Nemzetközi díjak magyar filmeknek Nemzetközi díjak magyar filmeknek

Nemzetközi díjak magyar filmeknek

Az utóbbi néhány hétben több nemzetközi filmfesztiválon is rendkívül jól szerepeltek a magyar filmek.

A legjobb dokumentumfilm díjával tüntette ki Moldoványi Ferenc Another Planet / Másik bolygó című alkotását a 8. Római Független Film Fesztivál (RIFF) zsűrije. A március 27-én véget ért rendezvény versenyében három kontinensről érkezett 18 dokumentumfilm szállt ringbe. A planétánk rejtett arcait gyereksorsokon keresztül felfedő kreatív dokumentum-játékfilm nemrég Thesszalonikiből is díjjal tért haza. A nagyszabású görögországi dokumentumfilm versenyen Moldoványi Ferenc filmje elnyerte az ERT3 televízió díját, melynek köszönhetően, hamarosan a görög közszolgálati televízió nézői is láthatják az európai koprodukcióban készült filmet.

Enyedi Ildikó

Az észak-olaszországi kikötővárosban, Genovában március utolsó napjaiban X-Science címmel megrendezett seregszemle fődíját magyar alkotás nyerte el. A sci-fi filmek fesztiváljának zsűrije Enyedi Ildikó Első szerelem című alkotását méltatta a legjobb rövidfilm díjával március 28-án. A húszperces magyar mozgókép a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, és legelőször a nagyhírű Locarnói Filmfesztiválon volt látható 2008 nyarán. Az elmúlt hónapokban számos nemzetközi filmszemle tűzte műsorára a franciaországi Bresttől Rio de Janeiróig.

Gigor Attila rendező első játékfilmje, A nyomozó kapta a Legjobb közép-európai film díját a 33. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon. Ohio állam elsőszámú filmfesztiválját idén 60 ország részvételével rendezték meg március második felében. Gigor Attila rendezői vizsgafilmje, az Anger Zsolt és Rezes Judit főszereplésével készült alkotás egyike az elmúlt év legsikeresebb magyar filmjeinek világszerte. A nyomozó a KMH Film stúdióban készült svéd és ír koprodukciós partnerekkel, producere Pusztai Ferenc volt.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a Filmunió honlapján található.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat