Lista | Magyarországi filmforgalmazó-körkép Lista | Magyarországi filmforgalmazó-körkép

Az irodából a gyöngyvászonig 2.

Magyarországi filmforgalmazó-körkép

A piaci sikerre törekvőtől a kockázatvállaló „kézműves” filmforgalmazóig terjed a magyarországi filmterjesztés színes és telített piaca. A potenciális nézőkhöz mindenki elsősorban a virtuális térben, a közösségi oldalakon próbál eljutni. Mivel lehet kitűnni a reklámzajból? Ki milyen stratégiával választ filmet? A fesztiváldíjak vonzzák vagy taszítják a magyar közönséget? Hány néző számított sikernek 2018-ban? Foglalkozik-e valaki a vidéki filmrajongókkal, miközben az artfilmek 90 százalékát Budapesten nézik? A romániai után a magyarországi mozifilm-forgalmazás különböző súlycsoportba tartozó szereplőit is bemutatjuk.

InterCom

A multiplex mozik magyarországi meghonosítóját, az InterCom Zrt.-t Andy Vajna alapította 1989-ben és 2010-ig, a magyarországi filmipar megújításáért felelős kormánybiztosság elvállalásáig vezette. A cég a Warner Bros. és a Sony Pictures kizárólagos magyarországi forgalmazója, de független külföldi, illetve magyarországi filmkészítőkkel is dolgozik.

A 2018-as év nézettségi csúcsát az InterCom által forgalmazott filmek közül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint az Aquaman döntötte meg 406 381 nézővel, ezt a Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation) követte 406 056 nézővel.

Az InterCom olyan magyar filmeket forgalmazott, mint az 1998-as A miniszter félrelép (662 505 néző), a 2005-ös Sorstalanság (449 724 néző), a 2006-os Szabadság, szerelem (523 280 néző), vagy a 2016-os A Viszkis (327 677 néző).

https://www.facebook.com/MozICom/


Vertigo Média

A 2010-ben alakult Vertigo Média célja a minőségi és szórakoztató európai art- és magyar filmek forgalmazása. Évente átlagosan 40 filmet juttat mozikba. Portfóliójába a magyar és európai filmek mellett az említett szempontoknak megfelelő amerikai filmek is bekerülhetnek, ilyen volt a Holdfény (Moonlight) vagy az Én, Tonya (I, Tonya). Az egyik legfontosabb forrás a cannes-i, berlini, velencei fesztiválprogram, a választásnál számítanak a rangos fesztiválokon nyert díjak, a kritikai visszhang, az Oscar-jelölés, Oscar-díj is. Figyelembe veszik a várható nézettséget is, emiatt forgalmazta a cég például a Hotel Mumbai-t vagy a Bazi nagy francia lagzik 2-őt (Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?). 2018-ban a Valami Amerika 3 volt a legnépszerűbb a portfóliójából, 372 567 nézővel.

A Vertigo Média különlegessége, hogy saját artmozit működtet Budapesten, az Art+ Cinemát, ami jó lehetőség az utánjátszásra az olyan filmeknek, amelyek idő előtt kerülnek ki a mozikból, s „néző ragad bennük”. Berta Balázs cégvezető szerint a számok azt mutatják, hosszabb kifutásra lenne igény, mert a szájhagyomány több filmnél időben később realizálódik – gyakran olyankor, amikor a film már nem elérhető a mozikban.

„Jelentős marketingköltés nélkül nehéz eredményt elérni” – szögezte le a cégvezető, de hozzátette, hogy legsikeresebb kampányaikban a média-együttműködések, a sajtózás és az online tartalommenedzsment is erős volt. Hirdetnek mozikban, metróaluljárókban, kültéren, de az internetes kampányok, a közösségi média felületeinek tudatos használata még ezeknél is fontosabb. Továbbá hisznek a hatékony rádiókampányok erejében, valamint a célzott print hirdetésekben,  együttműködésekben is.

www.vertigomedia.hu; https://www.facebook.com/VertigoMediaKft


Fórum Hungary

A The Walt Disney Motion Pictures International (Disney, Marvel, Lucasfilm, Pixar), a The 21st Century Fox (Fox, Fox Searchlight), az MGM és egyéb független stúdiók magyarországi forgalmazó partnere a 2005-ben létrejött Fórum Hungary. A cég évente 25-35 filmet forgalmaz, portfóliójában a nagy blockbusterek, például a Bosszúállók (The Avengers)-sorozat vagy a Star Wars-filmek, mellett megtalálhatóak a széles közönséget vonzó művészfilmek is, mint például a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), valamint  több magyar film is, ez utóbbiak között a Kincsem volt a legsikeresebb 456 666 nézővel. A magyarországi piaci potenciál alapján dől el, hogy a partnerstúdiók filmjei közül mit hoz mozikba, a független filmeket pedig különböző filmes vásárokon és közvetlenül a gyártóktól szerzi be a cég, sokszor csak a pár mondatos szinopszis, a rendező, szereplők és más jellemzők, illetve a jogokért elvárt ár alapján.

2018-ban a Fórum Hungary portfóliójából a Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War) érte el a legnagyobb bevételt, több mint 898 millió forintot, amit viszont a szintén 2018-as, de 2019-ben is vetített Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) 930 millió forintos bevételével túlszárnyalt.

A cég tapasztalatai szerint a moziba járó célközönség leghatékonyabb megszólítása folyamatosan változik, egyre nagyobb szerepe van a digitális eszközöknek. A Fórum Hungary igyekszik nem csak lépést tartani, hanem elébe is menni a trendeknek. Sok olyan kampányeszközt nem használ már, amely öt évvel ezelőtt még elengedhetetlen volt és rengeteg olyan médián van jelen, melyek pár éve még nem is léteztek.

www.forumhungary.hu; https://www.facebook.com/FilmKockak


ADS

Az ADS Service Kft. 2006 óta van jelen a magyar piacon: DVD-forgalmazóként kezdte, 2012 óta foglalkozik mozifilmekkel is. Jelenleg évente 25-30 mozifilmet hoz forgalomba. A cég fő profilja európai filmek – például a Dogman – Kutyák királya, Sztálin halála (The Death of Stalin), Szívek királynője (Dronningen) – hazai forgalmazása, de számos független amerikai film is bekerül a kínálatba, mint például a Sosem voltál itt (You Were Never Really Here), Floridai álom (The Florida Project), Veszett vidék (Sweet Country), Zöld könyv (Green Book). Az ADS volt az első hazai forgalmazó, amelyik 2003-ban független animációs filmet hozott a magyar piacra, azóta évente körülbelül 5-6 mesét mutat be. A forgalmazott filmek kiválasztásánál fontos szempont a film műfaja, az alkotó- illetve szereplőgárda valamint a külföldi eredmények és fesztiváldíjak is.

A 2018-as évben a cég legnagyobb sikere a Bűbáj herceg és a nagy varázslat (Charming) című amerikai animációs film volt, melyre közel 53 ezren váltottak jegyet. A 2019-es megjelenések közül a Zöld könyv – Útmutató az élethez című Oscar-díjas alkotás teljesített a legjobban, közel 130 ezer nézőnél tart Magyarországon.

Az ADS a hagyományos plakátkampányon túl igyekszik egyedi módon megszólítani a közönségét. Rendszeresen együttműködnek az Alma együttessel, a csapat legutóbb dalt készített egy családi mozihoz, amely az online videoklip, illetve a koncertek által vidékre is eljutott, ahol máskor csak hagyományos marketing-eszközökre támaszkodik a cég.

http://adsservice.hu; https://www.facebook.com/ADSFilmek


Freeman Film (Vertical)

A romániai Freeman Entertainment azonos nevű magyarországi leányvállalata 2014-ben alakult. 2018 májusa óta hivatalosan Vertical néven fut, de a filmeket továbbra is a Freeman Film brand alatt forgalmazza. Évente 20-25 alkotást hoz mozikba, köztük a vezető amerikai független filmgyártók, a Lionsgate, STX, Amblin, Millenium stúdiók alkotásait, de kisebb költségvetésű európai filmeket is. Romantikus vígjáték, thriller, akciófilm, animációs film és horror is szerepel a kínálatában.

Mivel a nagyobb hollywoodi produkciókat igyekszik az amerikai premierekkel egy időben bemutatni a cég, a külföldi nézettség nem szempont a választásnál. A román anyacég minden évben részt vesz a nívósabb fesztiválokon, vásárokon, ahol számos filmmel gazdagítja a cég palettáját, de nem első sorban a díjesők, vagy a fesztiválrészvétel miatt, hanem mert lát benne potenciált.

A cég a leghatékonyabb reklámcsatornának a közösségi médiát tartja. 2018-ban a Blake Lively és Anna Kendrick főszereplésével készült Egy kis szívesség (A Simple Favor) című thriller volt a legnézettebb filmje 156 503 nézővel. Ezt követte a részben Magyarországon forgatott A kém, aki dobott engem (The Spy Who Dumped Me) akció-vígjáték 148 398 nézővel, a toplista harmadik helyén pedig a Könyvklub (Book Club) című vígjáték végzett 142 693 nézővel.

http://tefilmed.hu/; https://www.facebook.com/freemanfilmhun/


UIP Duna

1989-ben alapították nemzetközi vegyesvállalatként a Dunafilmet, amelyet később a UIP nemzetközi forgalmazó cég megvásárolt, így lett a cég neve UIP Duna Nemzetközi Film Kft. Az évente bemutatott 17-25 film elsősorban a Paramount és a Universal Magyarországon piaci potenciállal bíró termékei közül kerül ki, ilyen pédául a Gru (Despicable Me), a Halálos iramban (The Fast and the Furious), Mission Impossible- vagy a Transformers-sorozat. Időnként nemzetközileg jegyzett fesztiválokon komoly sikereket elérő művészfilmeket is forgalmaz a UIP Duna, 2018-ban ilyen volt a Csuklyások – BlackKklansman, amely Cannes-ban a legjobb rendezés díját kapta. A cég legnézettebb filmje 2018-ban a Mamma Mia: Sose hagyjuk abba (Mamma Mia: Here We Go Again) volt, több mint 576 ezer nézővel, 760 millió forint fölötti bevétellel.

A reklámkampányokat mindig az adott film célcsoportjának médiafogyasztási szokásai alapján tervezik a cégnél, figyelembe véve a hollywoodi partnerstúdiók stratégiáját és a magyarországi sajátosságokat. Általában az animációs filmek kampánya a legszínesebb, 2018-ban A Grincs kampánya volt a legkreatívabb.

https://uipduna.hu; https://www.facebook.com/uipdunafilm/


Big Bang Media

A 2011 májusában alakult Big Bang Media amerikai, európai és magyarországi, független gyártású egészestés filmeket mutat be moziban, évente átlag 18-25-öt. Változatos, minden célcsoport igényeit kielégítő filmkínálatot igyekszik összeállítani a cég, ehhez általában még forgatókönyv állapotban vásárolja meg a produkciókat, bár ritkán előfordul, hogy már kész, leforgatott film jogait szerzi be.

A cég 2018-as portfóliójából az Escobar (Loving Pablo) című film volt a legsikeresebb: 142 031 nézőhöz jutott el és több mint 207 millió forint bevétele volt. A második a Fák jú Tanár Úr! 3 (Fack ju Göhte 3) volt 123 848 nézővel és több mint 169 millió forint bevétellel, a harmadik pedig a Túl szexi lány (I Feel Pretty) 80 621 nézővel és több mint 113 millió forint bevétellel.

Az elérhető marketingeszközök (online, TV, rádió, outdoor és social media) mindegyikét használja a Big Bang Media, de a hirdetni kívánt film célcsoportja szerint súlyoz közöttük.

https://www.bigbangmedia.eu/; https://www.facebook.com/bigbangmedia/


Cirko Film

A 2011 óta működő Cirko Film főleg európai szerzői filmeket forgalmaz, de válogatásában találhatók dokumentumfilmek, művészi igényességgel készült vígjátékok és romantikus filmek, egész estés, felnőtteknek szóló animációk, kísérleti és történelmi filmek is. Évente 25-30 filmet juttat el a magyarországi mozikba. A „cirkós” profilba illeszkedő filmek friss, új hangon szólalnak meg, innovatív, különleges filmnyelvi megoldásokat alkalmaznak. A cég figyel a neves fesztiválokon bemutatott és díjazott filmekre – az elmúlt tíz év Arany Pálma-díjas alkotásai közül nyolc a Cirko Film révén jutott el a magyar közönséghez, illetve forgalmazott Arany Medve- és Arany Oroszlán-díjas filmeket is –, de munkatársainak tapasztalata szerint a nagyközönségre elrettentően is tud hatni egy-egy fesztiváldíj („biztos túl művészi”).

2018-ban a Rossz versek volt a legnépszerűbb a forgalmazott filmek közül, eddig több mint 50 000 nézője volt, és még műsoron van. A film kampánya egyrészt a filmzenére épült, amelyet külön videókban, illetve élőzenés koncerteken népszerűsítettek, másrészt a film Budapest-központúságára. Amellett, hogy a főváros legforgalmasabb részein helyezték el a plakátokat, a 4-6-os villamoson egy hanganyag is futott több alkalommal a film egyik tézismondatával („gyönyörű személyiség, csodálatos ember”). Az újszerű reklámeszköz miatt az akció PR-értéke, a sajtómegjelenések az eredeti elérés (vagyis az adott villamosok utazóközönségének) sokszorosát generálták. Az utókommunikációra is nagy hangsúlyt fektetett a Cirko Film: az alkotók egy külön e célra forgatott köszönő-klippel hálálták meg a nézőknek, hogy átlépte a harmincezres látogatószámot a film.

A Cirko Film nemrég indította el online filmnéző felületét, mellyel többek között célja az olyan településeken élő közönség elérése, ahol nincs mozi.

https://cirkofilm.hu; https://www.facebook.com/Cirko-Film-490929594722941/


Mozinet

Az eredetileg online, majd 2004 és 2011 között nyomtatott filmes lapként működő Mozinet célja filmforgalmazóként is az, hogy fiatalos szemlélettel szóljon az igényes filmértő és -szerető közönséghez. Első bemutatója 2006-ban az Éjféli moziláz (Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream) című dokumentumfilm volt a ’70-es évek meghatározó amerikai filmjeiről. A kezdeti időszakban évi egy-két mozifilmet mutatott be, és olyan alkotók munkáit ismertette meg a magyar közönséggel, mint Steve McQueen (Éhség/Hunger) vagy a cannes-i kedvenc Nuri Bilge Ceylan (Három majom/Üç maymun).

Jelenleg egy évben 12-14 filmet forgalmaz a cég a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyfilmjei és a magyar alkotások közül. Októberben már kilencedszer szervezik meg a Mozinet Filmnapokat, a berlini, cannes-i, velencei fesztiválsikerek, vagy éppen az Oscar-esélyesek magyarországi premiereseményét, amelyre az alkotókat is meghívják. A magyar filmek közül a Mozinet mutatta  be Az ember tragédiáját, a Saul fiát, a Testről és lélekről, a Napszállta, a Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotásokat. A sort hamarosan Bagota Béla első egészestés munkája, a Valan című lélektani krimi folytatja, illetve Enyedi Ildikó jelenleg forgó következő munkája, A feleségem története. 2018-ban két magyar film teljesített a legjobban a Mozinetnél: a szeptemberben bemutatott Napszállta 49 ezer nézőnél, a novembertől látható Ruben Brandt, a gyűjtő pedig 46 ezernél tart.

A filmek kiválasztása, mint a forgalmazók többségénél, a Mozinet esetében is még a forgatás elkezdése előtt történik. „Fontos, hogy tudjuk, kihez akarunk szólni a filmmel, és meglássuk benne azt a pluszt, amitől szerintünk emlékezetes lesz a végeredmény” – fogalmazott Szalóky Bálint, a cég vezető PR-osa. A választásnál tehát kevésbé, a forgalmazás folyamatában viszont mégis számítanak a díjak és jelölések, mert sajtóvisszhangot hoznak, a fesztiválok első közönségreakciói pedig segíthetnek a későbbi hazai kampánystratégia kialakításában.

Az egyes alkotásokat bő féléves kampány kíséri, amelyeknek célja, hogy a film a premierre már benne legyen a köztudatban, és a jó szájhagyomány is elinduljon. A Napszállta premierjét például közönségtalálkozókkal egybekötött roadshow jellegű vetítéssorozattal vezették fel, a Ruben Brandt, a gyűjtő számos kampányeleme között volt légballonreptetés a nyári fesztiválokon, és budapesti képeslapgyűjtő akció, amelynek végeredményeként exkluzív helyszínen tartottak zártkörű premier előtti vetítést. Ugyancsak Milorad Krstić filmjéhez kapcsolódóan hozta létre több partnerintézmény az elsősorban diákoknak szóló Okosmozi.hu oldalt, amelyen a film alkotói segítenek az animációs filmben látható számtalan művészeti utalás megértésében. Szalóky Bálint szerint a vidéki nézők megszólításában a helyi moziknak van nagy szerepe, a Mozinet ehhez a több városban megszervezett Mozinet Filmnapokkal, időnként közönségtalálkozókkal járul hozzá.

http://www.mozinet.hu; https://www.facebook.com/mozinet/


Cinenuovo

A Cinenuovo 2009-ben jött létre, eredetileg olasz filmek magyarországi forgalmazására szakosodott, de ma már más európai országok művészfilmjeivel is foglalkozik, emellett a nagykanizsai mozi üzemeltetője is. Évente 4-6 filmet forgalmaz, a szerzői filmeket, valamint a valós emberi történeteket keresi, „a mi filmjeinkben nincsenek űrlények, szörnyek vagy képregény-karakterek” – olvasható a Cinenuovo Facebook-oldalán. A fesztiválrészvétel fontos szempont a választásnál. 2018-ban A hely (The Place) volt a legnépszerűbb a forgalmazott filmek közül, kb. 30 ezer nézővel.

A Cinenuovo vezetője, Maresch Dániel úgy látja, hogy a közösségi médiában fontos a megfelelő jelenlét, A hely című film esetében viszont előny volt, hogy meg tudta hívni Magyarországra Paolo Genovesét, a film rendezőjét.

http://www.cinenuovo.hu; https://www.facebook.com/Cinenuovo/


Cinetel

A Cinetel 1997-ben alakult, évente átlagosan 10 filmet mutat be mozikban. Elsősorban igényes független filmes alkotásokkal kíván jelen lenni a hazai piacon, melyek egyben a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartanak. 2018-as filmjei közül a Kaliforniai rémálom (Under the Silver Lake) 2965 nézőt, a Sóhajok (Suspiria) 2189 nézőt ért el.

http://www.cinetel.hu/; https://www.facebook.com/CinetelFilm/


Cinefil (Magyarhangya)

A 2010-ben létrejött cég közösségi filmforgalmazással foglalkozik, azaz társadalmilag fontos, művészileg kiemelkedő művek fenntartható terjesztése a célja. Évente 5-6 alkotást juttat mozikba, ezeket a következő szempontok alapján választja ki: 1. relevancia, 2. minőség, 3. univerzalitás.

2018-ban a Gyújtogatók (Beoning) című dél-koreai drámával érte el a legnagyobb nézettséget, 3500 nézőt.

Reklám szempontjából a szájhagyományt és az „áradozó” kritikát tartja a leghatékonyabbnak, de nem mellőzi az eredeti reklámelemeket sem: „büszkék voltunk 2018-ban arra, hogy egy ötemeletes Agnes Vardát egy cicával a vállán beillesztettünk a történelmi városképbe az áprilisi választások idején, az Arcélek, útszélek kampányaként, mintegy dorombolva a társadalomnak a békés párbeszédet” – fogalmaz Bognár Péter ügyvezető.

https://magyarhangya.hu/; https://www.facebook.com/magyarhangya/


ELF Pictures

A 2016-ban alapított ELF Pictures filmgyártó cég 2018-an egészült ki filmforgalmazó részleggel, amelynek célja a magyar első- és második filmek (főleg az Inkubátor programban készült alkotások), illetve külföldi dokumentum- és nagyjátékfilmek terjesztése. A portfóliójában kis dokumentumfilmek is szerepelnek, illetve néha egy-egy nagyobb kaliberű film, ami a plázákat is érdekelheti. Egy év alatt tíz film forgalmazását vállalta fel a csapat, köztük a Nagyi projekt, az Egy nő fogságban, a Könnyű leckék című dokumentumfilmekét.

Egy filmhez kb. fél éves kampány jár, amelynek elengedhetetlen eleme az új grafikai arculat, a sok, kis létszámú vetítés és az egyedi eszközök, mint például a Nagyi projektnél a hímzett faliáldást idéző plakát, amit Budapesten és vidéken is kiállítottak buszmegállókba, vagy a kedvezményes mozijegy nagymamával érkező nézőknek. A nemrég bemutatott Tied a világ (Le monde est à toi) című francia plázafilmet Fluor Tomi, a Wellhello énekese magyarította, különös tekintettel a káromkodásokra, beszólásokra, a Virágvölgyhöz pedig elültethető virágmagokat adtak ajándékba.

Donáth Péter ügyvezető szerint a közönség megszólításában fontos szerepet játszhat egy díj – egy transznemű főszereplős filmet, mint az Egy fantasztikus nő (Una mujer fantástica) például valószínűleg kevesen néztek volna meg az Oscar-díja nélkül – de egy film pozicionálásában mégis sokkal fontosabb a történet. Sokkal többen járnak moziba azzal a céllal, hogy valamilyen ismerettel gazdagodjanak, ez vonzóbb, mint egy „érdekes” művészfilm – véli Donáth Péter. Működése első évében az Elf Pictures legsikeresebb filmje az Egy fantasztikus nő volt 6000 nézővel, ezt követte a Nagyi projekt 5500 nézővel.

https://elfpictures.hu/; https://www.facebook.com/elfpictureshungary/


Megafilm

Az 1997-ben alakult Megafilm ma már cégcsoport, amelynek mozi- és játékfilmgyártással (Megafilm Service Kft.), televíziós sorozat- és tévéfilmgyártással (Tv Com Kft.), valamint a saját gyártású filmek forgalmazásával foglalkozó ága (Hungaricom Kft.) is van. Jelenleg 31 film terjesztését menedzseli, a 2018-as címek közül a Nyitva volt a legnépszerűbb, több mint 55 ezer nézővel.

http://www.megafilm.hu/


Pannónia Szórakoztató

A Pannónia Szórakoztató Kft. koncertfilmek, színházi- és operafilmek, múzeumokat, képzőművészeket bemutató filmek és digitalizált klasszikusok terjesztésével foglalkozó vállalkozás, 2012-ben alapította Elsässer Klaudia és Farkas Attila, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház külsős munkatársai. Csehországi és lengyelországi bázissal is rendelkezik, illetve hozzá tartozik a Budapesti Pólus Centerben levő 6 termes, 1500 férőhelyes multiplex mozit üzemeltető cég is.

Elsőként a Led Zeppelin: Celebration Day és a Queen: Hungarian Rhapsody című koncertfilmeket forgalmazták. A londoni Royal Opera House, a Shakespeare’s Globe, a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company, a Stage Russia és a Scala filmre vett előadásainak, valamint A művészet templomai (Art Beats) sorozat Kelet-Közép-Európai terjesztője. A „társművészetek a mozivásznon” vonal később a felújított filmklasszikusok bemutatásával egészült ki, olyan címekkel, mint A nyolcadik utas: a halál (Alien) vagy a 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey), illetve a Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított klasszikusokkal (Vuk, A Pál utcai fiúk, Az én XX. századom, A tanú, Az egri csillagok, Macskafogó). Újabban természetfilmeket is terjeszt.

A cég a kulturális rendezvényszervezést is feladatának tekinti, a bemutatott filmek köré partnereivel gyakran talál ki eseményeket: a Vukot egész napos gyermekrendezvény keretében mutatták be az Urániában, a 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) bemutatóára pedig Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst is elhívták a Corvin moziba.

www.pannonia-entertainment.hu; https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/


Soldivision

A Soldivison márkát két egyéni vállalkozó, Molnár Kata Orsolya és Teszler Tamás hozta létre, és 2017 decemberében Jeles András A rossz árnyék című filmjével mutatkozott be. Eddig hat filmet forgalmaztak ezzel a branddel. A Soldivision mögött álló vállalkozók alternatív, „kézműves” filmterjesztőkként határozzák meg magukat, ami leginkább a filmválasztásban, a terjesztői csatornákban és a közönségszervezési módszerekben érhető tetten. Elsősorban számukra fontos emberi értékeket közvetítő magyar filmekkel foglalkoznak, amelyeknél lehetőségük van az alkotó és a közönség közvetlen összekapcsolására.

„Mi nem a meglévő terjesztői csatornákhoz keresünk filmeket, hanem pont fordítva: megnézzük, hogy a kiválasztott film milyen utakon tud a leghatékonyabban eljutni a maga közönségéhez. Ha ez az út a mozin keresztül vezet, akkor a mozi felé indulunk, ha másfelé, akkor arra. A közönségünket alapvetően létező közösségekre és általuk szervezett eseményekre építve toborozzuk, de a mozivetítéseinket is igyekszünk eseményalapúvá tenni” – írták válaszukban. 

 A filmválasztást a megkeresések és az anyagi lehetőségek is befolyásolják, szempont a fesztiválsiker is, amit fontos hívószónak tartanak a magyar közönségnél. A legfontosabb, hogy „beleszeressenek” egy filmbe. Nem riadnak vissza az olyan rétegfilmektől sem, amelyet még a „legmerészebb artforgalmazók is ritkán vállalnak be”. Vetítéseik többségével átlagosan 20-30 nézőt tudnak megszólítani, ezért nagyon büszkék A monostor gyermekei című dokumentumfilm eredményeire, amely kb. 1500 nézővel a 2018-ban forgalmazott filmjeik legnézettebbje volt. Mint hangsúlyozzák, nem akarják felvenni a versenyt az eliparosodott filmforgalmazással, illetve a sikert nemcsak nézőszámban, hanem a filmfogyasztás minőségében is mérik.

Élményalapú vetítéseik többségét Budapesten szervezik, de a vidéki események is rendkívül fontosak számukra. Megállapításuk szerint „Budapesten nagyon speciális közösségek vannak, érdekes szellemi attitűdökkel, vidéken viszont heterogénebb a közönség, amely ugyanakkor nyitottabb és lényeglátóbb, és mindenképp hálásabb, mint a fővárosi. Az igazi különbségek nem a megszólításban, hanem a vetítések utáni beszélgetésekben jönnek elő.”

http://soldivision.hu/; https://www.facebook.com/soldivisionfilm


Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság

Az archívum az 1960-as évek óta foglalkozik filmterjesztéssel különböző formákban. Először filmszínházat üzemeltetett Budapesten, a Filmmúzeumot és filmforgalmazóként terjesztette belföldön a külföldi filmeket. Később a Filmmúzeumot felváltotta az Örökmozgó mozi, ami 2015-ben bezárt. Jelenleg a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként saját terjesztési osztállyal rendelkezik a Filmarchívum, és a teljes nemzeti filmvagyon filmjeit képviseli a hazai és a nemzetközi piacon. Ez közel 1600 magyar játékfilmet jelent, emellett dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm terjesztéssel is foglalkozik. Évente összesen közel 100 film kerül vetítésre országosan, 2018-ban 55 ezer nézője volt a belföldi vetítéseknek.

A 2017-ben a filmalap kezdeményezésére indított nemzeti filmdigitalizálási és filmrestaurálási program célja, hogy a megváltozott igényeknek megfelelően minőségi digitális kópiát biztosítson a filmekből. A program keretében évente 25-30 film újul meg, ezeket a filmarchívum igyekszik először moziban bemutatni a közönségnek. „Sajnos a filmforgalmazók gyakran kockázatosnak tartják ezeknek a filmeknek a piaci megmérettetését, de azért akad vállalkozó szellemű és a magyar filmek iránt elkötelezett partner. Természetesen mindig szem előtt kell tartani a pénzügyi egyensúlyt a tervezéskor. A közönségfilmek sikere tudja ellensúlyozni az alkotói filmeken esetleg képződő veszteségeket” – mondta Ráduly György, a filmarchívum igazgatója. A Vuk, a Szaffi, A tanú, a Moszkva tér, Az én XX. századom, a Macskafogó, az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk került be két magyarországi forgalmazó portfóliójába. Ezek közül 2018-ban a Macskafogó volt a legnépszerűbb, 8 ezer mozinézővel. 

A mozik mellett számos más fórumon jutnak el a magyarországi nézőkhöz a restaurált filmek. A művészeti fesztiválokon (pl. Sziget, Művészetek Völgye), a filmfesztiválokon (pl. Cinefest, Cinemira), a 2018 óta partnerekkel megszervezett Magyar Film Napján, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) programjain, a filmarchívum saját nemzetközi restaurált filmes seregszemléjén, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon (amelyet 2018-ban Egerre és Győrre is kiterjesztettek, és hat nap alatt 15 ezer nézőt vonzott), a mozi nélküli települések művelődési központjaiban és kultúrházaiban, vagy a Könyvtármozi program keretében.

A filmarchívum eddig nem költött fizetett hirdetésre, árulta el Ráduly György. Mint mondta, a régi filmek esetében fontos szerepe van azoknak a fórumoknak, ahol eljutnak a közönséghez a filmek körüli érdekességek, a restaurálással kapcsolatos eredmények: a közösségi oldalak, a filmarchívum weboldala és a filmalap kommunikációs csatornái, az online filmszakmai lapok. „Tulajdonképpen a klasszikusnak számító filmeket újra el kell adni, de mivel a tartalom már többnyire ismert, a hagyományos marketing helyett az újragondolásra, újraaktualizálásra, bónusztartalmakra, az igényes megjelenésre kell koncentrálni” – összegzett az igazgató. Ráduly György az elmúlt időszakból az Ady Endre temetésének 100. évfordulóján a költő temetéséről készült eddig sosem látott, felújított felvételek közzétételét emelte ki, amit a 100 éves filmhíradók feldolgozásával kapcsolatos munka legeredményesebb reklámjának tart. A videót pár nap alatt több mint 240 ezren nézték meg.

A filmarchívum igazgatója úgy látja, hogy a filmek és ezen belül a magyar filmek iránt országos szinten van érdeklődés, és a budapesti érdeklődők csak azért vannak többen, mert több a számukra felkínált program. „A nézőnek a helyszín üzemeltetőivel közös munkában minőségi programot és szórakozást kell kínálni. Az eseményjellegű vetítések, a filmhez kapcsolódó vendégek bevonása mindig hasznos Budapesten és vidéken is. Egy biztos, sikereket ezen a téren csak együttműködések mentén lehet elérni. Mindenkit, aki fontosnak tartja a filmes örökségünk megismertetését a ma és a jövő közönségével, mi partnernek tekintünk” – szögezte le Ráduly György.

http://filmarchiv.hu/hu; https://www.facebook.com/filmarchivum/

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson