Nyílt levéllel tiltakoznak magyar filmesek az NFI inkubátoros döntése ellen Nyílt levéllel tiltakoznak magyar filmesek az NFI inkubátoros döntése ellen

Nyílt levéllel tiltakoznak magyar filmesek az NFI inkubátoros döntése ellen

Az NFI Inkubátor programjának jelenlegi és korábbi nyertesei és konzulensei nyílt levélben fejezték ki értetlenségüket az elmúlt napokban nyilvánosságra került döntéssel kapcsolatban, miszerint a legutóbbi öt nyertes filmterv közül három mégsem valósulhat meg.

A levél bevezetője hangsúlyozza, hogy „az alkotók a program keretei között 2021. októbere óta fejlesztik a filmterveiket, a program nyerteseiként pedig 2022. májusa óta már annak tudatában dolgoztak a nagyjátékfilmjeik előkészítésén, hogy azok a Nemzeti Filmintézet biztos támogatásával készülnek el. Ugyan az elkészült forgatókönyveket a Döntőbizottság elfogadta, de a gyártási pályázatok benyújtását nem támogatja – ezzel a döntéssel ellehetetlenítve a filmek megvalósulását”.

A nyolc éve, pályakezdő alkotók számára létrehozott tehetséggondozó és filmtervfejlesztő program nyomán alacsony költségvetésű elsőfilmek születtek, amelyek jelentős nemzetközi sikereket értek el.

„...az ellehetetlenített helyzetbe sodort játékfilmektervek producerei párbeszédet kezdeményeztek a Döntőbizottság egyik tagjával, azonban érdemi indoklást és válaszokat nem kaptak. Annyit sikerült megtudni, hogy megváltozott az eljárási rend az Inkubátor Programban, a Döntőbizottság mostantól a Filmintézet által korábban felkért független szakmai zsűri és a közönség döntését felülbírálva határoz a filmek támogatásáról – gyakorlatilag értelmetlenné téve az eredeti zsűri munkáját” – számol be a nyílt levél. Aláírói attól tartanak, hogy „a mostani döntés nemcsak ellehetetleníti a több mint másfél éve az intézet programjában alkotó három rendező filmjének elkészítését, de a jövőbeli elsőfilmes alkotókat is teljes bizonytalanságba sodorja”, ezért a döntés felülbírálását és a programmal kapcsolatos szakmai konzultáció elindítását kérik.

(Filmhu)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat