Tarr-premier Párizsban Tarr-premier Párizsban

Tarr-premier Párizsban

Holnaptól vetítik a francia mozik Tarr Béla A torinói ló című filmjét. A világhírű magyar filmrendező ma este személyesen részt vesz a premier előtti díszbemutatón Párizsban. Franciaországban elsőként nagyszabású retrospektív keretében Tarr teljes életművét bemutatja a Pompidou Központ decemberben. (Magyar Filmunió)

Az idei Berlinale zsűrijének nagydíjával és filmkritikusi díjával is jutalmazott mozgóképet november 30-tól vetítik a franciaországi mozik a Sophie Dulac Distribution forgalmazásában. A film francia plakátja a Le Monde-ot idézi: „A berlini filmfesztivál legszebb filmje.”

A torinói ló mozipremierjéhez kapcsolódva a Párizs szívében fekvő Pompidou Központ, a francia főváros kulturális életének fellegvára, egyhónapos vetítéssorozatot szentel Tarr munkásságának. A retrospektív keretében Tarr teljes filmrendezői életműve látható lesz december 3–január 2. között. A Pompidou Központ a Tarr Béla, az alkimista című eseménysorozat kezdőakkordjaként a Sátántangó rendezője mesterkurzust tart a hétvégén, és több filmjét személyesen mutatja be a párizsi közönségnek. A vetítéssorozat 4 évtized munkásságát öleli fel az 1977-ben készült Családi tűzfészektől kezdve, a világhírt hozó Kárhozaton (1987) át a legutóbbi, A torinói ló című mozgóképig.

Tarr Béla teljes eddigi életművének első franciaországi bemutatását számos esemény kíséri az elkövetkezendő hetekben Párizsban. Kerekasztal-beszélgetésre, Pauer Gyula-kiállításra és Jacques Rancière professzor Béla Tarr, le temps d’aprés című új Tarr-monográfiájának bemutatójára is sor kerül.

Tarr életművének 2011-ben az isztambuli, dubrovniki, jeruzsálemi, újvidéki, jereváni, moszkvai, riói, Sao Paulo-i, moreliai és taipei nemzetközi filmfesztiválok szenteltek különprogramot. A torinói ló című filmet eddig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, köztük Brazília, Japán, Kína, Oroszország, Spanyolország vagy az Egyesült Államok.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat