Pálfi György feminista westernsorozatot készít elő Pálfi György feminista westernsorozatot készít elő

Pálfi György feminista westernsorozatot készít elő

Az AMC Networks Central Europe-nál készülő Fata morgana executive producere Tarr Béla.

A Telex úgy tudja, a thrillerelemekkel fűszerezett westernsorozat alföldi legendákat, köztük a hírhedt Pipás Pista történetét dolgozza fel: egy Viktória nevű nő külsejét elváltoztatva, pipás férfinak öltözve gyilkolászásba kezd, elnyomott asszonyok férjeit vadássza le a magyar vidéken. „Közép-Európa valós legendáin alapuló, lebilincselő thriller, amely mélyebb témákat is mer feszegetni” – idézi a Telex Harmi Gábort, a készíttető Queenside Pictures munkatársát. 

Pipás Pista, azaz Fődi Viktória a valóságban a szegedi tanyavilág hóhéraként vált hírhedtté. Valószínűleg 1886-ban született a Szeged közelében levő Átokházán (ma: Ásotthalom). Nyomorban nőtt fel, személyiségét a kutatók szerint részeges apja bántalmazásai vagy nemi erőszak torzította el: a 17 éves lányt pásztorként dolgoztató gazda többször megerőszakolta, teherbe is ejtette. Hogy a botrányt elkerüljék, férjhez adta egy jóval idősebb özvegyemberhez, Rieger Pálhoz. A férj szintén erőszakos és bántalmazó volt, több gyerekük is született, de csak egyikük maradt életben. Válásuk után az asszony egy tanyán élt magányosan. 

Az első világháború után Viktória pipázgató férfinak öltözött: így könnyebben talált napszámosmunkát a tanyavilág gazdáinál, férfiként jobban meg is fizették. 1932-ben derült ki, hogy az előző évtizedben öngyilkosságot elkövetett helyi gazdák egy részét feleségeik végeztették ki egy bérgyilkossal: Pipás Pista ellen 1933-ban indult eljárás. Bár sokan találgatták, pontosan hány gazdát akasztott fel tettét tökéletesen álcázva a nőből lett férfi, akit gyújtogatással is megvádoltak, a hatóságok végül csak két gyilkosságot tudtak rábizonyítani. A felbujtó feleségeket börtönbüntetésre, Pipás Pistát halálra ítélték, majd az ítéletet Horthy Miklós kormányzó életfogytiglani fegyházbüntetésre változtatta. 1940 októberében halt meg.

A projektet bemutatják a június 21-én, Toledóban kezdődő, Conecta Fiction & Entertainment nevű, nemzetközi tévékoprodukciós fórumon – írja a Variety.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat