Három díjat nyert Locarnóban a Fekete pont Három díjat nyert Locarnóban a Fekete pont

Három díjat nyert Locarnóban a Fekete pont

Szimler Bálint első nagyjátékfilmjét díjazta a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál szakmai zsűrije és a független kritikusok zsűrije is. A Fekete pont a Cineasti del Presente szekcióban versenyzett.

A Fekete pont főszerepét alakító Mészöly Anna a Cineasti del Presente legjobb színésznője, Szimler Bálint pedig a ma délutáni díjátadó gálán átvette a szekció egyik különdíját. A szekció Arany Leopárdját Tato Kotetishvili Holy Electricity című, grúz-holland koprodukcióban készült filmje kapta meg, Locarno város legjobb feltörekvő rendezőt kitüntető nagydíját pedig Denise Fernandesnek ítélték a Hanami című dráma-fantasyért.

A független kritikusok zsűrije még pénteken díjazott: a legjobb rendezőnek járó elismerésüket szintén Szimler Bálintnak ítélték oda. (A Fekete pontot szeptember 19-étől vetítik a magyarországi mozik.)

A locarnói nemzetközi versenyszekció Arany Leopárd fődíját Saulė Bliuvaitė Akiplėša (Toxic) című litván filmje nyerte el, a szakmai zsűri küldíjasa Kurdwin Ayub, a Mond rendezője, aki osztrák színekben állt rajthoz. A litván-lett koprodukcióban készült Seses (Drowning Dry) két díjat is elvitt: Laurynas Bareiša a fő versenyszekció legjobb rendezője, a film főszereplői, Gelminė Glemžaitė, Agnė Kaktaitė, Giedrius Kiela és Paulius Markevičius pedig a színészi díjon osztoznak. Szintén előadóművészi díjat kapott a dél-koreai Kim Minhee a Suyoocheon (By The Stream) című Hong Sangsoo-filmben nyújtott alakításáért. A szekció különdíjait a Quing chun (ku) (Youth (Hard Times), r. Wang Bing) és Salve Maria (r. Mar Coll) kapta.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat