Gyártási támogatást kapott Csibi László következő dokumentumfilmje Gyártási támogatást kapott Csibi László következő dokumentumfilmje

Gyártási támogatást kapott Csibi László következő dokumentumfilmje

A szocializmus hátsó bejáratának kolozsvári rendezője most a Ceaușescu-rendszerbeli „hegyimeccs-nézésekről” készít filmet.

Televíziós és streaming-szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet; az egyik nyertes erdélyi alkotó erdélyi témájú projektje.

Csibi László Szabadság a hegyen cím készít dokumentumfilmet, amely a nézőket ismét a 80-as évek Romániájába kalauzolja, ahol az állam hatalmi szervei minden külföldről érkező információt ellenőrzésük alá vontak, így a nagy nemzetközi sportesemények is lekerültek az ország egyetlen televízióadójának képernyőjéről. A Románia országhatáraitól távol eső Belső-Erdélyben az érdeklődők a szomszédos magyar, jugoszláv és bolgár közvetítések vételére alkalmas, improvizált antennák segítségével vonultak a környező dombokra meccset nézni. A „hegyimeccs-nézések” korszakát személyes élményeken és visszaemlékezéseken keresztül felidéző alkotás gyártását az NFI 9,275 millió forinttal támogatja, gyártója a Dunatáj Alapítvány, producere Péterffy András.

A döntés október 10-én született, a filmintézet ma közölte két másik támogatott film hírével együtt.

A hiányzó 10 óra címmel egy partiban droggal elkábított fiatal lány igaz történetét dolgozza fel. A címben szereplő 10 óra arra az időre utal, amelyet az áldozat az italába csempészett drog, közismert nevén a Gina hatása alatt magatehetetlenül töltött, kiszolgáltatottan a támadóinak. Meggyes Krisztina kreatív dokumentumfilmje a filmintézet 40 millió forintos támogatásával készül, producere Szakonyi Noémi Veronika.

Két idősíkon játszódik a Testamentum címmel készülő fikciós tévéfilm, amelyben egy művész egy elfalazott helyiséget talál New York-i lakásában, ahol egy régi naplóra bukkan. Az évtizedekkel korábban írt bejegyzésekből megismeri a honvágytól szenvedő „Mester”, azaz Bartók Béla életét, Amerikába érkezését követően. A Bartók emigrációban töltött éveinek traumájára rávilágító alkotást Surányi András rendezi a filmintézet 300 millió forintos támogatásával, producere dr. Nagy Endre és Barathy Boglárka.

Az összes NFI által támogatott televíziós produkció listája elérhető itt

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat