II. Kortárs magyar kis- és rövidfilmest II. Kortárs magyar kis- és rövidfilmest

II. Kortárs magyar kis- és rövidfilmest

Június 9-én 19 órától kerül sor Budapesten, a Nyitott Műhelyben a Szerzői Filmklub szervezésében, a II. Kortárs magyar kis- és rövidfilmestre, hagyományteremtő céllal: minden évben nyár elején felhívják a figyelmet néhány jelesebb rövidfilmre.

Idén Horváth Lili és Szimler Bálint két-két rövidfilmjét láthatják majd az érdeklődők. Az este folyamán először Horváth Uszodai tolvaj című művét, majd Szimler Egymás mellettjét tűzik műsorra, végül a rendezőnő Napszúrás című alkotása és a direktor Itt vagyok című munkája következik. A vetítések utáni beszélgetésen vendégként pedig megjelennek maguk a rendezők is.

Horváth Lili: Napszúrás

Az Uszodai tolvaj (2007, 21 perc) Ottlik Géza novellája alapján egy barátság végét fogalmazza meg. A kisfilm a 2008-as Mediawave-en a legjobb ifjúsági film díját nyerte el, és ugyanebben az évben a Faludi Akadémia Filmszemléjén is elismerték (filmegyetemi kategória: fődíj). A Péterfy Bori főszereplésével készült Napszúrás (2008, 35 perc) két nő, egy intézeti nevelő és pártfogoltja, egy leányanya sorsdöntő találkozásáról szól. 2010-ben a magyar filmkritikusok szerint a Napszúrás volt a legjobb kisjátékfilm, de a művet Lodzban és Tallinnban is kitüntették.

Szimler Bálint Egymás mellettje (2008, 19 perc), a 2008-as Aranyszem Operatőri Filmfesztivál kitüntetettje egy furcsa párkapcsolatról mesél, Tóth Orsival és Czukor Balázzsal a főszerepben. Az átmeneti inszomniában szenvedő Viktor nagyvárosi bolyongásáról szóló Itt vagyok című munka pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az idei, 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, és Cannes-ba, a filmművészeti egyetemek legjobbjainak versenyére, a Cinéfondation blokkba is meghívták.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat