Forgatókönyvírói kerekasztal a Filmtettfeszten Forgatókönyvírói kerekasztal a Filmtettfeszten

Forgatókönyvírói kerekasztal a Filmtettfeszten

Forgatókönyvírói kerekasztalt szervez a Filmtett Egyesület a 12. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok keretében, október 6-án Kolozsváron, a Sapientia EMTE Óváry-termében. A rendezvény meghívottja Köbli Norbert és Rácz Erzsébet.

Köbli Norbert a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke. Két jelentős forgatókönyvírói szakkönyvet fordított magyar nyelvre: Egri Lajos A drámaírás művészete és Syd Field Forgatókönyv című munkáját. Írásai saját blogján, az Egyperces filmkritikákon és a Filmírás.hu-n olvashatók. Elméleti tudását igen változatos műfaji skálán ültette gyakorlatba: írt már forgatókönyvet mozis thrillernek (A vizsga), tévéfilmnek (T.Ú.K. – Tanár úr kérem!), dokumentumfilmnek (A Pierre Woodman-sztori), musicalnek (Made in Hungária), romantikus vígjátéknak (9 és 1/2 randi), de akciósorozat írójaként is bizonyított (Hacktion).

Rácz Erzsébet Kincses Réka – a Filmtettfeszten is vetítendő – Heimat, Sex und andere Unzulänglichkeiten (Szülőföld, szex és más kellemetlenségek) című filmjének, illetve a Für Elise című, 2012-es német filmdrámának a forgatókönyvírója. Magyarként Berlinben tanulta szakmáját, ott él és dolgozik.

A beszélgetés moderátora Zágoni Balázs író, egyetemi oktató, kiadóvezető, a Filmtett egykori főszerkesztője, a Story című forgatókönyvírói szakkönyv egyik fordítója. Ígérete szerint a kerekasztal keretében szó lesz a két meghívott tanulmányi és szakmai hátteréről, arról, hogy miből lesz a jó filmtéma és forgatókönyv, hogyan készülnek fel a munkára és milyen módszereket használnak, miként látják a forgatókönyv és a vászonra került, kész film viszonyát. Kiderül majd, kell-e kompromisszumot kötnie a forgatókönyvírónak a filmgyártás folyamatába később belépő szereplőkkel (a rendezővel, a producerrel, a színészekkel stb.), illetve mennyiben kell engednie a többiek kérésének.

A rendezvény ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott. Ez azt is jelenti, hogy a résztvevők is faggathatják majd a meghívottakat.

Az október 4–7. között, Kolozsváron, Nagyváradon, Nagyszebenben és Székelyudvarhelyen megszervezendő filmszemle teljes programja.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat