Filmzenei sorozat indul a budapesti Urániában Filmzenei sorozat indul a budapesti Urániában

Filmzenei sorozat indul a budapesti Urániában

Az első film Kertész Mihály elveszettnek hitt alkotása, A tolonc lesz, amit új zenei kísérettel lehet megnézni.

Az Uránia idén tavasszal filmzenei kalandozásra hívja nézőit. A február végén induló és április végéig, a Magyar Film Napjáig tartó programban a vetítések mellett közönségtalálkozók és élő zenei programok hívják fel a figyelmet a filmek láthatatlan, de annál fontosabb hangi-zenei dimenziójára. A stílusok és szerzői attitűdök sokféleségét elénk táró program történetileg 110 éves ívet jár be – a nyitó és a záró este korai, 1914-es filmtörténeti kuriózumokat kínál. A magyar filmkincs gyöngyszemei mellett külföldi produkciók és bennük olyan emigráns magyar művészek zenéi is felcsendülnek, mint Rózsa Miklós, Joseph Kosma és Ligeti György.

A sorozat nyitófilmje egy igazi filmtörténeti kuriózum, Kertész Mihály 1914-ben készült és digitálisan restaurált némafilmje, A tolonc. A vetítés vendége lesz az új filmzenét szerző Pacsay Attila, aki a Semmelweis score-ját is jegyzi. A vetítésről bővebben ide kattintva lehet olvasni.

A tolonc évtizedeken keresztül elveszettnek volt nyilvánítva, míg végül 2008-ban találták meg egyik kópiáját Amerikában. A restaurált változat pont tíz évvel ezelőtti vetítéséről itt írtunk:

A tolonc második diadalútja – Felújított Kertész-filmkinccsel indított az I. Magyar Filmhét

2014. október 14.

Ihletett döntésnek bizonyult a budapesti Filmhét szervezői részéről, hogy a Művészetek Palotájában tartott hétfő esti ünnepélyes megnyitón nem egy, a Filmalap által támogatott új magyar produkció került bemutatásra, hanem Kertész Mihály ezelőtt száz évvel forgatott filmje restaurált kópiájának világpremierjét tekinthette meg a közönség.

Olvasd tovább  

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat