több mint 420 ezer nézőt ért el, és több mint 10 millió lej (kb. 2,1 mllió euró) bevétele volt, a Hotel Transylvania 3: Szörnyen rémes vakáció (Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation) több mint 362 ezer nézőhöz jutott el és több mint 7 millió lej (1,4 millió euró) bevételt termelt.

intercomfilm.ro/; facebook.com/InterComFilm/

Forum Film România

A 2010-ben alapított cég a Disney, a Marvel és a LucasFilm exkluzív romániai forgalmazója, de újabban az MGM, a FilmNation, a Studio Canal, a Weinstein, a Relativity Media és más független cégek termékeit is terjeszti. Társvállalatai működnek Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Izraelben. A 2018-as produkciók közül Romániában a Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War) volt a legnépszerűbb közel 10 millió lejes (2,1 millió euró) bevétellel. 

cineforum.ro; facebook.com/CineForum.ro/

Independența Film

1997-ben alapították, a Facebook-oldalán szereplő leírás szerint „fontos, rétegközönségnek szóló vagy rangos díjakat nyert független filmek terjesztésével” foglalkozik, szerzői, európai filmeket forgalmaz. 13 darab 2018-as alkotást forgalmazott, legtöbb nézőhöz a Mindenki tudja (Todos lo saben, 9980-an látták, több mint 166 ezer lej/kb. 35 ezer euró bevétele volt) és a Hidegháború (Zimna wojna, 6683-an látták, több mint 94 ezer lej/kb. 20 ezer euró bevétele volt) jutott el.

independentafilm.ro; facebook.com/Independenta.Film97/

UI. A romániai mozik 2018-as népszerűségi listája ide kattintva található.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann