Trivia | Csapón kívül 28: Mel Gibson: A rettenthetetlen / Braveheart Trivia | Csapón kívül 28: Mel Gibson: A rettenthetetlen / Braveheart

Amikor Mel Gibson tényleg felakasztotta magát

Csapón kívül 28: Mel Gibson: A rettenthetetlen / Braveheart

ÉRTÉKELD A FILMET!
A rettenthetetlen
Mel Gibson
1995

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Giccs vagy monumentális történelmi dráma – A rettenthetetlent lehet szeretni vagy lenézni, de Mel Gibson második rendezői próbálkozása két Oscar-díjat kapott 1995-ben (kritikánk ide kattintva olvasható). Gibson felakasztotta magát a film kedvéért, a műlovak 6 métert voltak képesek vágtatni és a csatajelenetekben igaziból összeverekedtek a statiszták.

 • Mel Gibson ezért a filmért utasította vissza James Bond szerepét, pedig eredetileg nem is akarta vállalni William Wallace figuráját. Úgy gondolta, legalább 10 évvel idősebb a kelleténél: a forgatás idején 39 éves volt, szereplője pedig a 20-as éveiben járt. A Paramount azonban az ő főszerepléséhez kötötte a film finanszírozását, úgyhogy végül elvállalta a szerepet. Nem ez volt azonban az egyetlen életkorbeli gubanc: bár a filmben apát és fiát játsszák, James Cosmo és Brendan Gleeson között alig hét év a korkülönbség.
 • Ihletforrásként Gibson állítólag a következő filmeket nézte meg: Macbeth (1971), Spartacus (1960), Chimes at MidnightFalstaff (1965), Alekszandr Nyevszkij / Jégmezők lovagja (1938), A Man For All Seasons / Egy ember az örökkévalóságnak (1966), The Lion in Winter / Az oroszlán télen (1968), Seven Samurai / A hét szamuráj (1954), Throne of Blood / Véres trón (Kumonosu jo, 1957).
 • I. Edward király szerepét eredetileg Sean Connorynek kínálták fel, de ő nem tudta vállalni: épp a Just Cause-t forgatta (Egy igaz ügy). Brian Cox elutasított egy nagyobb szerepet Argyle Wallace kedvéért: ezt sokkal izgalmasabbnak tartotta.
 • A forgatáson Mel Gibson valóban felakasztotta magát egy pillanatra, gyorsan le kellett vágni, mert már eszméletét vesztette.
 • A forgatókönyvíró, Randall Wallace a saját gyökereit keresgélte a 80-as évek elején Edinburgh környékén, amikor az Edinburgh-i kastély előtt rábukkant a vele azonos családnevet viselő William Wallace szobrára. Addig sosem hallott róla, de rögtön izgatni kezdte a fantáziáját a Skócia legnagyobb hőseként emlegetett névrokon alakja. Mivel nagyon kevés írott dokumentumot talált róla, Wallace figurájának megalkotásakor elsősorban egy 15. századi trubadúrkölteményre támaszkodott.
 • Randall Wallace eredetileg írt egy prológust a filmhez. Ebben Murron egy szál rózsát nyújt át a William Wallace-nek az apja temetésén. Csakhogy valaki idejében felhívta a figyelmét a képzavarra: a rózsa Anglia szimbóluma, ami a teljes történet szempontjából legalábbis furcsán hathat. Murron – William Wallace felesége – egyébként a valóságban Marion névre hallgatott. A film kedvéért változtatták meg, nehogy a nézők a Robin Hood-történetre asszociáljanak róla.
 • A film nagyrésze Írországban forgott, de néhány jelenet helyszíneként ragaszkodtak Skóciához. Glen Nevis, a skót völgy, ahol a Wallace gyerekkorát töltötte Európa legesősebb vidékeinek egyike. Hat hétig forgatott itt a stáb, és a hely méltónak bizonyult esős hírnevéhez – mindössze 3 nap nem szakadt az eső, amikor gyorsan leforgatták az esküvőjelenetet. Az ilyen jellegű áldozatok ellenére a filmet gyakran vádolják azzal, hogy minden idők legkevésbé valósághű történelmi alkotása. Nem hangzott el pl. a filmben, hogy Skócia a franciákkal és a norvégokkal szövetkezett Anglia ellen, Edward herceg a valóságban csak Wallace halála után vette feleségül Izabellát, cseppet sem biztos, hogy a hat gyerekes Edward homoszexuális volt, Izabella 1308 előtt nem tette a lábát angol földre, úgyhogy Wallace-t sem figyelmeztethette a falkirki csatára, az írek a valóságban Wallace ellen harcoltak, a valóságban I. Edward katonai zseni volt  stb. A filmben Wallace árulója Robert the Bruce (akit a skótok nemzeti hősnek tartanak, fel is háborodtak a filmbeli figura jellemzése miatt). A valóságban egy Edwardhoz hű skót nemes, Sir John Menteith árulta el őt, és nem Edinburgh-ban, hanem Glasgow-ban esett fogságba.
 • Mel Gibson később azt mondta, becsúszhatott néhány – kevés – ilyen jellegű hiba, de őt ez nem zavarja: „Amit én adok nektek, az egy moziélmény, és úgy gondolom, a filmek feladata elsősorban a szórakoztatás, csak ez után következik a tanítás és végül az inspiráció.” Azzal is védekezett, hogy a történetírás nagyon kevés adatot jegyzett fel hőséről, aki korántsem volt annyira szimpatikus figura, mint a filmbeli Wallace, a befogadhatóság kedvéért romanticizálni kellett az alakját: „Valójában egy szörnyeteg volt – mindig füstszaga volt, a leégetett falvaktól.”
 • Írek és skótok alaposan összekeveredtek a filmben és a forgatáson egyaránt: Wallace két kedvenc kapitány és bizalmasa a skót Hamish – akit az ír Brendan Gleeson alakított –, és az ír Stephen – akit a skót David O'Hara játszott.
 • A film csatajeleneteihez 1600 statisztát használtak, akik heti 300 dollárért 14 órákat dolgoztak naponta. Nagyrészük az ír hadsereg tartalékosai közül, illetve más katonai szervezetekből került ki. Mivel az egyes kompániák a való életben is rivalizáltak egymással, a csatajelenetek meglehetősen élethűre sikeredtek: a statisztáknak végre volt alkalmunk büntetlenül összeverekedni. Ennek ellenére több csatajelenetet is újra kellett forgatni, a statiszták ugyanis elfelejtették letenni a napszemüvegeiket és az óráikat.
 • Egy statiszta kifutófiúnak nézte Gibson a forgatáson sertepertélő egyik fiát, és teát kért tőle. Gibson hallotta a kérést, és intett a gyereknek, hogy menjen, hozza gyorsan azt a teát.
 • A „harcokban” megsérült (nem igazi) lovak miatt egy állatvédő szervezet nyomozást indíttatott a rendező ellen, Gibson egyik asszisztensének azonban sikerült helyszíni felvételekkel megnyugtatnia őket. Gibson utólag 5 dollárt ígért bárkinek, aki képes megkülönböztetni a filmben az igazi és a műlovakat. Utóbbiak darabja kb. 90 kg-ot nyomott, és nitrogénes üzemanyaggal töltve 6 méter távolságot voltak képesek megtenni 30 km/órás sebességgel.
 • A rettenthetetlen nulladik, vágott verzióját a tesztközönség annyira erőszakosnak érezte, hogy az alkotók 17 év fölötti korhatárbesorolástól (s emiatt korlátozott bevételtől) tartottak, úgyhogy Gibson újra nekiállt, és személyesen dobált ki a film legdurvább képsorait, a brutális jelenetek képen kívülre kerültek.
 • A film első, hivatalos verziója így is 195 perces (3 óra és egy negyed) lett, amit nem lehetett a mozikban bemutatni. A stúdió executive producere, Sherry Lansing lépett közbe, és megmondta, mely részleteket kellene szerinte kivágni – rendező és vágó (Steve Rosenblum) egyaránt lázadt a női utasítások ellen, de végül elfogadták a producerasszony javaslatait, és a filmet 2 óra 58 percesre kurtították.
 • Az Empire magazin 2005-ben minden idők legrosszabb Oscar-díjas filmjének szavazta meg A rettenthetetlent.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A rettenthetetlen

A rettenthetetlen

Színes akciófilm, életrajzi, történelmi, háborús, 177 perc, 1995

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller