Megbírságolták Romániában a Magyar RTL filmcsatornáját Megbírságolták Romániában a Magyar RTL filmcsatornáját

Megbírságolták Romániában a Magyar RTL filmcsatornáját

Megbírságolta a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Magyar RTL Televízió Zrt. Romániában bejegyzett Film+ csatornáját, amiért „alkalmatlan” időpontban sugározta az Alien és az Alien vs. Predator című filmeket – közölte ma az MTI-vel Turos Lóránd, a CNA tagja.

A CNA-t a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kereste meg, ahova arról érkezett panasz, hogy az erőszakos jelenetet tartalmazó filmeket olyan idősávban vetítették, amikor kiskorúak is láthatták.

A panasz szerint a filmeket először 15 éves korhatár-besorolással 21 órakor sugározták, majd egy délutáni idősávban a nagykorú felügyeletének szükségességére utaló jelzéssel megismételték. A román médiahatóság 10 000 lejes (660 000 forintnak megfelelő) bírságot szabott ki.

„Ez egy európai gyakorlat: ha olyan televíziós társaságra érkezik panasz, amely nem a román jogrend alá tartozik, akkor mi is továbbítjuk azt az illető országnak, és nyilvánvalóan az illető országban a saját jogszabályaik szerint vizsgálják meg” az ügyet – magyarázta a CNA képviselője.

A Magyar RTL Televízió Zrt. 10 éve van jelen a romániai piacon, romániai leányvállalata, a Cable Channels SRL több csatornát is bejegyzett már az országban.

A CNA tagja szerint itt azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni, mert Romániában nem kell műsorszórási díjat fizetni.

„A korhatáros előírások sem egységesek mindenhol, emiatt a filmcsatornákat nem szívesen jegyzik be Romániában, vagy Magyarországon, hanem olyan országot keresnek, ahol lazábbak a szabályok” – mondta Turos Lóránd.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat