Gigor Attila: A nyomozó Gigor Attila: A nyomozó

Színes magyar noir*

Gigor Attila: A nyomozó

ÉRTÉKELD A FILMET!
A nyomozó
Gigor Attila
2007

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

Amikor elolvastam a film.hu-n a forgatókönyv feltöltött néhány oldalát, két dolgot már sejtettem. Az egyik, hogy Gigor Attila tud írni. A másik, hogy A nyomozó egy noir film. Hogy lehet egy magyar elsőfilmes rendező kisköltségvetésű produkciója noir? Hát úgy, ahogy a Coen fivérek Az ember, aki ott sem volt című filmje: neo-noir. De nem kell mindenáron fekete-fehérnek lennie.

Amit csak reméltem a forgatókönyv-részlet olvasásakor, az az, hogy Gigor rendezni is tud. Pedig nagyon tud. Malkáv Tibor (Anger Zsolt) kórboncnok, barátnője Edit (Rezes Judit), illetve a Küklopsz (Zágoni Zsolt) figuráihoz megtalálta a legjobb színészeket, a történethez meg a megfelelő helyszíneket. Remekül zsonglőrködik a film képzelt és „reális" jeleneteivel, kiválóan egyensúlyozik dráma és vígjáték határán, pedig egyik sem aknamentes terep. Gigor Attila olyat alkot, amire majd' minden épeszű producer azt mondaná, hogy lehetetlen: közönségsikerre számot tartó látomásos művész-krimi-vígjátékot, a legjobb filmtörténeti hagyományokra építve. Mindenki megeszi: a tömeg- és a művészfilmbarátok, de a kritikusok is.

A művészetről, filmről szóló bon mot-okat szintén szeretjük: a mozi jegypénztárosa a következőket javasolja egyik este a főhősnek: „Ma inkább menjenek színházba. A mozi haldoklik. A színház legalább már kiszenvedett". A nemzetközi koprodukciók titkát felfejtő többszörösen összetett mondatot viszont nem lövöm le, tessék megnézni a filmet.

A film után elgondolkodik az ember az olyan magyar produkciókon, amelyek ennek a filmnek többszöröséből forogtak és az eredmény... fogalmazzunk finoman úgy, hogy elmaradt a várakozásoktól. Kétségtelenül igaz, hogy a jó filmhez pénz is kell. De az is látható, hogy a kevés pénzhez is lehet jó történetet találni. A jó filmhez pedig mindenek előtt egy jó könyv kell. Meg egy jó rendező. Meg egy jó producer. Meg...

Nem folytatom.

A nyomozó méltán söpört be öt filmszemlés díjat. A nyomozót meg kell nézni. A magyar mozi lehet hogy haldoklik, de a magyar film ezek szerint még nem.


*A hollywoodi filmgyártásban a negyvenes-ötvenes évekre jellemző bűnügyi filmstílus, mely képi világában (fények, terek használata, kompozíció) sokat kölcsönöz a német expresszionizmustól. A noir történetekben a rossz és a jó relatív, a film végén sincs igazi happy end. Néhány fontosabb noir film: A máltai sólyom, A nagy álom, A harmadik ember, Kettős kárigény.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A nyomozó

A nyomozó

Színes bűnügyi, filmdráma, thriller, 110 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat