12 filmterv maradt az Inkubátor Programban 12 filmterv maradt az Inkubátor Programban

12 filmterv maradt az Inkubátor Programban

A Filmalap Inkubátor Programjának mentorai kiválasztották a legjobbnak ítélt filmterveket, amelyeket az alkotók hamarosan a hazai filmszakmának bemutatnak.

A pályakezdő filmrendezők első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt felhívásra összesen 67 filmterv (treatment) érkezett. A Program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, Pataki Ági producer, Petrányi Viktória producer és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján választották ki a 12 legjobbat – az eredetileg tervezett 10 továbbjutó helyett:

 • Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
 • Bouandel Doraya, Debreceni Zsófi: A Kapitány
 • Csuja László: Virágvölgy
 • Dudás Balázs, Vékes Csaba: A hetedik alabárdos
 • Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba
 • Groșan Cristina: Egy arany szőrmebunda
 • Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-)
 • Simonyi Balázs: Veszett
 • Szilágyi Zsófia: Egy nap
 • Szőcs Petra: Gemma nővér
 • Zurbó Dorottya: Hat könnyű lecke
 • Zsemberi Zsófia: Artista

A kiválasztott terveket műfaji sokszínűség jellemzi, található köztük vígjáték, ifjúsági animációskalandfilm-terv, horror, valamint komédiaelemekkel átszőtt dráma is – összegez a filmalap közleménye.

Több olyan ismert név is van az alkotók között, akik korábban jelentős sikereket értek el a filmvilágban rövidfilmjeikkel: Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmje Cannes-ban volt látható, Bánóczki Tibor Tejfogak című animációját Annecy-ban és Ottawában is díjazták, Simonyi Balázs rövidfilmjei is bejárták már a világot.

A Filmalap Inkubátor Programja a kiválasztott filmtervek alkotói számára felkészítő workshopokkal folytatódik, majd november 20-án a szakmai közönségnek egy „pitch fórum” keretében személyesen mutatják be az alkotók a filmterveket.

A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmterv fejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A filmalap idén indította el Inkubátor Programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban. Az alacsony költségvetésű elsőfilmek
megvalósítása lényeges tapasztalatot jelent a programban részt vevő fiatal rendezőknek és stábjuknak.

A program forgatókönyv-fejlesztésre akár 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmeknél legfeljebb 22 millió, animációs filmeknél pedig legfeljebb 82 millió forintig nyújt támogatást. A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.

Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell majd bemutatni. A tervek szerint az első inkubátor-filmeket 2016 végén – 2017 elején már láthatja a nagyközönség.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat